Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Τα τρία από τα πιο ΟΜΟΡΦΑ Ελληνικά Χωριά, Πετρόχτιστα σπίτια που κουβαλούν αιώνες ζωής!

Πετρόχτιστα σπίτια που κουβαλούν αιώνες ζωής, καλντερίμια που αγκαλιάζονται από τη φύση, υπέροχα τοπία, απολαυστική ησυχία και λιγοστά ταβερνάκια που σερβίρουν καταπληκτικό σπιτικό φαγητό.

Εικόνες μιας Ελλάδας περασµένων δεκαετιών σε γραφικά χωριουδάκια με ανόθευτη ομορφιά και αυθεντικό χαρακτήρα που μοιάζουν ξεχασμένα στο χρόνο.
Έξι τέτοια μέρη, από διάφορες γωνιές της χώρας, επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω. Δεν έχετε παρά να τα ανακαλύψετε και να περάσετε γαλήνιες στιγμές.

Συρράκο – Καλαρρύτες, Τζουμέρκα


Δυο γραφικά χωριά της Ηπείρου που στέκονται αντικριστά και συναγωνίζονται σε ιστορία και φυσική ομορφιά. Μια βαθιά χαράδρα τα χωρίζει κι ένα μονοπάτι τα ενώνει… Σε απόσταση 53 χλμ. περίπου από τα Ιωάννινα, φωλιασμένο σε μια πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο θα σας γοητεύσει με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του. Χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός, αποτελεί διαμάντι της λαϊκής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής.
Αφού αφήσετε το αυτοκίνητο στην πέτρινη πύλη, μέσα σε λίγα βήματα θα κάνετε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Απολαύστε τη βόλτα σας στα πέτρινα καλντερίμια και στην πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια που προστατεύουν με τον ίσκιο τους το ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο όπου στεγάζεται στο σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη.
Απέναντι, στους Καλαρρύτες ο χρόνος κυλά αργά και όμορφα. Αρκούν λίγες ώρες για να νιώσετε οικεία με το χωριό, να περπατήσετε στα καλντερίμια του, να επισκεφτείτε το Μουσείο της Κατερίνας Μουσαφίρη στην πλατεία -ένα υπέροχο αρχοντικό του 19ου που έχει μετατραπεί με πολύ αγάπη σε θησαυρό κειμηλίων- και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου θα απολαύσετε βουνίσια θέα και στο τέλος να συναντηθείτε με ντόπιους και μη στο καφενείο του Ναπολέοντα.
Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την Μονή της Κηπίνας που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών με το αυτοκίνητο. Για να πάτε από το ένα χωριό στο άλλο θα πρέπει να κάνετε έναν μεγάλο κύκλο οδικώς (περίπου 18 χλμ.) ή να περπατήσετε το πανέμορφο μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Χρούσια.

Καστάνιτσα, Πάρνωνας


Χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 840 μέτρων, η Καστάνιτσα θεωρείται ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου όπου ακόμα οι παλιότεροι μιλούν την τσακώνικη διάλεκτο. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, 72 χλμ. από την Τρίπολη και 65 χλμ. από τη Σπάρτη. Παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, που κουβαλούν τρεις αιώνες ζωής, ασπρισμένα με ασβέστη, ξύλινα μπαλκόνια και στέγες από πλάκες σχιστόλιθου του Μαλεβού, δίνουν σε συνδυασμό με τους ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους μια ειδυλλιακή όψη στο χωριό.
Η θέα από το ύψωμα – το κάστρο – στο επάνω μέρος του οικισμού, όπως και από την πλατεία, είναι υπέροχη. Γύρω-γύρω απλώνεται πυκνό και παρθένο δάσος από έλατα και καστανιές. Το χωριό είναι γνωστό για τη γιορτή του κάστανου που διοργανώνει κάθε χρόνο στα τέλη Οκτωβρίου. Ιδανικά για κοντινές εξορμήσεις είναι τα χωριά Άγιος Πέτρος, Πραστός και Τσίντζινα.

Παλιά Περίθεια, Κέρκυρα


Σε απόσταση 40 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας, θα ανακαλύψετε ένα ιστορικό χωριό που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορας και σε υψόμετρο 400 μ. η Παλιά Περίθεια αποτελείται από πέτρινα, εγκαταλειμμένα, μισογκρεμισμένα σπίτια, που δημιουργούν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα.
Το χωριό αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που το επισκέπτονται για να παρατηρήσουν από κοντά την ιδιαίτερη και μυστηριακή ομορφιά του. Μάλιστα, τις Κυριακές κατακλύζεται από κόσμο που έρχεται εδώ για βόλτα, συνδυάζοντάς τη με παραδοσιακό γεύμα σε κάποια από τις ταβέρνες, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει την Παλιά Περίθεια ως το κυριακάτικο must do.
Φαγητό: Δοκιμάστε τις νοστιμιές της κερκυραικής κουζίνας, κόκορα παστιτσάδα και μοσχάρι σοφρίτο, στις ταβέρνες Παλιά Περίθεια (τηλ. 26630 98055), Ωγνίστρα (τηλ. 26630 98050) και Φόρος (τηλ. 6955950459).

πηγή:news.gr

https://xiromeropress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: