Σε πλήρη εξέλιξη είναι δύο πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της κτηνοτροφίας. Πρόκειται για την αξιοποίηση του γίδινου γάλακτος και την κατοχύρωση του τυριού «Κασκαβάλι» ως προϊόν ΠΟΠ/ΠΓΕ της Πίνδου.
H Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης,- που συνεδρίασε με την Προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη- ενέκρινε τη σύναψη αντίστοιχων προγραμματικών συμβάσεων:
Συγκεκριμένα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η προγραμματική σύμβαση αφορά τη διενέργεια έρευνας για τη συλλογή στοιχείων με στόχο την κατοχύρωσή του «Κασκαβάλι Πίνδου» ως προϊόντος ΠΟΠ/ΠΓΕ», με προϋπολογισμό 18.600 ευρώ. Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει προηγηθεί μια προεργασία τριών ετών από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προσθέτοντας ότι «αν δεν επιτευχθεί η αναγνώριση ως ΠΟΠ το τυρί Κασκαβάλ, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ». Αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, το οποίο στην Ήπειρο παράγονταν μόνο από πρόβειο γάλα, ενώ σημείωσε ότι το συγκεκριμένο τυρί έχει μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές σε Ευρωπαϊκές και Αραβικές χώρες. Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση φάκελο για την κατοχύρωση του τυριού Κασκαβάλ ως ΠΓΕ έχει υποβάλλει και η Ρουμανία.
Η προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ, έχει ως αντικείμενο την «Αξιοποίηση αίγειου γάλακτος με την παρασκευή φρέσκου μαλακού και ημίσκληρου τυριού». Όπως ανέφερε στην τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γίδινου γάλακτος και να παραχθεί υγιεινό τυρί, υψηλής ποιότητας και άλλα προϊόντα, τα οποία να ενσωματωθούν στο Ηπειρωτικό πρωινό. «Δεν μάθαμε τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος. Και ο τόπος της Ηπείρου προσφέρεται για την παραγωγή γίδινου γάλακτος», σημείωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου