Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Διονύσης Παπανίκος, Γεωλόγος μηχανικός, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πρέβεζας, με τον συνδυασμό ''Ήπειρος Ανατροπής'', της Όλγας Γεροβασίλη. ''Προστασία και διαχείριση υδάτινων πόρων. Τι έκανε ο κ. Καχριμάνης για τα πολύτιμα νερά της Ηπείρου ;''

  
Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωής, απαραίτητο μέσο για την ανάπτυξη ενός τόπου και για τη διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος. Οι διαχειριστικές πρακτικές των τελευταίων δεκαετιών, τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο, βασίστηκαν κατά κύριο λόγο στην κατασκευή μεγάλων υδραυλικών έργων. Οι πρακτικές αυτές οδήγησαν στην αλόγιστη χρήση των υδάτινων πόρων, στην υπεράντληση και υπερεκμετάλλευσή τους καθώς και στην υποβάθμιση της ποιότητας τους.
Η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ελλάδα, που τα μνημόνια επέβαλαν, προωθούν επιπλέον με επιθετικό τρόπο, την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων (πχ. δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, φαραωνικές κατασκευές φραγμάτων, κλπ.) με τραγικά αποτελέσματα για την κοινωνία και το περιβάλλον.
Για εμάς, το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό  είναι οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα που θα πρέπει να προστατεύεται. Το νερό αποτελεί επίσης το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό που χρήζει προστασίας και καλής διαχείρισης στο σύνολο του κύκλου του (υπόγεια νερά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ακτές, υγρότοποι κ.λ.π.). Τέλος το νερό αποτελεί και βασικό αναπτυξιακό πόρο απαραίτητο για την παραγωγική διαδικασία προς όφελος των ανθρώπινων αναγκών.
Για τους παραπάνω λόγους είναι αδιαπραγμάτευτος ο δημόσιος, δημοκρατικός και συμμετοχικός χαρακτήρας της διαχείρισης των υδάτων.


Υδάτινοι πόροι Π. Ε. Πρέβεζας
Η Ήπειρος είναι μια από τις πλουσιότερες περιφέρειες σε υδάτινους πόρους, υπόγειους και επιφανειακούς, ρέοντες ή μη, οι οποίοι τροφοδοτούνται από τις συχνές βροχοπτώσεις. Δύο είναι οι κυριότεροι ποταμοί της Π.Ε. Πρέβεζας εκ των οποίων ο ένας (Αχέροντας) εκβάλει στο Ιόνιο και ο άλλος (Λούρος)  στον Αμβρακικό κόλπο. Στην περιοχή υπάρχουν πλήθος μεγάλων πηγών (Αγ. Γεωργίου, Σκάλα, Βαθύ, κλπ στο σύστημα του Λούρου καθώς και Γλυκή, Κορώνη, Χόχλα στο σύστημα του Αχέροντα) οι οποίες χρήζουν την δέουσα προστασία.

Υπάρχει μια τεχνητή λίμνη, αυτή του φράγματος του Λούρου και μερικές φυσικές (Ζηρού, Καλοδίκι κ.λ.π.). Στη βόρεια και δυτική πλευρά του Αμβρακικού κόλπου υφίσταται ένα εκτεταμένο σύστημα λιμνοθαλασσών (Λογαρού, Τσουκαλιό, Ροδιά, Τσοπέλι, Μάζωμα), που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι η περιοχή στο Δέλτα του Αχέροντα. Ιδιαίτερης οικολογικής αξίας είναι και η παράκτια ζώνη της Ηπείρου, ενώ ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας, με ιδιαίτερη οικολογική και οικονομική σημασία για την ευρύτερη περιοχή. Στην Ήπειρο, το μεγαλύτερο μέρος του νερού δαπανάται πρωτίστως για αγροτική χρήση και δευτερευόντως για αστική και βιομηχανική χρήση.

Διαχείριση των υδάτινων πόρων
Η Περιφερειακή διοίκηση διαθέτει σημαντικές αρμοδιότητες όσον αφορά την προστασία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, σημαντική είναι η γνωμοδοτική συνδρομή της στην κεντρική διοίκηση για θέματα μείζονος σημασίας που άπτονται της προστασίας και διαχείρισης των υδάτων. Μεταξύ άλλων, είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των αιτήσεων για άδεια εκτέλεσης έργου υδροληψίας και χρήσης νερού, καθώς και με την επιβολή μέτρων και κυρώσεων για την προστασία των υδάτων σε μη νόμιμη ή επιβλαβή δραστηριότητα. Επιπλέον, προγραμματίζει τις απαραίτητες πιστώσεις για αντίστοιχα έργα.



Τι έκανε ο κ. Καχριμάνης για τα πολύτιμα νερά της Ηπείρου ;
  1. Από την Περιφέρεια βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης  μελέτη   μεταφοράς  νερού από τις πηγές Αμάραντου συμβατικού ποσού 742.878 ευρώ (σελ.178 απολογισμού του 2013 της Περιφέρειας.). Η παραπάνω μελέτη δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2009  και υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με την αναγκαιότητα της.
Παρόλο που  ο κ. Καχριμάνης  διατύπωνε  εγγράφως προς τους πρώην προέδρους της κοιν Βωβούσας, θέσεις περί μη δυνατότητας κατασκευής του έργου της Πίνδου, (κατασκευή φράγματος και μεταφορά των νερών του Αώου στη λίμνη Ιωαννίνων) (http://protectaoos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_29.html ) η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στις 11-4-2013 γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Διαχείρισης. 

Βλ. α. στην διεύθυνση  (protectaoos.blogspot.gr). υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες για την σκοπιμότητα του έργου και την εξέλιξη της υπόθεσης.

      β. δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ 19-4-2013 "Επιμένει το ΥΠΕΚΑ στην κατασκευή φράγματος στον Αώο και στην εκτροπή του ποταμού, δέσμιο της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. - ΔΕΗ Α.Ε. Ανανεώσιμες

     γ. επερώτηση του Χρ. Μαντά :


     δ. άρθρο του Γ. Παπαδημητρίου στην εφημερίδα Εποχή :


  1.  Η ποσοτική και η ποιοτική κατάσταση του υπόγειου  υδροσύστηματος   της χερσονήσου της Πρέβεζας, χαρακτηρίζεται ως κακή. Προτείνεται από το Σχέδιο Διαχείρισης  η απαγόρευση νέων υδρογεωτρήσεων  πλην των υδρογεωτρήσεων που καλύπτουν υδρευτικές ανάγκες. Δεδομένου ότι η άρδευση  στην Πρέβεζα γίνεται από υδρογεωτρήσεις είναι προφανές ότι η κακή χημική  και ποσοτική κατάσταση του νερού άρδευσης  εάν δεν αντιστραφεί, θα επηρεάσει και την αγροτική παραγωγή.
  2. Επίσης ο κ. Καχριμάνης στις 15-6-2011 (Α.Π. 38578/1659) με απόφαση του καθορίζει  τον Κωκυτό (παραπόταμο του Αχέροντα) ως ενδιάμεσο αποδέκτη των επεξεργασμένων λυμάτων του Δήμου Παραμυθιάς με τελικό αποδέκτη τον ποταμό Αχέροντα. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ολόκληρη την περιοχή και με δεδομένη την αποδιάρθρωση των υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Στα πλαίσια αυτά, από την « Ήπειρο Ανατροπής» προτείνονται :

  • ορισμός ζωνών προστασίας έργων υδροληψίας για άντληση πόσιμου ύδατος (ύδρευση), σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους και την αποκεντρωμένη Διοίκηση,
  • ενίσχυση δράσεων περιορισμού των απωλειών στα συλλογικά δίκτυα άρδευσης, περιορισμού της άρδευσης με κατάκλιση, και εφαρμογής των ορθών πρακτικών στην καλλιέργεια
  • συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας) για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του Αμβρακικού κόλπου,
  • οριοθέτηση της κοίτης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα, με προτεραιότητα στα τμήματα που δέχονται πιέσεις,
  • προστασία των υδάτων των ποταμών Λούρου και Αχέροντα από εξωγενείς παράγοντες ρύπανσης και πρόβλεψη αντιπλημμυρικών έργων,
  • ενίσχυση και εφαρμογή των δράσεων που αφορούν στην προστασία των ποταμών Λούρου Αράχθου και του Αμβρακικού κόλπου όπως αυτές αποτυπώνονται στις πρόσφατες εγκεκριμένες μελέτες.
  • Σύνταξη μελέτης και σχεδίου αντιμετώπισης των φαινομένων αυξανόμενης σφράγισης των εδαφών και μείωσης του φυσικού εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφόρων.
  • σύνταξη Διαχειριστικού Σχεδίου Υδατικών Πόρων των υδρολογικών λεκανών των ποταμών Λούρου και Άραχθου, της χερσονήσου της Πρέβεζας και του Αμβρακικού κόλπου με σκοπό την λήψη μέτρων και εφαρμογή προγράμματος παρακολούθησης για την αντιμετώπιση των φαινομένων της υφαλμύρινσης και της νιτρορύπανσης στους κάμπους Πρέβεζας και Άρτας,
  • στελέχωση και ενδυνάμωση ελεγκτικών μηχανισμών Περιφέρειας από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΙΓΜΕ κ.α.,
  • Μέτρα προστασίας των ακτών (Αμβρακικού και Ιονίου) από την διάβρωση,
  •  ενδυνάμωση των περιοδικών ελέγχων παράκτιων υδάτων που καταλήγουν στη θάλασσα από εκβολές αγωγών όμβριων και λοιπών σημειακών πηγών ρύπανσης,
  • τοποθέτηση λειτουργικής βάνας στις αρτεσιανές γεωτρήσεις στο σύστημα Άρτας και Πρέβεζας (κάμπος Άρτας , περιοχές Ορωπού - Λούρου κλπ.).
  • συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΤΕΙ Ηπείρου, ΤΕΕ Ηπείρου, ΓΕΩΤΕΕ, ΙΓΜΕ καθώς και  οργανώσεις πολιτών, στην αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικών με τα νερά.

Διονύσης Παπανίκος - Γεωλόγος μηχανικός 
              

Δεν υπάρχουν σχόλια: