Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Απάντηση του Παναγιώτη Κλοντζάρη για την Μαρίνα Πρέβεζας, σε προκλητική απάντηση υπαλλήλου του Υπουργείου Τουρισμού



Απάντηση και παρατηρήσεις στο υπ΄αριθ. 9910/28-04-2014  έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού.


ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΤΙΡΙΟ ΒΟΥΛΗΣ
Κοινοποίηση
1)Προς το Υπουργείο Τουρισμού
Γραφείο Υπουργού
Γεν. Γραμ. Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων Γενική Δ/νση Επενδύσεων και Ανάπτυξης Δ/νση Τουριστικών Λιμένων.
2)Υπουργείο Οικονομικών
Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Τμήμα Β΄
3)Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας
Του Παναγιώτη Κλοντζάρη του Αποστόλου κατοίκου Πρέβεζας στην οδό Σαπουντζάκη 3
Τηλ. 2682029010 - 6977705041.

Έλαβα το Α.Π. 9910/28/4/2014 έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού υπογραμμένο από την κ. Μαρκάτου προϊσταμένη της Δ/νσης τουριστικών Λιμένων σαν απάντηση στη Γεν. Γραμ. Πρωθυπουργού (κοινοποιούμενη σε μένα) επί αναφοράς μου σχετικής με τη Μαρίνα Πρέβεζας .
Η κ. Μαρκάτου με το περιεχόμενο του εγγράφου της αρχικώς ισχυρίζεται ότι στην από 21/12/2011 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και Επενδυτή Μαρίνας « η χερσαία ζώνη της μαρίνας προσδιορίζεται σε 20.000 τ.μ.». Ο ισχυρισμός της αυτός είναι η μισή αλήθεια διότι στο άρθρο 3 η σύμβαση αυτή λέει: «Η συνολική χερσαία επιφάνεια του τουριστικού λιμένα είναι 20.000 τ.μ. που θα προκύπτει και από επιχωματώσεις, με εμβαδό επιχωματώσεων 8.400 τ.μ.»
Άρα η κ. Μαρκάτου αποκρύπτει στην απάντησή της αυτή (προς τη γραμματεία Πρωθυπουργού) ότι προβλέπονταν επιχωματώσεις για να συμπληρωθούν τα 20.000 τ.μ.)
Αλήθεια, ποιος θα αναλάμβανε τις επιχωματώσεις ;
Με ποιανού έξοδα θα γίνονταν αυτές ;
Τι λέει η κ. Μαρκάτου ως αρμόδια διευθύντρια και τι λέει η σύμβαση παραχώρησης για όλα αυτά;
Με την καινούρια χωροθέτηση μαρίνας για την οποία υπήρξε παραχώρηση τμήματος του παραλιακού μετώπου της πλατείας της πόλης εγκαταλείφθηκαν οι επιχωματώσεις;
Ποιος είχε κέρδος και ποιος ζημιά που δεν έγιναν μέχρι σήμερα;
Το τμήμα χωροθέτησης τουριστικών Λιμένων που ανήκει στη Διεύθυνση αυτή, ως αρμόδιο, τι έχει πει;
Ή τι έχει να πει ;
Στη συνέχεια ισχυρίζεται επακριβώς ότι
«Για τον ίδιο ως άνω λόγο τα αναγραφόμενα στην αναφορά περί αυθαίρετης αλλαγής χωροθέτησης και παραχώρησης συμπληρωματικής έκτασης του Τουριστικού Λιμένα από το Λιμενικό Ταμείο προς την εταιρεία μέσω της υπ΄αρίθμ.9/2012 Πράξης της Λιμενικής Επιτροπής ,όχι μόνο δεν ευσταθούν αλά αντιθέτως δείχνουν κακόβουλη πρόθεση εκ μέρους του καταγγέλοντος» και αμέσως πιο κάτω αυτοδιαψεύδεται ισχυριζόμενη ότι «Λόγω της επίσημα καταγεγραμμένης πλέον διαφοράς εξεδόθη η υπ΄αρίθμ. 9/2012 (26-1-2012) Πράξη της Λιμενικής Επιτροπής Νομού Πρέβεζας με την οποία αποφασίστηκε η συμπληρωματική παραχώρηση στην Α.Ε.Ε.Σ. δύο μικρότερων τμημάτων της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης εμβαδού 5.468,60 τ.μ. και 311,87 τ.μ. έτσι ώστε η συνολική προς εκμετάλλευση ζώνη του Τουριστικού Λιμένα να ανέλθει στα προβλεπόμενα και συμφωνημένα 20.000τ.μ.»

Το ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι ποιος πράγματι λειτουργεί λάθος, σε τι οφείλεται και ποιες είναι συνέπειες για όλους τους ενδιαφερομένους;
Εγώ δεν μπορώ από μακριά να καταλογίσω κακοβουλία της κ. Μαρκάτου όπως πολύ εύκολα διαπιστώνει εκείνη για μένα. Το γιατί όμως πέφτει σε τέτοιες αντιφάσεις, το γιατί δηλώνει άγνοια για βασικά ζητήματα και έγγραφα της υπόθεσης όπως η ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ αρ. 63/2007 απόφαση της Λ.Ε. του Λ.Τ. Πρέβεζας που έχει τεθεί υπ' όψιν του υπουργείου μέσω της διαδικασίας των ενδικοφανών προσφυγών κατά των αρ.9/2012 και 145/2012 αποφάσεων της Λ.Ε., το γιατί γίνονται τόσες αστοχίες διαδοχικά στην υπόθεση αυτή που εντοπίστηκαν από πολλές πλευρές και όχι μόνο από εμένα δεν είναι της δικαιοδοσίας μου να το κρίνω αλλά των αρμοδίων οργάνων.
Στη συνέχεια αναφέρει και ισχυρίζεται ότι «Στη νέα σύμβαση παραχώρησης που ΘΑ συναφθεί μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού και του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας (ή μόνου του ή με εταιρεία) θα καθοριστεί μεταξύ άλλων και το προσήκον οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβάλει ο φορέας διαχείρισης προς το Δημόσιο για την προς αυτόν παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης του Τουριστικού Λιμένα Πρέβεζας όπως οριοθετείται μετά την τροποποίηση της χωροθέτησης. Επομένως επ' ουδενί τίθεται θέμα απώλειας εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου για τα οποία κόπτεται ο καταγγέλων».

Με τα παραπάνω η κ. Διευθύντρια αρχικώς αναγνωρίζει ότι η από 21/12/2011 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ελ. Δημοσίου και ΕΠΕΝΔΥΤΗ έχει λυθεί (πράγμα που, απ' ότι αντιλαμβάνομαι, το Λ.Τ. Πρέβεζας ακόμη δεν εννοεί να κατανοήσει επακριβώς).
Για το θέμα αυτό η ίδια έχει στείλει (από όσο γνωρίζω) το από 4/9/2013 έγγραφο στο Λ.Τ. Πρέβεζας περί αυτοδικαίας λύσης της σύμβασης παραχώρησης στον επενδυτή από 21/4/2013 και ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας «η χρήση και διαχείριση του τουριστικού Λιμένα Πρέβεζας έχει επανέλθει στον οικείο φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης αυτού ήτοι στο Λιμενικό Ταμείο Ν.Πρέβεζας».
Αυτό που δεν λέει είναι αν υπάρχει εισήγηση, απόφαση ή άλλο έγγραφο του τμήματος παραχωρήσεων σχετικά , αλλά και γιατί περίμεναν από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο για να ανακοινώσουν στο Λ.Τ. Πρέβεζας ότι λύθηκε η σύμβαση και μάλιστα γιατί ο Επενδυτής δεν πλήρωσε τις εγγυήσεις της σύμβασης παρ' όλο που του δόθηκε και παράταση από τον ΥΠΟΥΡΓΟ, παρακαλώ!! Μήπως μπορεί να μας πει η ίδια ποιος εκμεταλλευόταν την Μαρίνα και εισέπραττε εν αγνοία του Λιμ. Ταμείου και προφανώς εν γνώσει της Δ/σης Τουριστικών Λιμένων από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο 2013 αλλά και στη συνέχεια μέχρι πρόσφατα και ίσως - ίσως και σήμερα; Ασκήθηκε κάποιος έλεγχος για το τι γίνεται στη Μαρίνα από το αρμόδιο κατά τα άλλα τμήμα όλο αυτό το χρονικό διάστημα; Τα ποσά αυτά (τέλη ελλιμενισμού) από τις εκατοντάδες σκαφών που πέρασαν από εκεί το καλοκαίρι του 2013, όπως και στη συνέχεια ποιος τα κέρδισε και ποιος τα ζημιώθηκε; Αλήθεια μήπως ξέρει να μας πει τι θα γίνουν τα λεφτά που εισπράχθηκαν από ελλιμενισμούς μεταξύ 21-12-2011 και 21-04-2013 αφού ο επενδυτής έχει εκπέσει; Δηλαδή για 16 μήνες το Υπουργείο που παραχώρησε τη χρήση και δεν είχε εγγυήσεις στα χέρια του για εξασφάλιση του Δημοσίου τι έχει κάνει για να υπερασπίσει το Οικονομικό Συμφέρον του Δημοσίου; Έχει απαιτήσεις το Ελληνικό Δημόσιο και το Λ.Τ. Πρέβεζας για αυτό το χρονικό διάστημα ή τα εισπραχθέντα δικαιώματα ελλιμενισμού πάνε «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος ;» !!

Μήπως το Λιμενικό Ταμείο δεν είναι και αυτό Δημόσιο;
Έπειτα, γιατί ισχυρίζεται ότι ΘΑ ΣΥΝΑΦΘΕΙ νέα σύμβαση και γιατί ισχυρίζεται στην αρχή του εγγράφου ότι το Υπουργείο υποχρεούται να παραχωρήσει τον Τουριστικό Λιμένα στον «οικείο φορέα» διοίκησης και εκμετάλλευσης; Ποιος είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο φορέας αυτός; Είναι ο σημερινός επενδυτής, που ακόμη και έκπτωτος είναι συνομιλητής του υπουργείου και αιτών για θέματα που άπτονται της χωροθέτησης και διαχείρισης της Μαρίνας; Είναι αποκλειστικά το Λ.Τ. Πρέβεζας και για ποιο λόγο αφού η σύμβαση του Λ. Τ. με τον επενδυτή βρίσκεται (παραδόξως) ακόμη σε ισχύ; Μήπως το τμήμα συμβάσεων παραχωρήσεων της Δ/σης της κ. Μαρκάτου έχει σκοπό να παραχωρήσει εκ νέου στον αρχικό επενδυτή την εκμετάλλευση της Μαρίνας παρ' όλο που από 21/12/2011 μέχρι 21/4/2013 δεν έχει καταθέσει τις εγγυήσεις της σύμβασης αποδειχθείς αφερέγγυος;





Μετά την νέα χωροθέτηση που αύξησε τις θέσεις ελλιμενισμού και ως εκ τούτου το αντικείμενο, δικαιούται να συμβληθεί εκ νέου ο έκπτωτος επενδυτής και αν συμβληθεί κερδίζει ή χάνει το Ελ. Δημόσιο και το Λ.Τ. αφού η αρχική σύμβαση μιλάει για προσχώσεις και συγκεκριμένες θέσεις και όχι για έτοιμη παραλία και παραπάνω θέσεις ελλιμενισμού;
Εν τέλει η προβαλλόμενη μετ' επιτάσεως «άγνοια» της Δ/σης Τουριστικών Λιμένων για το τι γίνεται στη Μαρίνα Πρέβεζας (που όπως αντιλαμβάνεται και ο πιο απλός παρατηρητής γίνεται «μπάχαλο» ) και μάλιστα σχετικά με την ύπαρξη και γνώση θεμελιωδών εγγράφων που έχουν κάνει επανειλημμένως τη διαδρομή Πρέβεζα - Υπουργεία - Γραμματεία Πρωθυπουργού -Εισαγγελίες - Λ.Τ. κλπ. μετά από αναφορές μου αλλά και τρίτων, δεν δικαιολογείται ούτε από τον ρόλο της ως αρμοδίου για λογαριασμό της κεντρικής διοίκησης, ούτε ως αρμοδίας και συνάμα ελέγχουσας, για την παραχώρηση και λειτουργία της μαρίνας, Υπηρεσίας.

Αν το μέσο λογικό μυαλό ενός πολίτη έχει προβληματιστεί με τα παραπάνω είναι απορίας άξιον γιατί η Δ/ση της κ. Μαρκάτου δεν έχει (προφανώς και κατά τους ισχυρισμούς της) στη διάθεσή της πλήρη φάκελο εγγράφων σχετικών της Μαρίνας Πρέβεζας και αν δεν έχει γιατί δυσκολεύεται να πληροφορηθεί ανάλογα και επίσημα συμπληρώνοντας και ενημερώνοντας το σχετικό φάκελο σύμφωνα με τις εξελίξεις;
Αλήθεια ξέρει η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ότι οι εισηγήσεις για τις αποφάσεις του αναφορικά με το ζήτημα της Μαρίνας και τη λειτουργία αυτής γίνονται με βάση ελλιπή φάκελο;
Aν από όλα τα παραπάνω δεν έχει γενική (αναξιοπιστία) αλλά και ειδική (οικονομική) ζημιά το Ελ. Δημόσιο, τότε πότε έχει;
Παρακαλώ και πάλι να ελεγχθούν οι ισχυρισμοί μου αρμοδίως αλλά και της κυρίας Μαρκάτου, υπό την παραπάνω ιδιότητά της, με ΑΙΤΗΜΑ ΣΑΣ στις αρμόδιες υπηρεσίες και ανεξάρτητες Αρχές και όχι να με παραπέμπετε (Βλέπε έγγραφο Αρ. Πρωτ. Δ10Β0002981/ 1971ΕΞ2014/24-04-2014) του Υπουργείου Οικονομικών Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας) στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης λες κι' εγώ είμαι ο αποκλειστικά ενδιαφερόμενος.
Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την υπόθεση, πρέπει να κινήσετε ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ την νόμιμη διαδικασία ελέγχου από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι αναφερόμενες πράξεις ή παραλείψεις του Λ.Τ. Πρέβεζας και της αρμόδιας Δ/νσης Τουριστικών Λιμένων και αν εξ αυτών ζημιώνεται το Δημόσιο συμφέρον.
Πρέβεζα 07-05-2014
Με τιμή
Παναγιώτης Απ. Κλοντζάρης.
Υ.Γ. Από το περιεχόμενο του παραπάνω εγγράφου της Δ/νσης Τουριστικών Λιμένων μου φαίνεται οτι μάλλον γίνεται προσπάθεια να τα φορτωθεί όλα το Δ.Λ.Τ. Λες να κάνω λάθος;
ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ πιστεύω.

Το υπ΄αριθμ.  9910/28-04-2014 έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού.

kl 1
kl 2
kl 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: