Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ειδικές Οικονομικές ζώνες(ΕΟΖ) ελαχίστων φόρων και... μισθών


Το θέμα της ΕΟΖ (και της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης) θα «θαφτεί» μέχρι τις ευρωεκλογές και ανάλογα με τις βουλές του Βερολίνου θα τεθεί εκ νέου στη συνέχεια
Μπορεί οι τόνοι για τη Θράκη να έπεσαν μέχρις ότου κάποιοι τους ξανασηκώσουν, ωστόσο το Βερολίνο δεν φαίνεται να έχει αποκλίνει του κεντρικού σχεδιασμού του, που θέλει τη δημιουργία Επιχειρηματικών Ζωνών Ειδικών Χαρακτηριστικών.

Η ελληνική πλευρά για ευνόητους λόγους επ'ουδενί επιθυμεί να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά τώρα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 25ης Μαΐου. Ομως οι προθέσεις τόσο κυβερνητικών όσο και αυτοδιοικητικών παραγόντων έχουν εκφρασθεί ρητά και χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης. 

Scripta manent, που έλεγαν οι Λατίνοι, καθώς ο Ν. Μηταράκης από τον Ιούλιο του 2012 (ομιλία του ως υφυπουργού Ανάπτυξης σε συνέδριο του Economist) είχε υπογραμμίσει ότι «ειδικά για την προσέλκυση επενδύσεων και την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας διερευνάται, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών». Τα όσα είχε αναφέρει τότε ο κ. Μηταράκης για... προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων είναι πλέον verba volent, σε μία αγορά εργασίας που έχει εκθεμελιωθεί εκτινάσσοντας την ανεργία στο 28% (1,4 εκατ. άνεργοι). 



Το θέμα της δημιουργίας ΕΟΖ είχε θίξει από τις αρχές του 2011 πρώτος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με την «Ε» να αναφέρεται με σειρά άρθρων σε αυτόν τον κίνδυνο. Ενδεικτικά η «Ε» σημείωνε (9/10/2011) πως «Οι Γερμανοί ζητούν γην και ύδωρ για... ψίχουλα επενδύσεων», ενώ ειδικότερα στο θέμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (που ενδιαφέρει το Βερολίνο) τελευταία αναφορά είχε γίνει στις 9/3/2013 με τον εύγλωττο τίτλο «Γερμανικά μοντέλα, Τούρκοι συνεταίροι, μισθοί Βουλγαρίας». 
Η γερμανική εμμονή με τις Ειδικές Ζώνες ούτε καινούργια είναι ούτε τυχαία. Το γερμανικό... ΙΟΒΕ σε έκθεσή του (που είχε συνταχθεί από 16 σοφά μυαλά του DIW Berlin) έκανε λόγο και τον Οκτώβριο του 2013 για ανάγκη χαλάρωσης των όρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης με παράλληλη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μία απαραίτητη διαδικασία προσαρμογής, που θα μπορούσε να πάρει 10 ή και 15 χρόνια. 
Το Βερολίνο στα πρώτα 2-3 χρόνια της κρίσης έθετε επιτακτικά το «πρόβλημα» του υψηλού εργατικού κόστους, της μη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την προοπτική της ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας. Από την εποχή του Γ. Παπανδρέου τόσο ο Γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών (BDI) όσο και το Επιμελητήριο (DHWO) επέμεναν στην ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, την ανάγκη θέσπισης Ειδικών Ζωνών με ελκυστικό φορολογικό και νομικό καθεστώς. 

 

Μάλιστα, το ζήτημα μιας ΕΟΖ ειδικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα εξεταστεί διεξοδικά σε συνέδριο του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ στην Αλεξανδρούπολη με τους υπευθύνους του να εμφανίζονται αισιόδοξοι πως οι συνθήκες είναι ώριμες και λείπει μόνον η πολιτική βούληση για να προχωρήσει η δημιουργία της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης. Μάλιστα στο Φόρουμ της Αλεξανδρούπολης η δημιουργός του Κατερίνα Καραγιάννη, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank, είχε αναφερθεί σε ενδιαφέρον συγκεκριμένων εταιρειών χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. 
Η γερμανική ελίτ είναι ειλικρινής για τις προθέσεις της, δεν κρύβει τη στόχευσή της. Ο Christian Dreger -επικεφαλής οικονομολόγος του DIW- εκτιμούσε πέρυσι πως κατά την περίοδο προσαρμογής μιας οικονομίας πρέπει να γίνουν μεγάλες θυσίες. Ομως μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί επί μακρόν όταν αντιδρούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Για αυτό απαιτείται μία πιο αποτελεσματική πολιτική. Συνεπώς οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες θα ήταν μια λύση ελκυστική για τους επενδυτές, παραδέχεται ο καθηγητής πανεπιστημίου και υπεύθυνος τμήματος για θέματα Διεθνούς Οικονομίας. Αλλά και η πρόσβαση σε δάνεια με χαμηλό τόκο και για τις ΜμΕ. 
Σε αυτόν τον τομέα οι Γερμανοί θεωρούν ως πρότυπο ανάπτυξης την κρατική τράπεζά τους KfW/ Τράπεζα Ανασυγκρότησης (πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης υπέγραψε την οριστική συμφωνία των δύο πλευρών), ενώ δεν παραλείπουν να υπενθυμίζουν στην ΤτΕ το αίτημά τους για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστημάτων Stadtsparkassen στην ελληνική αγορά. Οι περιοχές που τους ενδιαφέρουν είναι Πάτρα, Καλαμάτα και Κατερίνη, Βέροια, Κιλκίς. 


Το θέμα μπορεί να τελεί εν υπνώσει, όμως τον Φεβρουάριο του 2013 ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αριστείδης Γιαννακίδης, ζητούσε την έγκριση κονδυλίων για το στρατηγικό σχεδιασμό δημιουργίας Ειδικής Ζώνης. Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ζητούσε (στις 18/2/2013 με το αριθμ. πρωτ. 396) την εντολή πληρωμής δαπάνης ποσού 3.600 ευρώ με τίτλο έργου Μελέτες-Εμπειρογνωμοσύνες-Ερευνες για την εξειδίκευση των παρεμβάσεων της ΠΑΜΘ, το υποέργο «Εμπειρογνωμοσύνη για τη διερεύνηση σκοπιμότητας και το στρατηγικό σχεδιασμό δημιουργίας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στην Περιφέρεια ΑΜΘ». 
Για την ιστορία, σημειώνουμε πως το έργο είχε αναλάβει η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία Ευρωσύμβουλοι. 
Καλά ενημερωμένη πολιτική πηγή υποστηρίζει πως το θέμα της ΕΟΖ (και της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης) θα «θαφτεί» μέχρι τις ευρωεκλογές και ανάλογα με τις βουλές του Βερολίνου θα τεθεί εκ νέου στη συνέχεια. Ούτως ή άλλως, από Ιούνιο θα αρχίσουν να γίνονται πιο... ευδιάκριτα τα «ψιλά γράμματα» του Μεσοπρόθεσμου, πιο έντονες οι πιέσεις για «ιδιωτικοποιήσεις» , ενδεχομένως για επίσπευση της δημιουργίας-λειτουργίας Ειδικών Ζωνών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: