Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη το θυμάρι της Πάργας και το ηπειρώτικο φασκόμηλο

Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη το θυμάρι της Πάργας και το ηπειρώτικο φασκόμηλο

Σε καταστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης βρίσκονται τοποθετημένα τα ελληνικά αρωματικά φυτά Daphnis and Chloe, ενώ στο προσεχές διάστημα αναμένεται τα σημεία πώλησης να πολλαπλασιαστούν. Η νεοσύστατη επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται από το 2013 στον χώρο των τροφίμων, επιλέγει τα καλύτερα αυτοφυή και καλλιεργούμενα αρωματικά φυτά απ' όλη την Ελλάδα και τα διανέμει στο εξωτερικό. Θυμάρι από την Πάργα, φασκόμηλο από την Ήπειρο, ρίγανη και δάφνη, ταξιδεύουν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη υπενθυμίζοντας πως η ελληνική γη είναι το μέρος στο οποίο ευδοκιμούν σχεδόν τα πάντα.


Η αγάπη για τα αρωματικά φυτά ήταν η βασική αιτία που οδήγησε την Ευαγγελία Κουτσοβούλου, αρθρογράφο στο επάγγελμα, να ασχοληθεί με την εμπορεία ελληνικών μυρωδικών στο εξωτερικό. Στήνοντας ένα ιντερνετικό κατάστημα, η Ευαγγελία βασίστηκε στα βότανα και κυρίως στις ιδιαίτερες ποικιλίες που διαφοροποιούνται από άλλες της λεκάνης της Μεσογείου, με μεγάλη συγκέντρωση σε αιθέρια έλαια. Έχοντας άμεση σχέση με τον χώρο των Media επιστράτευσε φίλους από Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία οι οποίοι ασχολήθηκαν με το δημιουργικό και τον οικονομικό προγραμματισμό. Την προσωπική του πινελιά στην εταιρική ταυτότητα της εταιρείας έδωσε δε ο εκδότης του περιοδικού ντιζάιν, «Apartamento», Ομάρ Σόζα. Μια βασική λεπτομέρεια χάρη στην οποία τα βότανα Daphnis and Chloe κέρδισαν αμέσως τις εντυπώσεις είναι ότι τα φυτά ξηραίνονται με φυσικό τρόπο, συσκευάζονται στο χέρι και η συλλογή τους γίνεται από μικρές απόμακρες γωνιές της Ελλάδας. 
Χρειάστηκαν περίπου τριάντα μήνες μέχρι να δημιουργηθεί το κατάλληλο δίκτυο από συλλέκτες και παραγωγούς πριν περάσουν στη μεταφορά, τη συντήρηση, τη συσκευασία και τη διανομή των προϊόντων. Εξίσου σημαντικό ρόλο στο όλο εγχείρημα έπαιξαν τα κοινωνικά δίκτυα, μέσω των οποίων συγκεντρώθηκε ένα εύλογο ποσό, που επέτρεψε στην Ευαγγελία να συνεχίσει την προσπάθειά της. Στα πλαίσια ανάπτυξης της  Daphnis and Chloe, πραγματοποιήθηκε μια καμπάνια crowdfunding στη γνωστή πλατφόρμα Kickstarter, που διήρκησε  27 μέρες με τελικό στόχο τις 10.000 λίρες και η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το όνομα της επιχείρησης είναι εμπνευσμένο, όπως πολύ σωστά θα έχετε καταλάβει, από το βουκολικό παραμύθι για τον αγνό έρωτα δύο εφήβων στην οργιάζουσα φύση, του Δάφνι και της Χλόης. Δάφνη από την Κεφαλλονιά, θυμάρι από την Πάργα, ρίγανη από τον Ταΰγετο και καταπραϋντικό φασκόμηλο από την Ηπειρο υποδηλώνουν τον πλούτο της ελληνικής γης. Όσο για τις συσκευασίες έχουν αέρα μεσογειακό. Το packaging γίνεται στην Ελλάδα και τονίζει την ελληνικότητα του προϊόντος αποφεύγοντας τα folklore στοιχεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: