Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Η κρίση «χτυπά» τα παιδιά



«Το τελευταίο διάστημα, ο συνδυασμός πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, με τα γνωστά ζητήματα της κρίσης, έχουν οδηγήσει πολλές από αυτές να μην έχουν τα βασικά αγαθά», αναφέρει ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, μιλώντας στο tvxs.gr για τα Κέντρα Στήριξης Παιδιών με προβλήματα διαβίωσης αλλά και το συνολικό έργο του οργανισμού. Όπως τονίζει, μεγάλο είναι το πρόβλημα στον τομέα της Υγείας καθώς ανασφάλιστοι γονείς των οποίων τα παιδιά ασθενούν καλούνται να πληρώσουν ποσά τα οποία δεν διαθέτουν καθώς είναι άνεργοι. Συν τοις άλλοις, κακοποιημένα παιδιά περιμένουν ακόμη και μήνες στα νοσοκομεία, καθώς δεν υπάρχει χώρoς σε ιδρύματα και άλλες μονάδες προστασίας.  

«Όταν το παιδί σου έχει πρόβλημα υγείας, ο κόσμος ολόκληρος έχει αλλάξει γύρω σου, ιδιαίτερα όταν δεν έχεις ασφάλεια», σημειώνει ο Κ. Γιαννόπουλος. «Όταν παιδιά αυτή τη στιγμή, που κάνουν ινσουλίνη, δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα υλικά, τα οποία κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα, όλη η οικογένεια βρίσκεται σε μια κατάσταση φρίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το Χαμόγελο του Παιδιού, που στηρίζει επίσης παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν «παιδιά που δεν τα έχει δει καθόλου παιδίατρος, μιλάμε για ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες», τονίζει ο πρόεδρος του εθελοντικού οργανισμού.
  



Δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση χειροτερεύει. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, όπως αναφέρει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, ότι τα παιδιά που στηρίζονται από τον εθελοντικό μη κυβερνητικό οργανισμό το 2011 ήταν 23.000 ενώ το 2012 έφτασαν τα 43.000. «Το 2013 ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεραστεί εκ νέου», καθώς τα ακριβή στατιστικά στοιχεία για τον περασμένο χρόνο θα δημοσιοποιηθούν στο επόμενο διάστημα.
Η αύξηση αυτή, μάλιστα, «αφορά μόνο στις περιπτώσεις αυτές που μπορούμε να ανταποκριθούμε», προσθέτει ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. «Στα θέματα Υγείας έχουμε θέσει την κύρια προτεραιότητά μας, να μην υπάρχει παιδί στο οποίο να πούμε όχι. Στα θέματα προβλημάτων επιβίωσης καμιά φορά υπάρχει πρόβλημα, γιατί ξεμένουμε από τα υλικά προϊόντα. Στα θέματα κακοποίησης, δηλαδή παιδιών που πρέπει φιλοξενήσουμε γιατί βρίσκονται σε κίνδυνο ή σε περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων βρεφών σε μαιευτήρια, δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα δεχτούμε όλα», αναφέρει. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα ιδρύματα.
Δεδομένης αυτής της κατάστασης, εισαγγελείς δίνουν εντολή να απομακρυνθούν «παιδιά, που έχουν κακοποιηθεί, από τα σπίτια τους, καθώς βρίσκονται σε κίνδυνο, και μετά αφήνονται στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν που να πάνε», τονίζει ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού. Σε ερώτηση για το πόσο καιρό μπορεί ένα παιδί να «περιμένει» σε νοσοκομείο μετά από σχετική παρέμβαση εισαγγελέα, ο Κ. Γιαννόπουλος απαντά «ακόμα και μήνες», τόσο ώστε κολλάνε νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Αναφερόμενος στην αύξηση των περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών και των ενδοοικογενειακών προβλημάτων, σημειώνει ότι, εξαιτίας της αδυναμίας να φιλοξενηθούν όλα σε ειδικά ιδρύματα, οργανισμούς κ.α, «κάποιοι εισαγγελείς σταμάτησαν να παίρνουν παιδιά από σπίτια, όπου κινδυνεύει η ζωή τους, όχι λόγω έλλειψης ευαισθησίας, αλλά γιατί δεν έχουν μετά πού να πάνε».
Το έργο της οργάνωσης έχει δυσχερανθεί υπό αυτές τις συνθήκες. «Προσπαθούμε απεγνωσμένα να βρίσκουμε πόρους γιατί έχει δυσκολέψει πλέον πάρα πολύ η κατάσταση», λέει ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος στο tvxs.gr. Και από πάνω, φορολογούνται, ακόμη και για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού που διαθέτει το Χαμόγελο για τις εξαφανίσεις παιδιών, τα οποία χρησιμοποιούνται στις αναζητήσεις τους. «Όποιος κάνει δουλειά στην Ελλάδα θεωρείται πλούσιος», σημειώνει ο Κ. Γιαννόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι ΜΚΟ θα πρέπει να ελέγχονται και να γίνει σαφές ότι δεν «είμαστε όλοι απατεώνες σε αυτή τη διαδικασία».
Επίσης διευκρινίζει ότι τα δημοσιεύματα διεθνών μέσων, σύμφωνα με τα οποία Έλληνες γονείς εγκαταλείπουν τα παιδιά τους, δεν ισχύουν. Παιδιά εγκαταλείπονται λόγω παραμέλησης ή κακοποίησής τους από γονείς, μερικοί από τους οποίους έχουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά ή αλκοολισμού.
Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι η φιλανθρωπία δεν αποτελεί μόνιμη λύση, «αυτό που χρειάζεται είναι οι κατάλληλες δομές και υποδομές, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να έχουν την αξιοπρέπειά τους». Γι' αυτό το λόγο, «το Χαμόγελο του Παιδιού αντιμετωπίζει τα θέματα των οικογενειών και των παιδιών με την αξιοπρέπεια που απαιτείται».
«Η λύση είναι η συνεργασία όλων των φορέων, οργανώσεων και θεσμών. Να μην παλεύει ο καθένας μόνος του. Κάποτε ο γιος μου ο Ανδρέας είχε γράψει στο ημερολόγιό του "Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε". Αυτό είναι το μήνυμα: "Αφήστε τα λόγια"», αναφέρει ο Κ. Γιαννόπουλος.

Ωστόσο το κράτος ολιγωρεί, λέει ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, όχι τόσο οικονομικής δυσπραγίας αλλά λόγω νοοτροπίας. «Δυνατότητες υπάρχουν να καλύψουμε όλα τα παιδιά στην Ελλάδα, και όταν λέω όλα, εννοώ όλα, όχι μόνο τα ελληνόπουλα. Γιατί υπάρχουν και τα παιδιά των μεταναστών που αυτή τη στιγμή είναι σε χειρότερη ακόμη κατάσταση, και στο θέμα της σίτισης και στο θέμα της υγείας», προσθέτει.

Της Κατρίν Αλαμάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: