Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

O Bρούτσης ετοιμάζει νέο Ασφαλιστικό: Χαμένοι, όσοι δεν προλάβουν να συνταξιοδοτηθουν τώρα και αποχωρήσουν από τον εργασιακό βίο, τους επόμενους μήνες, γιατί αλλάζουν τα πάντα στον υπολογισμό των συντάξεων.


Αλλάζουν τα πάντα  στον υπολογισμό των συντάξεων       


Αλλαγές στον υπολογισμό όλων των συντάξεων, με ψαλίδι στα ποσά όσων αποχωρήσουν τους επόμενους μήνες, φέρνει ο νέος κύκλος παρεμβάσεων που προετοιμάζει στο ασφαλιστικό το υπουργείο Εργασίας. Εντός του Σεπτεμβρίου (πιθανότατα μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης) ο υπουργός Εργασίας ορίζει την ειδική επιτροπή που θα αναλάβει τη «σταδιακή προσαρμογή» των σημερινών διατάξεων σε αυτές που μπαίνουν σε ισχύ από την 1/1/2015 και που έχουν κύριο χαρακτηριστικό την εγγύηση του κράτους μόνο για το τμήμα σύνταξης ως τα 360 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα είναι ανάλογο των εισφορών που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι.

Από τις νέες παρεμβάσεις δεν θα θιγούν «οι υφιστάμενες συνταξιοδοτικές παροχές ούτε τα όρια ηλικίας», τονίζει με δήλωσή του  στον Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές που θα επηρεάσουν όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν όχι μόνο μετά, αλλά και πριν από το 2015, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα "μωσαϊκό" εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Αυτό πρέπει να τελειώσει».

Στην ουσία είναι ανοιχτό -και εν πολλοίς βέβαιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε ο «ΤτΚ»- ότι οι νέες συντάξεις, αυτών δηλαδή που θα αποχωρήσουν στους επόμενους μήνες, θα επηρεαστούν διπλά: Αφενός με τις αλλαγές που θα γίνουν στο διαφορετικό τρόπο υπολογισμού που εφαρμόζουν σήμερα τα Ταμεία και αφετέρου με τη μεγάλη τομή που έρχεται την 1/1/2015 οπότε και σύμφωνα με το νόμο 3863/10 των Λοβέρδου-Κουτρουμάνη καθιερώνεται το ποσό των 360 ευρώ ως η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη από το κράτος με βασική προϋπόθεση την 35ετία.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν δεκάδες Ταμεία, που το καθένα έχει και διαφορετικό τρόπο στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης, της επικουρικής και του μερίσματος. Με τον τρόπο αυτό ένας ασφαλισμένος που έχει τα ίδια χρόνια ασφάλισης με κάποιον άλλο μπορεί να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη ακόμη και αν έχουν πληρώσει τις ίδιες εισφορές.

Στα ταμεία των ΔΕΚΟ, για παράδειγμα, ή των τραπεζών αλλά και στο Δημόσιο ένα τμήμα της σύνταξης (αυτό που αναλογεί σε χρόνο ασφάλισης μέχρι το 2008) υπολογίζεται με ειδικό τύπο, διαφορετικό ανά Ταμείο και με βάση το μισθό του τελευταίου μήνα ή έτους και με ποσοστό αναπλήρωσης 80%. Το τμήμα σύνταξης από το 2008 και μετά υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο και το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης μετά το 2008 βαίνει μειούμενο κατά 1% ετησίως και φτάνει στο 70% ως το 2017.

Στα επικουρικά ταμεία, στους ειδικούς λογαριασμούς όπως και στα ταμεία πρόνοιας υπάρχει σε κάθε φορέα και διαφορετικός τρόπος υπολογισμού, ενώ στον ΟΑΕΕ, παρότι έχουν ενοποιηθεί σε αυτόν τα πρώην ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ, εντούτοις εφαρμόζεται και εκεί ο «συμφερότερος για τον ασφαλισμένο» τρόπος υπολογισμού, όπως αναφέρουν οι καταστατικές διατάξεις των τριών ταμείων που διατηρούνται σε ισχύ, παρότι από το 2007 και μετά υπάρχει ενιαίο καταστατικό, χωρίς όμως να ακολουθείται και ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων να είναι ένα από τα επίμαχα θέματα που θα μπει στο τραπέζι της επιτροπής, θα επανεξεταστούν τόσο τα ποσοστά αναπλήρωσης όσο και η βάση, δηλαδή ποιες αποδοχές και ποιες εισφορές θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του τμήματος της σύνταξης που θα αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης μέχρι το 2014, ώστε να είναι ενιαίος ο υπολογισμός του ποσού σύνταξης που θα έρθει να «κουμπώσει» με τα 360 ευρώ της βασικής σύνταξης από το 2015 και μετά.

Στην πράξη βαίνουν προς οριστική κατάργηση τα επιμέρους καταστατικά των Ταμείων (σ.σ.: τα «ειδικά καθεστώτα» που αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βρούτσης) και μέσω αυτών έρχεται και η κατάργηση των ειδικών τρόπων υπολογισμού των συντάξεων, με αποτέλεσμα τη μείωσή τους για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Το διακύβευμα των αλλαγών δεν είναι άλλο από το να μπορούν τα Ταμεία να πληρώνουν συντάξεις και μετά το 2015, που πλέον η κρατική χρηματοδότηση θα πέσει κατακόρυφα και η μόνη εγγύηση του κράτους θα καλύπτει όχι το σύνολο της σύνταξης, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά μόνο το τμήμα μέχρι τα 360 ευρώ.
  
Γ. Βρούτσης. «Δεν θα θιγούν οι υφιστάμενες παροχές και τα όρια ηλικίας»
Στη δήλωσή του στον «ΤτΚ» ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρει ακόμη: «Δεν πρόκειται για μια επιτροπή η οποία θα δημιουργήσει νέο ασφαλιστικό, αλλά θα προετοιμάσει μέσα στον ενάμιση χρόνο που απομένει μέχρι το 2015 τη σταδιακή προσαρμογή και το νομοθετικό περιβάλλον, για την εφαρμογή των αλλαγών που προβλέπονται να ισχύσουν από την 1η/1/2015 με το νόμο 3863/10, τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε. Οπου προκύψουν ζητήματα άρσης εξαιρέσεων και στρεβλώσεων, θα ζητάω τις απόψεις της. Οι προσαρμογές θα γίνουν χωρίς να θιγούν οι υφιστάμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ούτε τα όρια ηλικίας. Πρέπει όμως να θεσμοθετηθούν κανόνες ενοποίησης του συστήματος, ώστε να τελειώνουμε με τον κατακερματισμό των 90 και πλέον ειδικών λογαριασμών».

 Κώστας Κατίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: