Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η ανεργία στην Ήπειρο δεν πάει διακοπές. Εκτύπωση E-mail



- Η Ήπειρος - Δυτική Μακεδονία συνεχίζει να κατέχει τα «θλιβερά» πρωτεία, με ποσοστό 30,5% 

- 1.381.088 οι άνεργοι πανελλαδικά τον Μάιο

Μόνο ως «success story», δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για την Κυβέρνηση τα νέα ποσοστά ανεργίας που καταρρίπτουν το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για σταδιακή σταθεροποίηση απασχόλησης και ανακοπή του ρυθμού αύξησης των νέων ανέργων.
Το σύστημα «Εργάνη» έδειχνε, για το μήνα Μάιο, επιστροφή στις εποχές προ κρίσης, όπου οι νέοι άνθρωποι, εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις και τις περγαμηνές τους, έβρισκαν δουλειά πολύ εύκολα, ενώ οι επιχειρήσεις δούλευαν υπό διαφορετικές συνθήκες και δεν έψαχναν εργαζόμενους που να αμείβονται με μισθούς πείνας και να δουλεύουν εκ περιτροπής.
Ένα σκηνικό δηλαδή που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, αφού τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) διαψεύδουν για μία ακόμη φορά την ανάκαμψη της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Μάιο η ανεργία άγγιξε το 27,6% έναντι 23,8% το Μάιο του 2012 και 27% τον Απρίλιο του 2013.
Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ και παραμένει υπερδιπλάσιο της ανεργίας στην Ευρωζώνη, που διαμορφώθηκε στο 12,1% τον Ιούνιο.
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 193.668 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2012 (+16,3%) και κατά 30.558 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013 (+2,3%) και διαμορφώθηκαν σε 1.381.088 άτομα.
Την ίδια ώρα, οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 3.621.153 άτομα, μειωμένοι κατά 171.356 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2012 (-4,5%) και κατά 22.815 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013 (-0,6%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 33.535 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2012 (-1,0%) και αυξήθηκαν κατά 20.508 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013 (+0,6%), φτάνοντας τα 3.318.671 άτομα.

Στους νέους
Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για το ποσοστό της ανεργίας στους νέους ηλικίας 15 - 24 ετών, που εκτινάχθηκε στο 64,9% από 55,1% που ήταν τον Μάιο του 2012. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στα άτομα ηλικίας 25-34 ετών, όπου αυξήθηκε σε 37,7% από 32,7%.
Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 31,6% από 27,7% και στους άνδρες, σε 24,6% από 21%.

Κρατάει τα σκήπτρα η Ήπειρος
Σε ότι αφορά στην Ήπειρο, αν και το μήνα Μάιο έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και θα ήταν φυσιολογικό ο δείκτης ανεργίας στην Περιφέρειά μας να έπεφτε χαμηλότερα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, εντούτοις σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, κάτι τέτοιο δεν καταγράφεται.
Αντιθέτως, η Ήπειρος - Δυτική Μακεδονία δεν φαίνονται «πρόθυμες» να παραχωρήσουν τα σκήπτρα της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανεργία στην Περιφέρειά μας άγγιξε τον Μάιο το 30,5%, έναντι 25% τον Μάιο του 2012 και 30,3% τον περασμένο Απρίλιο.
Μέσα σε ένα χρόνο, αυξήθηκε δηλαδή κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα στοιχεία αυτά δεν προκαλούν έκπληξη στους Ηπειρώτες, αφού όπως γράφαμε πριν από λίγο καιρό, η νεανική ανεργία αγγίζει στην Ήπειρο το δυσθεώρητο 60,5%, κάτι που σημαίνει ότι κάτι περισσότερο από τους μισούς νέους στην Ήπειρο από 15 έως 24 ετών είναι άνεργοι.

Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ
Σε σχόλιό του για την αύξηση της ανεργίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης τονίζει ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε νεκροταφείο θέσεων εργασίας και παραγωγικών υποδομών.
Η νέα αύξηση της ανεργίας σε εφιαλτικά για την κοινωνία και την οικονομία επίπεδα, και μάλιστα αφού έχει ξεκινήσει τον συγκεκριμένο μήνα η τουριστική περίοδος, διαψεύδει πλήρως τους πρόσφατους πανηγυρισμούς του υπουργείου Εργασίας περί δήθεν έναρξης μείωσης της ανεργίας στη χώρα μας, και γι' αυτό σήμερα προσπαθεί να αναδιπλωθεί με πανικόβλητο τρόπο παραδεχόμενος ότι οι απολύσεις το πρώτο 8ημερο του Αυγούστου είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, υπογραμμίζει ο βουλευτής.
Επίσης επιβεβαιώνει, όπως σημειώνει, την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συνέχιση και η σκλήρυνση, από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, των Μνημονιακών πολιτικών θα εκτινάξει την ανεργία σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα (35%) και θα ολοκληρώσει τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο νεκροταφείο θέσεων εργασίας και παραγωγικών υποδομών.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως η απογείωση του ποσοστού της ανεργίας των νέων στο 65% τούς οδηγεί όχι μόνο στην ξενιτιά για αναζήτηση εργασίας, αλλά κυριολεκτικά σε κοινωνική γενοκτονία και αυτό αποτελεί ντροπή και αίσχος για την σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση.
«Η Μνημονιακή κυβέρνηση, η Τρόικα και τα Μνημόνιά τους πρέπει να ανατραπούν και να φύγουν τώρα, προτού η οικονομική, παραγωγική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή που επιφέρουν στον λαό, στη νεολαία και στη χώρα μας γίνει ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη», καταλήγει.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: