Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Μ. Βρεταννία : Το κλίμα γυρίζει ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις


5 Αυγούστου, 2013: Η πλειοψηφία υποστηρίζει τη δημόσια ιδιοκτησία των υπηρεσιών σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση                  


Συχνά υποστηρίζεται ότι η παράδοση των δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις τις καθιστά πιο αποτελεσματικές, ευέλικτες και λιγότερο δαπανηρές.
Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες οι υπηρεσίες στις οποίες όλοι βασίζονται έχουν σταδιακά πωληθεί στον πλειοδότη. Από το νερό που πίνουμε ως το Εθνικό Σύστημα Υγείας , σχεδόν τα πάντα που κάποτε ανήκαν στο δημόσιο είτε έχουν ήδη έχουν εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα ή είναι πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης, όταν ακόμη και οι χάρτες της Ordnance Survey ή και οι τράπεζες αίματος είναι σε κίνδυνο, μια νέα εκστρατεία ενώνεται με το κίνημα υπέρ της δημόσιας ιδιοκτησίας.
Φαίνεται ότι παρά τη δουλική αφοσίωση διαδοχικών κυβερνήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις η βρετανική κοινή γνώμη δεν είναι καθόλου πεπεισμένη.Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Survation, και ζήτηθηκε από το "We own it", δείχνει ότι δεν είναι μόνο η ριζοσπαστική αριστερά που πιστεύει στη δημόσια ιδιοκτησία των υπηρεσιών μας...
Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει μια εσωτερική προσφορά δημόσιας διαχείρισης όταν μια δημόσια υπηρεσία έχει τεθεί σε διαγωνισμό και το 60% πιστεύουν ότι οι τοπικές και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να διαχειρίζονται δημόσιες υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα εξ ορισμού.

6a00d83451d75d69e2015432a6f7d2970c-500wi
Το γεγονός είναι ότι αυτή η δημοσκόπηση αντανακλά μια γενικευμένη έλλειψη εμπιστοσύνης στις ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τις υπηρεσίες μας. Οι άνθρωποι έχουν σιχαθεί να τους γίνονται διακοπές από εταιρείες όπως η G4S(γκάζι) ή όπωςως η Serco θέτοντας την ασφάλεια των ασθενών σε κίνδυνο !
Και ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες πολύ συχνά δεν είναι σε θέση να παράσχουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες μας δίνουν πραγματικές ιστορίες επιτυχίας.
Η  East Coast Mainline (Σιδηρόδρομοι) η οποία για χρόνια ήταν μια αποτυχημένη υπηρεσία λειτουργώντας από διαδοχικές ιδιωτικές εταιρείες,  ανήκει πλέον στο κράτος και την ίδια στιγμή που βελτιώνεται η ικανοποίηση των πελατών, συνεισφέρει εκατομμύρια λίρες στα κυβερνητικά ταμεία και στο ασφαλιστικό σύστημα.  Ομοίως η Scottish Water που ανήκει στο δημόσιο και τα πηγαίνει πολύ καλά. Η εταιρεία παρέχει 2,4 εκατομμύρια νοικοκυριά με πόσιμο νερό, ενώ επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην μείωση των διαρροών και τη μείωση του λειτουργικού κόστους που σημαίνει ότι το μέσο κόστος των νοικοκυριών είναι το χαμηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο !
Οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι υπόλογες στους ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν,να ναι καλοί εργοδότες για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές και να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας  στους ανθρώπους που τις χρειάζονται.

6a00d83451d75d69e2014e88d0fa60970d-500wi 
Η εποχή των "ιδιωτικοποιήσεων από συνήθεια" φτάνει στο τέλος της. Το κοινό έχει απηυδήσει να πληρώνει μερίσματα προς τους μετόχους ιδιωτικών εταιρειών , ενώ η τιμή των υπηρεσιών ανεβαίνει και η ποιότητα κατεβαίνει. Με την πάροδο του χρόνου οι ιδιωτικές εταιρείες απέδειξαν ότι είναι αναποτελεσματικές και δαπανηρές τη στιγμή που οι δημόσιες υπηρεσίες κάνουν μια πολύ σοβαρή επιστροφή.
Από σήμερα η αντεπίθεση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση επιταχύνει. Το We Own It είναι μια εκστρατεία για να τεθούν οι πολίτες στο επίκεντρο των δημόσιων υπηρεσιών μέσω του "Public Service Users Bill"( ένος νομοσχέδιου που απαιτεί σε κάθε περίπτωση να εξετάζεται πρώτα η δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση υπηρεσιών πριν ιδιωτικοποιηθούν, και να επιτρέπει την υποβολή προσφορών από δημόσιους φορείς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: