Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Οι καλές προθέσεις για τη πάταξη της «μαύρης» εργασία εύκολα καίγονται.


Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη είναι η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας που σαρώνει όλη την Ελλάδα και αποστερεί τεράστια έσοδα από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης προβλέπει ότι το πρόστιμο πηγαίνει στο 8πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.


Πιο αναλυτικά:
Ειδικός Επιθεωρητής Εργασίας ή Επιθεωρητής Εργασίας που διαπιστώνει τη μη αναγραφή εργαζομένου στον ισχύοντα πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη θα επιβάλλει το πρόστιμο επι τόπου χωρίς να καλείται ο εργοδότης για εξηγήσεις, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Για την παράβαση αυτή το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι: ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί (18) δεκαοχτώ μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο - υπάλληλο και το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί τετρακόσιες τρεις (403) ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο - εργατοτεχνίτη, ανάλογα με την ηλικιακή διάκριση που θεσπίζει η υποπαράγραφος ΙΑ 11 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 .
Σε περίπτωση υποτροπής, εκτός από το χρηματικό πρόστιμο η επιχείρηση θα κλείνει, ή ολόκληρ, ή στο κομμάτι που έχει διαπιστωθεί η παράβαση.

Άλλες παραβάσεις:
α) Μη επίδειξη ειδικού βιβλίου υπερωριών.
β) Μη επίδειξη βιβλίου ημερησίων δελτίων απασχολουμένου προσωπικού οικοδομικών και τεχνικών έργων.
γ) Μη επίδειξη εντύπων όρων ατομικών συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, όπου αυτά τηρούνται (έδρα ή υποκατάστημα ή παράρτημα ή χωριστές εγκαταστάσεις ή κεντρικό σύστημα διοίκησης ή διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, οικονομικές υπηρεσίες κλπ).
δ) Μη επίδειξη εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών προσωπικού για το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο, όπου αυτά τηρούνται (έδρα ή υποκατάστημα ή παράρτημα ή χωριστές εγκαταστάσεις ή κεντρικό σύστημα διοίκησης ή διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού ή οικονομικές υπηρεσίες κλπ).

Επιβαλλόμενο πρόστιμο για κάθε επιμέρους παράβαση :
α) Για επιχείρηση /εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 1 έως 10 πρόστιμο: Τριακόσια ευρώ (300,00 ευρώ).
β) Για επιχείρηση/εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 11 έως 50 πρόστιμο : Χίλια ευρώ (1.000,00  ευρώ).
γ) Για επιχείρηση/ εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 51 έως 150 πρόστιμο: Δύο χιλιάδες ευρώ (2.000,00  ευρώ).
δ) Για επιχείρηση/ εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 151 έως 250 πρόστιμο: Τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000,00 ευρώ).
ε) Για επιχείρηση/εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 251 και άνω πρόστιμο: Πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000,00  ευρώ).

Ολα καλά με τα πρόστιμα αλλά στην Ελλάδα τελικά τι είναι αυτό που φταίει και δεν λειτουργεί τίποτε; Γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, αν και υπάρχουν πολλοί; Μήπως το νέο σχέδιο του υπουργείου απλά θα μείνει στα χαρτιά;

Ας υποθέσουμε ότι τα υψηλά πρόστιμα τρομάζουν τους παραβάτες οι οποίοι κατά κόρον χρησιμοποιούν εργαζόμενους, κυρίως, μετανάστες, που δεν τους δηλώνουν. Δηλαδή δεν θα ξαναπροσλάβουν παράνομα υπαλλήλους επειδή 18πλασιάστηκαν τα πρόστιμα; Εισπράττονται ποτέ αυτά τα πρόστιμα, ακόμη κι αν επιβάλλονται;

Διότι αν ο επιχειρηματίας ξέρει ότι θα φάει πρόστιμο αλλά θα κάνει συνεχείς ενστάσεις, θα βάλει τα. μέσα του και τελικά είτε δεν θα πληρώσει τίποτε, είτε θα πληρώσει ελάχιστα κι αυτά σε 3-4 χρόνια, γιατί να μην προσλάβει παράνομους εργαζόμενους;

Και υπάρχει και κάτι άλλο. Προτού το υπουργείο ανακοινώσεις δρακόντειους νόμους και πρόστιμα - φωτιά, εξασφάλισε τη δημιουργία ενός πολυπληθούς και ισχυρού σώματος επιθεωρητών που θα κάνουν ελέγχους; Πώς θα ελέγχονται όλοι αυτοί οι παράνομοι επιχειρηματίες;

Καλά είναι τα σχέδια και πιθανόν πολύ καλές και οι προθέσεις. Αλλά χρειάζεται και σωστή προετοιμασία διότι και οι καλές προθέσεις καίγονται πολύ εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: