Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Κοινωνικός τουρισμός άρπα-κόλλα.

460.000 λιγότεροι οι δικαιούχοι που θα κάνουν διακοπές από... 9 Σεπτεμβρίου. Μόλις 10 εκατ. ευρώ το φετινό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Στο προσκήνιο πάλι το μείζον ερώτημα: Πού πήγαν τα λεφτά των εργαζομένων από τον ειδικό λογαριασμό.


  Πετσοκομμένο σε όλες του τις εκδοχές και με μόνο στόχο να τεθεί ως επικοινωνιακή συγκάλυψη της διάλυσης του κράτους πρόνοιας είναι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2013-2014 που προωθεί ο ΟΑΕΔ μετά σχετική εντολή του υπουργού Εργασίας και αναμένεται να τρέξει από την ερχόμενη Τρίτη.


Ωστόσο το μείζον θέμα που έρχεται πάλι στο προσκήνιο είναι το πού πήγαν τα χρήματα των εργαζομένων, αφού σύμφωνα με υπολογισμούς θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ από τις εισφορές (0,35% επί του μηνιαίου μισθού κάθε εργαζόμενου που πληρώνει μέσω του ΙΚΑ εισφορές υπέρ της πρώην Εργατικής Εστίας), ενώ το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού προϋπολογισμού είναι μόλις 10 εκατ. ευρώ (αν σ' αυτό βέβαια υπολογιστεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα τόσα εκατομμύρια από τα προγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν το 2012 λόγω της διάλυσης της Εργατικής Εστίας, τότε εγείρονται πλείστα όσα ερωτηματικά!).
Λίγοι και εκλεκτοί(;)
Ο Γ. Βρούτσης, ύστερα από χιλιάδες παλινωδίες κατά τη διάρκεια της υπουργίας του, μόλις πριν από 2 εβδομάδες έδωσε τη σχετική εντολή και οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έσπευσαν να καταρτίσουν ένα σχέδιο κοινωνικού τουρισμού, το οποίο αν μη τι άλλο είναι υποχρηματοδοτούμενο, αφορά ελάχιστους και πιθανότατα εκλεκτούς και, το κυριότερο, ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή έχει χαθεί η τουριστική σεζόν, που σημαίνει ότι ο κ. Βρούτσης επιλέγει να στείλει τους εργαζόμενους και τους ανέργους για χειμερινό τουρισμό!
Η σύγκριση και μόνο με το τελευταίο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του 2011 αναδεικνύει το εύρος της κοροϊδίας που επιφυλάσσει ο κ. Βρούτσης στους εργαζόμενους, αφού πετσόκοψε τα κονδύλια κατά 88,5% και τους δικαιούχους κατά 460.000! Με βάση λοιπόν τις εντολές που έλαβαν στον ΟΑΕΔ μόλις προ δύο εβδομάδων, αναλαμβάνουν να τρέξουν πρόγραμμα (με επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού) συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ!
Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά 110.000 δικαιούχους και εκτείνεται μέχρι την 31-7-2014. Τη μνημονιακή χρονιά 2011, βέβαια, ουδείς σκεφτόταν να εκπονήσει πρόγραμμα-κοροϊδία. Ετσι οι δικαιούχοι κοινωνικού τουρισμού για το 2011 ήταν 570.000 εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανερχόταν στα 82,6 εκατ. ευρώ. Μιλάμε βέβαια για επίσης μνημονιακή χρονιά, με έκδηλα τα σημάδια της κρίσης στην ελληνική οικονομία!
Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η υλοποίηση προγράμματος κοινωνικού τουρισμού υπήρξε μέσα στις προγραμματικές δεσμεύσεις του κ. Βρούτση, όταν το περασμένο καλοκαίρι ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Κάνεις βέβαια δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο κ. Βρούτσης επιφύλαξε ένα τέτοιο «χουνέρι» σε εργαζόμενους και ανέργους!
Ετσι, οι ελάχιστοι ωφελούμενοι που θα μπορούν να κάνουν. χειμερινό τουρισμό θα απολαύσουν -και εφόσον καταθέσουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση μέχρι την 30ή Αυγούστου στο site του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr)- διακοπές διάρκειας 6 ημερών (από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις) σε τουριστικά καταλύματα, μετά τις 9 Σεπτεμβρίου.
Η σχετική εντολή δε προς τον ΟΑΕΔ είναι να βγάλει το πρόγραμμα την ερχόμενη Τρίτη ώστε να προηγηθεί η κατάλληλη επικοινωνιακή προβολή ενός προγράμματος το οποίο κοροϊδεύει εργαζόμενους και ανέργους, ενώ ουδείς γνωρίζει πού έχουν πάει τα υπόλοιπα χρήματα από τις εισφορές.
Τώρα ψάχνουν τα καταλύματα!
Χαρακτηριστικό δε της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει ο κ. Βρούτσης τις κοινωνικές παροχές είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν εξευρεθεί τα τουριστικά καταλύματα στα οποία θα μπορούν να εξαργυρώνουν την επιταγή κοινωνικού τουρισμού οι δικαιούχοι, αφού η σχετική διαδικασία θα τρέξει παράλληλα, με αποτέλεσμα και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να πρέπει να καταθέσουν τη σχετική αίτηση μέχρι την 30ή Αυγούστου.

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: