Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Πανάκριβα τα τρόφιμα αλλά μην έχετε παράπονο, μειώθηκε η τιμή στα κουρεία.


Εντυπωσιακή η είδηση που βγαίνει κάθε μήνα τον τελευταίο καιρό. Η Ελλάδα έχει αρνητικό πληθωρισμό και με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία τον Ιούλιο παρουσίασε μείωση 0,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, δηλαδή τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο που ξεκίνησε ο αποπληθωρισμός.


Αν δεν το έχετε καταλάβει, έχουμε αποπληθωρισμό, δηλαδή δεν αυξάνονται οι τιμές! Κι όμως, η εικονική αυτή πραγματικότητα μόνο γέλιο προκαλεί καθώς, όχι μόνο αδειάζουν οι τσέπες μας όταν πηγαίνουμε στα σούπερ μάρκετ αλλά και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τα βασικά προϊόντα διατροφής, αυξάνονται συνεχώς.

Τότε τι στο καλό τη θέλουμε την ΕΛΣΤΑΤ να μετρά τον. αποπληθωρισμό; Και γιατί ενώ τα εισοδήματα των Ελλήνων έχουν συρρικνωθεί απίστευτα, δεν πέφτουν οι τιμές ώστε να ανασάνει ο κόσμος;

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, εδώ έχει αποτύχει η κυβέρνηση. Αν δηλαδή υπήρχε ραγδαία μείωση των τιμών, τα μέτρα και οι θυσίες θα ήταν υποφερτά. Αντιθέτως, με πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις και με απίστευτους φόρους που εμφανίζονται συνεχώς, το να πληρώνεις βασικά προϊόντα με τιμές που υπήρχαν τις περιόδους της μεγάλης χλιδής, είναι τουλάχιστον προκλητικό και εξωφρενικό. 

Με βάση της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές ανέβηκαν!
- στον κλάδο της διατροφής κατά 0,8% λόγω της αύξησης τιμών στα φρούτα, τα λαχανικά και τα κρέατα,
- στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό κατά 2,6% λόγω της αύξησης στις τιμές των τσιγάρων και
- στη στέγαση κατά 6,7%, λόγω της αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αν και οι τιμές των ενοικίων υποχώρησαν κατά 7% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο.
Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι τον Ιούλιο καταγράφηκαν:
-          στο πετρέλαιο θέρμανσης 25,1%,
-           στα αεροπορικά εισιτήρια 15,5%,
-          στις τιμές στα τιμολόγια της ΔΕΗ 12,3%,
-          στα ασφάλιστρα μεταφορών 11,4%,
-          στις οικιακές υπηρεσίες 8,1%,
-          στα φρούτα 6,1%,
-          στα λαχανικά 4,6%,
-          στα ξενοδοχεία 3,6%
-          στον καπνό 3,5%.
-          στα έπιπλα 5,4%,

Και για πιο λόγο είχαμε μείωση 0,7% στον πληθωρισμό; Επειδή καταγράφηκε μείωση:
- στα διαρκή καταναλωτικά προϊόντα κατά 5,1%, επειδή ο κόσμος δεν αγοράζει πια καινούργια έπιπλα, οικιακές συσκευές και στις οικιακές υπηρεσίες κλπ.
- στην Υγεία κατά 3,5% εξαιτίας της μείωσης τιμών στα φάρμακα, τις ιατρικές και τις παραϊατρικές υπηρεσίες,
- στις επικοινωνίες κατά 4,3% λόγω μείωσης των τηλεφωνικών υπηρεσιών,
- στην εκπαίδευση κατά 4%) λόγω της μείωσης των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτήρια ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων , ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών
- στην αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες κατά 3%,
- στα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια κατά 1,5%,
- στις μεταφορές κατά 1,5%, λόγω μείωσης των τιμών των αυτοκινήτων και της βενζίνης, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα αεροπλάνα.
Πτώση 5,4% καταγράφηκε στην κατηγορία άλλα αγαθά και υπηρεσίες, αποτυπώνοντας κυρίως την πτώση τιμών στα κομμωτήρια, τα προσωπικά είδη και τα ασφάλιστρα μεταφορών.

Δηλαδή πληρώνουμε πανάκριβα το φαγητό που τρώμε αλλά όπως και να το κάνεις είναι φθηνότερο το κομμωτήριο.

Αμ έτσι, δε σώζεται η χώρα και κυρίως δεν γλιτώνουν οι πολίτες.

Να ανεχόμαστε απίστευτες θυσίες που μπορεί να έχουν μια προοπτική το καταλαβαίνουμε. Αλλά να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση που οδηγεί σε οικογενειακά δράματα, δεν μπορεί κανένας σοβαρός άνθρωπος να το καταλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: