Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

«Σέρνονται» στους δρόμους της Ηπείρου οι αλβανικές νταλίκες. Μεγάλος ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων. Αναγκαία η άμεση επαναλειτουργία του ΚΤΕΟ στην Κακαβιά.


Κινούμενες «σκοτώστρες» είναι τα αλβανικά φορτηγά - νταλίκες, που μέσω της Κακαβιάς, κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους της Ηπείρου και στη συνέχεια ολόκληρης της Ελλάδας. 

Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για πραγματικά σαράβαλα που σέρνονται, με ρόδες έτοιμες να ξεκολλήσουν, χτυπημένες ζάντες και αμορτισέρ να τρίζουν, ενώ τα «σύννεφα» καυσαερίων που εκπέμπουν επιβαρύνουν δραματικά την ατμόσφαιρα, κυρίως όταν διέρχονται από κατοικημένες περιοχές.



Δεινοπάθησαν. 
Τις τελευταίες μέρες - πριν την απαγόρευση της Τροχαίας λόγω των εορτών του Δεκαπενταύγουστου - η κίνηση στο οδικό δίκτυο ήταν μεγάλη, αφού οι απόδημοι έφθαναν ομαδικά στα χωριά τους για τις διάφορες εκδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα. 
Με τηλεφωνήματά τους στον «Π.Λ.» έλεγαν τα βάσανά τους, όσοι είχαν την ατυχία να βρεθούν πίσω από μια τέτοια νταλίκα και πραγματικά δεινοπάθησαν, αφού στις στροφές μετά το Καλπάκι προς Γιάννενα, όπου και ο δρόμος είναι πολύ στενός, η μεγαλύτερη ταχύτητα με την οποία. έτρεχαν τα αλβανικά φορτηγά ήταν 20 χλμ (!), με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες «ουρές» αυτοκινήτων.  
Ο εκνευρισμός των οδηγών έκδηλος, με τους. ανυπόμονους να προσπερνούν σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, όπου η ορατότητα είναι μηδενική. Από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει κάποιο θύμα αυτές τις μέρες, έλεγε στον «Π.Λ.» απόδημος εξ Αμερικής, που περνούσε σχεδόν καθημερινά απ' αυτό το σημείο.

Χωρίς ΚΤΕΟ η Κακαβιά
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αλβανικά σαράβαλα στους δρόμους της Ηπείρου πολλαπλασιάστηκαν, αφ' ότου σταμάτησε να λειτουργεί το ΚΤΕΟ στην Κακαβιά, με αποτέλεσμα ανενόχλητα να περνούν εκατοντάδες ασυντήρητα και επικίνδυνα φορτηγά (πολλά και με συρόμενα μάλιστα) στην Ελλάδα. 
Μεγάλες είναι οι ευθύνες των οδηγών τους για την πρόκληση ατυχημάτων, εξαιτίας της απρόσεκτης οδήγησης ή και της υπερβολικής ταχύτητας την οποία αναγκάζονται να αναπτύσσουν πολλά Ι.Χ.. 
Η απόφαση να μπει «λουκέτο» στο ΚΤΕΟ Κακαβιάς αποδείχθηκε πέρα για πέρα λανθασμένη και. θανατηφόρα, γι' αυτό άμεσα θα πρέπει να επαναλειτουργήσει ή εν πάση περιπτώσει, να βρεθεί στα σύνορα κάποιος τρόπος  για να γίνεται αυστηρός έλεγχος. 
Κι αυτό γιατί και η Τροχαία στους ελληνικούς δρόμους, εκτός από το να τα ακινητοποιήσει, δεν μπορεί να κάνει και πολλά, αφού και κλήση να κόψει στους οδηγούς, πού θα τους βρει μετά για να πληρώσουν; Για Αλβανία μιλάμε εξάλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: