Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Αν δεν θέλουμε να σωθούμε, γιατί να μας σώσουν οι άλλοι. Και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί η τρόικα είναι εναντίον μας ;


Αν κάποιος έχει την τύχη ή την ατυχία να πάει διακοπές, θα διαπιστώσει δύο πράγματα από αυτά που μας κάνουν να πιστεύουμε με σιγουριά ότι η Ελλάδα δε σώζεται ούτε με σφαίρες.

Σε όποιο μέρος της χώρας και να πάει κανείς, εκεί που Έλληνες και ξένοι κάνουν τις διακοπές τους, αντιλαμβάνεται ένα παλιό κι ένα νέο «κόλπο» αυτών που παρέχουν κάποιου είδους υπηρεσίες.

Το παλιό κόλπο είναι ότι υπάρχουν διπλές τιμές και διαφορετική συμπεριφορά στους Έλληνες απ' ότι στους ξένους τουρίστες.

Πόσο έχει το αναψυκτικό π.χ. σε μια καντίνα; Αν είσαι Έλληνας έχει 2 ευρώ αν είσαι ξένος 2,5 ευρώ. Το ίδιο και για πολλά άλλα προϊόντα, ακόμη και για δωμάτια ή για ενοικιαζόμενα οχήματα τα οποία φυσικά δεν έχουν κλειστεί «πακέτο» εδώ και μήνες. Άμα σε δουν να μιλάς άλλη γλώσσα την έβαψες. Βεβαίως, όποιος ξένος έχει προνοήσει να κλείσει από το χειμώνα πακέτα παρεχόμενων υπηρεσιών τότε αισθάνεται βασιλιάς ενώ τα κορόιδα είναι οι Έλληνες. Ξενοδοχείο δίνει το δωμάτιο με 120 ευρώ στους Έλληνες αλλά με 50 ευρώ στους ξένους. Και κάπως έτσι, εδώ και χρόνια πλασάρουμε τον τουρισμό μας, τη βαριά βιομηχανία, αυτήν από την οποία περιμένουμε σωτηρία.

Το δεύτερο είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση. ΦΠΑ; Τι είναι αυτό ρωτούν οι μαγαζάτορες στα τουριστικά μέρη. Σιγά μην κάτσουν Αυγουστιάτικα να αλλάζουν καταλόγους. Σιγά μη συμμορφωθούν με το νόμο ενός κράτους, έστω κι αν αυτό έγινε για δικό τους καλό. Κι αν στην Αθήνα υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που έριξαν το φόρο στο 13%, στην επαρχία, τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές δεν έχουν μάθει καν την είδηση ότι μειώθηκε ο ΦΠΑ κι ότι η τρόικα μας επέτρεψε για 4-5 μήνες να κάνουμε μια μείωση σε φόρο. Πληρώνουμε λοιπόν όλα τα κορόιδα, Έλληνες και ξένοι, ακριβότερα κατά 5%-10% τα φαγητά, τα αναψυκτικά κ.λπ. γιατί οι περισσότεροι επιχειρηματίες θέλουν να βγάλουν πάνω μας τα σπασμένα της κρίσης.

Και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί η τρόικα είναι εναντίον μας. Γιατί μας βάζει συνεχώς χέρι και μας πιέζει και για άλλα μέτρα. Και ύστερα λέμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε κι άλλες μειώσεις φόρων, κι άλλες ελαφρύνσεις.

Μα αφού μόνοι μας δεν θέλουμε να σωθούμε, γιατί να μας σώσουν οι άλλοι; Γιατί δηλαδή ο ξένος ή ο Έλληνας να αισθάνεται κορόιδο που πληρώνει ακριβότερα το φαΐ  που τρώει στις διακοπές του; Και πώς θα διεκδικήσουμε λιγότερα ή και καθόλου μνημόνια όταν αρνούμαστε να κάνουμε πράξη τη μοναδική μείωση φόρου την τελευταία 3ετία;

Αν δεν θέλουμε εμείς να σώσουμε τους εαυτούς μας και τη χώρα μας, ας πάρουμε φόρα να πέσουμε από το γκρεμό. Δεν μας φταίνε για όλα οι ξένοι. Μόνοι μας βγάζουμε μια χαρά τα μάτια μας.

Αν στον τομέα του τουρισμού κάνουμε πράγματα που μας ντροπιάζουν, ας μην απορούμε για τον ζυγό που μας έχουν βάλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: