Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη οι νέες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Η εγκατάλειψη ανάβει (και θα ανάβει) τις φωτιές στα δάση.


Καίγονται και πάλι τα δάση της χώρας, ενώ παπαγαλάκια και άσχετοι, συντονισμένοι αρμονικά, αναζητούν και πάλι εμπρηστές, επειδή οι μεν θέλουν να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα, οι δε πέφτουν εύκολα θύματα αυτής της προπαγάνδας.

Εμείς «δικαιούμαστε για να ομιλούμε», γιατί είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει γι' αυτή την εξέλιξη, η οποία οφείλεται στη χρόνια εγκατάλειψη των δασών απ' όλες τις κυβερνήσεις. Αναδημοσιεύουμε το σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο φύλλο μας της 29ης Ιούνη του 2013 (http://www.eksegersi.gr/issue/736/Περιβάλλον/19564.Η-εγκατάλειψη-ανάβει-και-θα-ανάβει-τις-φωτιές-στα) και αφήνουμε τα σχόλια στους αναγνώστες μας.

Η εγκατάλειψη ανάβει (και θα ανάβει) τις φωτιές στα δάση


Η θερμοκρασία άρχισε ν' ανεβαίνει σ' όλες τις περιοχές της χώρας και ταυτόχρονα οι περισσότερες απ' αυτές άρχισαν να στεγνώνουν, λόγω λειψής υγρασίας. Οταν η θερμοκρασία αγγίξει τους 40 βαθμούς, θ' αρχίσουν να πυκνώνουν και πάλι οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων εξακολουθεί να είναι πενιχρότατη και αρχίζει να καταβάλλεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα σε σημαντικό βαθμό να καθίσταται άχρηστη.

Γιατί οι χωματερές είναι διάσπαρτες στα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

Γιατί οι ηλεκτροφόρες γραμμές της ΔΕΗ διασχίζουν τα δάση και δεν παίρνονται τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας.


Γιατί η χρηματοδότηση που δίνεται στους δήμους για εργασίες πυροπροστασίας (π.χ. για καθαρισμό της βλάστησης σε άλση και περιαστικά δάση, για καθαρισμό και έλεγχο χωματερών που ανήκουν στην διοικητική τους ευθύνη κτλ.), είναι πενιχρή, ενώ κανένας δεν ελέγχει τους «τοπικούς άρχοντες» στο κατά πόσο αυτή η χρηματοδότηση πηγαίνει ολόκληρη για εργασίες πυροπροστασίας.

Το 2009 είχαν προσληφθεί 1.150 εποχιακοί δασεργάτες και δασολόγοι σε χρόνο που είχε ολοκληρωθεί η «σεζόν». Το 2010 οι προσλήψεις μειώθηκαν σημαντικά, ενώ και πάλι έγιναν σε χρόνο που είχε περάσει  η «σεζόν». Προσλήφθηκαν μόνο 695 (447 οκταμηνίτες και 248 τριμηνίτες).

Το 2010 ήταν η τελευταία χρονιά που προσλήφθηκαν εποχιακοί δασεργάτες, δασολόγοι και δασοπόνοι.

Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος εισηγούνταν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την πρόσληψη εποχιακών δασεργατών (λιγότερων, αφού αυτές ήταν οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας), όμως δεν έγιναν προσλήψεις ούτε το 2011 ούτε το 2012. Για το 2013, μετά από εισήγηση της ΓΔΑΠΔΦΠ, οι υπουργοί Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος είχαν αποφασίσει να προσληφθούν 313 εποχιακοί δασεργάτες, δασοπόνοι και δασολόγοι. Η τρικομματική κυβέρνηση τους θεώρησε πολλούς και με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισε να προσληφθούν μόνο 251 εποχιακοί εργαζόμενοι (198 οκταμηνίτες και 53 τριμηνίτες).

Οι τρεις υπουργοί ζητούσαν να προσληφθούν μόνο 112 τριμηνίτες, αριθμός εξαιρετικά μικρός, γιατί σύμφωνα με την απόφασή τους «θα συγκροτήσουν συνεργεία, που θα απασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με εργασίες  για την αποτροπή του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Ειδικότερα με την συγκρότηση των συνεργείων αυτών, θα γίνουν προληπτικοί καθαρισμοί στην παρεδάφια βλάστηση σε επικίνδυνα σημεία για έναρξη δασικών πυρκαγιών, θα απομακρυνθούν τα ξερά χόρτα, θάμνοι και φρύγανα, θα γίνουν κλαδεύσεις δένδρων και λοιποί σχετικοί δασοκομικοί χειρισμοί, με σκοπό την μείωση της πυκνότητας της καύσιμης δασικής ύλης και ως εκ τούτου την καλύτερη αντιπυρική προστασία των περιοχών με την μείωση του κινδύνου τυχόν έρπουσες πυρκαγιές να εξελιχθούν σε επικόρυφες».

Και μόνο από την απλή ανάγνωση των εργασιών που χρεώνονται να κάνουν τα συνεργεία των τριμηνιτών δασεργατών γίνεται φανερό, ότι όχι οι 112 (που πρότειναν οι τρεις υπουργοί) αλλά χιλιάδες δασεργάτες δεν φτάνουν για να κάνουν όλες αυτές τις εργασίες. Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι αυτές οι αναγκαίες εργασίες δεν έγιναν το 2011 και το 2012, αντιλαμβάνεστε ότι φέτος έπρεπε να προσληφθούν αρκετές χιλιάδες δασεργατών αορίστου χρόνου, προκειμένου να γίνει μια σχετικά καλή προετοιμασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ώστε οι όποιες πυρκαγιές ξεσπάσουν φέτος να μην είναι καταστροφικές.

Οπως προαναφέραμε, η τρικοματική κυβέρνηση αποφάσισε να προσληφθούν μόνο 53 τριμηνίτες! Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι θα συμβεί όταν ανέβει ο υδράργυρος και στεγνώσει το περιβάλλον. Θα ξεσπάσουν καταστροφικές πυρκαγιές και θα έχουν να κάψουν μπόλικη στεγνή πρώτη ύλη που υπάρχει διάσπαρτη μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις. Για τους 53 τριμηνίτες θα διατεθούν μόνο 203.520 ευρώ!

Για να γίνουν μερικές εργασίες απαραίτητες για την ανάπτυξη και προστασία των δασών. μέχρι τώρα αποφασίστηκε να δοθούν από το περιβόητο Πράσινο Ταμείο γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ εισρέουν σ' αυτό γύρω στα 20 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό εγκρίθηκε μόνο για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και αν δούμε πώς γίνεται η κατανομή στα Δασαρχεία και τις Διευθύνσεις Δασών της περιφέρειας, θα διαπιστώσουμε ότι η χρηματοδότηση δεν φτάνει ούτε για «ζήτω».

Υπάρχει και η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για έργα δασοπροστασίας. Εχουν γίνει εντάξεις 55 έργων, 26 περίπου εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο 473 χιλιάδες ευρώ ανά έργο, ενώ θα χρειαστεί να περάσει ακόμη αρκετός χρόνος προκειμένου να ξεκινήσουν αυτά τα έργα. Θα περάσουν δηλαδή τα επτά χρόνια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και δε θα έχουν αρχίσει ακόμη ούτε τα έργα που έχουν ενταχθεί στο μέτρο της δασοπροστασίας.

Αυτή η στρατηγική των κυβερνήσεων, πράσινων, μπλε και ανάμικτων, απορρέει από τη γενικότερη στρατηγική της δραστικής συρρίκνωσης του δασικού πλούτου της χώρας προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος του περιβάλλοντος και της εργαζόμενης και σκληρά εκμεταλλευόμενης ελληνικής κοινωνίας. Είναι λοιπόν η σκόπιμη εγκατάλειψη του δασικού πλούτου που βάζει τις καταστροφικές φωτιές στα δάση.

www.kondra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: