Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Πάει καλά η τουριστική κίνηση στα παράλια της Ηπείρου.

 Η καλή φετινή πορεία του τουρισμού στη χώρα με την αύξηση των ξένων επισκεπτών, έχει θετικές επιπτώσεις και στην Ήπειρο, κυρίως βέβαια στα παράλια και λιγότερο σε ορεινούς προορισμούς. Οι ξένοι, όπως και τις προηγούμενες χρονιές κάνουν τη διαφορά, αλλά υπάρχει αισθητή αύξηση και του εσωτερικού τουρισμού, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Χρήστο ΖήγοΜετά από τρία χρόνια συνεχούς μείωσης της τουριστικής κίνησης επέστρεψαν αυτό το καλοκαίρι τα... χαμόγελα στους επαγγελματίες του κλάδου στα παράλια της Ηπείρου. Ακόμη και οι ημερήσιοι επισκέπτες από περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και Θεσσαλίας συμβάλλουν στην καλή πορεία για το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου. Ο Ιούνιος πήγε σχετικά καλά και για το Σεπτέμβριο οι προσδοκίες είναι χαμηλότερες μεν, αλλά όσοι συνεργάζονται με τουριστικά γραφεία ή προβάλλονται μέσω του διαδικτύου θα έχουν υψηλές πληρότητες, όπως σημειώνει ο κ. Ζήγος.


Έρχονται και Ρώσοι
Ιδιαίτερο ρόλο, στην φετινή ανάκαμψη, παίζει η άφιξη τουριστών μέσω Εγνατίας οδού από τις Βαλκανικές χώρες, αφού παρατηρείται αύξηση από Ρουμανία και άλλες, ενώ και οι Ρώσοι που κατακλύζουν άλλες περιοχές της χώρας άρχισαν δειλά, δειλά, έστω, να φθάνουν και στα παράλια της Ηπείρου. Επίσης, από πρώην χώρες του Ανατολικού μπλοκ υπάρχει αύξηση επισκεπτών. Οι Ιταλοί, παραδοσιακά και ως κοντινό προορισμό λόγω μειωμένων εισοδημάτων, επιλέγουν Ιόνιο και πολλοί αναμένονται και τώρα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας. Λιγότεροι είναι φέτος οι Γερμανοί και οι Σκανδιναβοί, αλλά καλύπτεται η μείωση από τουρίστες άλλων εθνικοτήτων, όπως Βρετανών, Γάλλων, Τσέχων και Ολλανδών. Αυξημένη είναι και η κίνηση στο λιμάνι Ηγουμενίτσας ως προς τις αφίξεις από Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Πάργα πάντα πρώτη
Η Πάργα, όπως πάντα, κρατά τα «σκήπτρα» σε ότι αφορά τους ξένους επισκέπτες και την μεγαλύτερη τουριστική σεζόν, δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία και καταλύματα δουλεύουν με μεγάλα γραφεία του εξωτερικού, από τον Μάιο μέχρι και το Οκτώβριο, ακολουθούν τα Σύβοτα και η Πέρδικα και φυσικά η Πρέβεζα.Τα τριήμερα Παρασκευή-Κυριακή οι πληρότητες σε ξενοδοχεία και δωμάτια φτάνουν στο 90 και 100%, αλλά τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας μειώνεται το ποσοστό. Άλλωστε, όλοι έχουν περιορίσει τις ημέρες των διακοπών και πρωτίστως οι Έλληνες. Πάντως το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος Αυγούστου δύσκολα βρίσκει κανείς δωμάτιο χωρίς να έχει κλείσει από νωρίτερα, οι ακυρώσεις είναι ελάχιστες.Όλη η παραλιακή τουριστική ζώνη έχει κόσμο αυτό το καλοκαίρι και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για την συνέχεια. Αρκεί να αποδώσουν και οι προσπάθειες για τουριστική προβολή εντός και εκτός χώρας.

Βοηθά και ο κοινωνικός τουρισμός και η Εγνατία
Οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα και αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο για προσέλκυση τουριστών, μετά από μια πολύ κακή σεζόν, όπως ήταν η περσινή με την μείωση του εγχώριου τουρισμού, λόγω της οικονομικής κρίσης, να πλήττει ιδιαίτερα την Ήπειρο.Φέτος, επέστρεψαν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που συμβάλλουν κι αυτά στην στήριξη των καταλυμάτων και ξενοδοχείων, ενώ και οι ημερήσιοι ή με μια και δυο διανυκτερεύσεις Έλληνες επισκέπτες, από την Μακεδονία και τη Θεσσαλία κυρίως, φυσικά και οι Γιαννιώτες που κάνουν αυθημερόν εξορμήσεις, στηρίζουν κι αυτοί συνολικά τους επαγγελματίες, με το φαγητό ή το ποτό και ό,τι άλλο ξοδέψουν.Η γενική εικόνα είναι καλή αυτό το καλοκαίρι στα παράλια της Ηπείρου, όμως όχι για όλους τους επαγγελματίες. Όσοι δουλεύουν με Έλληνες δεν έχουν μεγάλες πληρότητες στα καταλύματα τους, ωστόσο η κίνηση είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με το 2012 κι αυτό κρατά όρθιο τον τουρισμό.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: