Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ο Κιάμος και οι ευθύνες της κυβέρνησης


Τελικά, η Χαλκιδική είναι το πιο hot μέρος της Ελλάδας. Ποια Μύκονος, ποια Σαντορίνη και ποια κατακαημένη Αράχοβα. Πραγματικά, μιλάμε για μια περιοχή παντός καιρού. Ολόκληρη την χειμερινή περίοδο ασχολούμασταν με το νταραβέρι και τις κλοτσοπατινάδες γύρω από τα χρυσωρυχεία. Και πριν καλά καλά καταλαγιάσει η χρυσόσκονη μας προέκυψε το μείζον θέμα με το high σκυλάδικο που κατάκλεβε την Εφορία.


Η ιστορία είναι γνωστή τοις πάσι: Νυχτερινό κυριλέ κέντρο στο βορειοελλαδίτικο θέρετρο δεν κόβει αποδείξεις. Ο ΣΔΟΕ μπουκάρει, επιβάλει βαρβάτο 48ωρο «λουκέτο» και οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού τους γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια (αν όχι κάπου αλλού) ακολουθώντας κανονικότατα το πρόγραμμά τους με σούπερ σταρ τον αγαπημένο Πάνο Κιάμο. Μάλιστα, οι εν λόγω καρντάσηδες, δεν παραλείπουν να γράψουν στο Facebook μετά το πέρας του πρώτου 24ώρου: «Ό,τι κι αν ακούγεται δεν μας αγγίζει. Εμείς βάλαμε φωτιά χθες με τον Πάνο Κιάμο και θα το κάνουμε και σήμερα! Ευχαριστούμε για τα μηνύματά σας. Συνεχίζουμε κανονικά».

Βεβαίως βεβαίως έπρεπε να καταστεί ξεκάθαρο στους απανταχού σκυλάδες ότι το μαγαζί θα παρέμενε ανοιχτό και πως αν θα ήθελαν να κλείσουν πρώτο τραπέζι πίστα όφειλαν να βιαστούν. Το κερασάκι στην τούρτα; Το Summer Fix Live (περί ου ο λόγος) δεν διέθετε καν άδεια λειτουργίας! Έτσι, ο ιδιοκτήτης και η κόρη του συνελήφθησαν από τις Αρχές για να αφεθούν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα (η κόρη με κάποιους μήνες φυλακή με αναστολή στην καμπούρα). Είπαμε: Στην Ελλάδα μπουζού (που λέει κι η Μιχαλολιάκαινα) πηγαίνουν μόνο οι μετανάστες, τα πρεζόνια και ο Λάκης Γαβαλάς.

Ξέρετε πόσος κόσμος πηγαίνει σε τέτοια μαγαζιά. Ξέρετε τι λογαριασμούς κάνει ο κόσμος που πηγαίνει σε τέτοια μαγαζιά. Άλλωστε, ο Κιάμος (ο οποίος φυσικά δεν φταίει σε κάτι) είναι από τα πιο «καυτά» ονόματα της πίστας κι όποιος θέλει να τον απολαύσει live πρέπει να πληρώσει αδρά. Ας μην μείνουμε όμως μόνο στο συγκεκριμένο περιστατικό. Σκεφτείτε πόσα τέτοια μαγαζιά υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια. Σκεφτείτε πόσες μέρες τον χρόνο δουλεύουν. Και φυσικά, αναρωτηθείτε πόσα από αυτά κόβουν αποδείξεις.



Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ. Για τρελά λεφτά που θα κατέληγαν στα ταμεία του κράτους και από αυτά θα πληρωνόντουσαν μισθοί και συντάξεις. Μισθοί και συντάξεις που πετσοκόβονται (και) επειδή ορισμένοι απλώς δεν γουστάρουν να πληρώνουν εφορία.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν κατηγορώ όλους αυτούς τους μπαταχτσήδες της νύχτας. Το κάνουν επειδή μπορούν. Επειδή το κράτος και η αστυνομία τούς δίνουν το δικαίωμα, όχι μόνο να τους κλέβουν μπροστά στα μάτια τους αλλά και να πανηγυρίζουν το κατόρθωμά τους στο Facebook, το Twitter και το Pinterest (άσχετο: Έχει ποτέ κανείς σας μπει σε αυτό το τελευταίο; Τι διάολο είναι;).

Τα 'χω πολλές φορές χώσει στην αντιπολίτευση για την έλλειψη προτάσεων που την διακρίνει. Δεν μπορώ όμως να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στην εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης (φυσικά, όχι μόνο της τελευταίας). Μια αναποτελεσματικότητα που πληρώνει από την τσέπη του ο μέσος Έλληνας. Εγώ κι εσύ.

Πριν μερικούς μήνες είχα στηλιτεύσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας της Ύδρας στην σύλληψη μιας ταβερνιάρισσας που δεν έκοβε αποδείξεις. Δεν έχω φυσικά αλλάξει γνώμη για τη στάση μου εκείνη, ομολογώ όμως πως αν σήμερα η τύπισσα αυτή ερχόταν μπροστά μου και μου έλεγε: «Ρε Χειμωνά, εμένα μου περάσανε χειροπέδες γιατί δεν έκοψα απόδειξη στη χωριάτικη σαλάτα, αυτούς που αντί για γαρδένιες ραίνουν τους τραγουδιστές τους με ''μαύρα'' πεντακοσάρικα ούτε που τους ακουμπήσανε» θα την ψιλοκατάπινα τη γλώσσα μου.


Συγγραφέας και δημοσιογράφος


Δεν υπάρχουν σχόλια: