Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Είμαστε χώρα, όπου συνταξιούχος, είναι ένας στους τέσσερις.Στις συνταξιοδοτικές παροχές των ασφαλιστικών ταμείων στηρίζεται το εισόδημα του 25% των Ελλήνων...

Συνταξιούχος ένας στους τέσσερις

Την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία στενάζουν από την εισφοροδιαφυγή και την αφαίμαξη πόρων λόγω ανεργίας και μειώσεων στους μισθούς, η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις ξεπερνά τα 2,3 δισ. ευρώ τον μήνα, αφού τα Ταμεία καταβάλλουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια συντάξεις (κύριες, επικουρικές κ.λπ.). Και όλα αυτά ενώ περίπου 360.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ στοιβάζονται στους ασφαλιστικούς οργανισμούς περιμένοντας πληρωμή.


Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης από την τρίτη έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ηλιος» είναι ενδεικτικά. Το πλήθος των συνταξιούχων έφτασε τα 2,707 εκατομμύρια τον Αύγουστο, ελάχιστα μειωμένο σε σχέση με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, η διασύνδεση του «Ηλιου» με το σύστημα «Αριάδνη» οδήγησε στην αναστολή 8.000 και πλέον συντάξεων λόγω 6.000 θανάτων. «Η ενοποίηση του ασφαλιστικού αποτελεί γενική πολιτική κατεύθυνση, καθώς επιτυγχάνεται εξορθολογισμός, διαφάνεια, απλούστευση και οικονομίες κλίμακος», δήλωσε ο υπουργός.

Παρ' όλα αυτά η σχέση συνταξιούχων προς εργαζομένους (τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για 3,636 εκατομμύρια απασχολουμένους) προσεγγίζει επικίνδυνα το ένα, καθώς σήμερα 1,3 εργαζόμενοι δουλεύουν για έναν συνταξιούχο.


Συνταξιούχος ένας στους τέσσερις



Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές κ.λπ.) διαμορφώνεται τον Αύγουστο στα 921 ευρώ προ φόρων και κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη.
Σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι έχουν εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ (μεικτά), με τους περισσότερους να λαμβάνουν 700 ευρώ κατά μέσο όρο. Πολλοί είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι (19,2%) που εισπράττουν μόλις 363 ευρώ μεικτά τον μήνα. Τρίτη πληθυσμιακή κατηγορία είναι όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ και μέχρι 1.500.
Στον αντίποδα, η ελίτ αριθμεί κάτι παραπάνω από εννιά χιλιάδες άτομα με συνταξιοδοτικό εισόδημα 2.786 ευρώ κατά μέσο όρο μεικτά. Την πρωτοκαθεδρία έχει ο γίγαντας των Ταμείων, το ΙΚΑ, με σχεδόν 1 εκατομμύριο δικαιούχους και το ΕΤΕΑΜ των επικουρικών, με πάνω από 650.000 συνταξιούχους. Ακολουθούν ο ΟΓΑ, το Δημόσιο, ο ΟΑΕΕ, το ΜΤΠΥ κ.ά.

Εισοδηματικές ανισότητες. 14.000 άτομα λαμβάνουν 5 έως 10 συντάξεις!
Αν και η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων (86,4%) εισπράττουν μία ή δύο συντάξεις, υπάρχει ένα αξιοσημείωτο πλήθος που λαμβάνει πάνω από τρεις ή ακόμα και πάνω από πέντε συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα, αναπηρίας, θανάτου κ.λπ.).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κ. Βρούτσης, τριακόσιες χιλιάδες άτομα λαμβάνουν τρεις συντάξεις, πενήντα χιλιάδες άτομα λαμβάνουν τέσσερις συντάξεις, ενώ υπάρχουν και δεκατέσσερις χιλιάδες άτομα που λαμβάνουν από πέντε έως δέκα συντάξεις. Τον Αύγουστο πληρώθηκαν συνολικά 4,454 εκατομμύρια συντάξεις. Η δαπάνη για τις κύριες συντάξεις ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, ενώ για τις επικουρικές άγγιξε τα 280 εκατομμύρια.
Η μεγάλη πλειονότητα των κύριων συντάξεων κυμαίνεται μεταξύ πεντακοσίων και χιλίων ευρώ μεικτά, με μέσο όρο παροχών τα 676 ευρώ. Πάνω από εξακόσιες εξήντα χιλιάδες συντάξεις είναι ακόμη μικρότερες και φτάνουν τα 370 ευρώ μεικτά.
Στις επικουρικές η συντριπτική πλειονότητα (1,111 εκατ.) ανήκουν στην κατηγορία μέχρι πεντακόσια ευρώ με μέσο όρο παροχής τα 187 ευρώ.
Ο μεγαλύτερος αριθμός συντάξεων καταβάλλεται στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα. Οσον αφορά στην υπηκοότητα, μετά τους Ελληνες ακολουθούν οι συνταξιούχοι με υπηκοότητα αλβανική, βουλγαρική, τουρκική κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: