Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Έμεινε όρθιο παρά την κρίση,το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σύμφωνα με τον απολογισμό της πρυτανικής αρχής.

albanhs antiprytaneis

Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση έχει αγγίξει όλες τις πλευρές της δημοσίας διοίκησης ο χώρος της παιδείας ήταν από τους πρώτους που δέχτηκαν τις περικοπές που αποφασίστηκαν στα κυβερνητικά επιτελεία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τα δύο τελευταία χρόνια προσπάθησε να σταθεί όρθιο και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τα κατάφερε χωρίς να υποβαθμίσει τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές του υπηρεσίες στους φοιτητές.

Η πρυτανεία προχώρησε στον απολογισμό της δράσης της αυτά τα δύο χρόνια και όπως είναι φυσικό δεν επέλεξε μεγαλοστομίες για το έργο που παρήγαγε αλλά τόνισε με έμφαση την τιτάνια προσπάθεια που έκανε για να κρατήσει το Ίδρυμα σε λειτουργία, χωρίς να ανασταλούν οι βασικές δραστηριότητες του, και η αποστολή του στην εκπαίδευση και έρευνα, παρά τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών που φθάνουν μέχρι το 64%, σε σχέση με τις προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο Παιδείας ή με ό, τι ίσχυε πριν από δύο χρόνια.
Όπως τόνισε ο Πρύτανης, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει επιδοθεί, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, στην εξοικονόμηση πόρων, αλλάζοντας το σύστημα των προμηθειών του, προβαίνοντας σε ρυθμίσεις αναφορικά με τις εργολαβίες καθαρισμού, φύλαξης, διαχείρισης του πράσινου και της νοσηλείας των φοιτητών.
Όλες αυτές οι παρεμβάσεις απέφεραν μια οικονομία της τάξεως του 30%, που ήταν αναγκαία να γίνει έγινε όμως πιο επιτακτική λόγω των περικοπών.
«Ο απολογισμός της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και τον Αύγουστο του 2012 κρίνουμε ότι κινείται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και σε συμφωνία με τις προεκλογικές διακηρύξεις του Πρυτανικού Σχήματος που έγιναν τον Μάιο του 2010. Και τούτο, γιατί δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις τεράστιες δυσμενείς αλλαγές που είχαμε κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τόσο στο θεσμικό επίπεδο με την ψήφιση του νέου Νόμου όσο και με την δραστική περικοπή των επιχορηγήσεων της Πολιτείας προς το Ίδρυμα», είπε ο κ. Αλμπάνης και πρόσθεσε: «Επί δύο χρόνια, αυτές οι δύο αρνητικές εξελίξεις ταλαιπώρησαν το δημόσιο Πανεπιστήμιο, δημιούργησαν εσωτερικές αντιθέσεις και συγκρούσεις ως προς το θεσμικό πλαίσιο, οι οποίες δεν έχουν ξεπεραστεί μέχρι σήμερα, και οδήγησαν στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος για μια ευοίωνη ακαδημαϊκή προοπτική. Τα θεσμικά προβλήματα σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση έκαναν τις συνθήκες λειτουργίας των Πανεπιστημίων ιδιαίτερα δύσκολες.
Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι οι προγραμματικές μας θέσεις από την ανάληψη των καθηκόντων μας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παραμένουν σε ισχύ στο ακέραιο για ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, αντάξιο των απαιτήσεων των καιρών και της κοινωνίας, επιδιώκοντας τη συμμετοχή ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας με συνοχή, σύνεση και αλληλεγγύη».

Οικονομική διαχείριση
Σε ότι αφορά τα οικονομικά παρά τις περικοπές που φτάνουν το 64% σε σχέση με το 2010 η διοίκηση του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων κατάφερε να μην αναστείλει καμία λειτουργία του κάτι όμως που δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά και για το μέλλον.
Αυτό γιατί η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου σήμερα επιβάλει την έκτακτη χρηματοδότησή του κατά περίπου 3,3 εκ. ευρώ για να καλυφτούν ανάγκες όπως η σίτιση των φοιτητών (1,2 εκ ευρώ), λογαριασμοί ΔΕΗ (1 εκ. ευρώ), θέρμανση (500.000 ευρώ), το κόστος που έχει προκύψει με την Ζάππειο Φοιτητική Εστία (300.000 ευρώ) καθώς κι άλλες υποχρεώσεις κυρίως για τα τμήματα του Αγρινίου που φτάνουν κι αυτές τα 300.000 ευρώ.
Μπορεί λοιπόν η εξοικονόμηση πόρων κατά περίπου 30% να έγινε η περικοπές όμως στη χρηματοδότηση είναι ακόμα μεγαλύτερες και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα θα δημιουργηθούν σύντομα οξύτατα προβλήματα.

Φοιτητική Μέριμνα
Σε ότι έχει να κάνει με την φοιτητική μέριμνα, δηλαδή τη στέγαση, τη σίτιση, την μετακίνηση, τη σύνδεση με το διαδίκτυο και τις υποτροφίες η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσπάθησε όχι μόνο να μην υποβαθμιστούν αλλά αντίθετα να αναβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Όμως παρά την ενίσχυση του Ιδρύματος με την κατασκευή της Νέας Ζαππείου Εστίας, οι ανάγκες των φοιτητών αυξήθηκαν σημαντικά, λόγω της κρίσης που πολλαπλασίασε την ανεργία και μείωσε τις οικονομικές δυνατότητες πολλών οικογενειών.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με αποφάσεις της Συγκλήτου οργάνωσε την κάλυψη των αναγκών των πιο οικονομικά αδύνατων φοιτητών, ενοικιάζοντας, ύστερα από πολλά χρόνια, δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες για τα ακαδημαϊκά έτη 2010-11, 2011-12, καθώς και για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Διασύνδεση με την τοπική κοινωνία
Η δεσπόζουσα θέση του Πανεπιστημίου στη ζωή και την οικονομία της πόλης των Ιωαννίνων συνεχίζει να αναγνωρίζεται από τις τοπικές αρχές και τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στα δύο χρόνια που πέρασαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απευθύνθηκε σε ολόκληρη της Ήπειρο μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, όπως:
- την οργάνωση και τη συμμετοχή σε επιστημονικές, πολιτικές και πολιτισμικές δράσεις και εκδηλώσεις,
- την υλοποίηση ερευνητικών έργων με το πρόγραμμα «ΝΕΑ ΓΝΩΣΗ» της Περιφέρειας Ηπείρου στους τομείς της Υγείας, Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Υλικών, Πληροφορικής, Ιστορίας και Πολιτισμού,
- την υπογραφή συμβάσεων με το Δήμο Ζαγορίου για τη φροντίδα και μελέτη όλων των ιστορικών δημοτικών βιβλιοθηκών,
- τη σύμβαση με το Δήμο Ζαγορίου, την Περιφέρεια Ηπείρου για τη χρήση του Δημαρχείου Τσεπέλοβου από τα μέλη του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας,
- την ανάληψη λειτουργίας της Λαμπριαδείου Οικοκυρικής Σχολής Άνω Πεδινών ως Πανεπιστημιακού Σταθμού Οικολογίας και Πολιτισμού,
- τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων από το Παν/μιο Ιωαννίνων σε μια σειρά επιτροπών του δημοσίου αυτοδιοικητικού τομέα, όπως τη μελέτη Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου, με στόχο την αποκατάσταση της χωματερής της Δουρούτης, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη,
- τη Συνεργασία με το Δήμο Κόνιτσας για την οργάνωση Θερινών Σχολείων στην ακριτική πόλη.

Επιστημονικό και τεχνολογικό Πάρκο
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από τον Οκτώβριο του 2010, ανέλαβε την πρωτοβουλία της ανασυγκρότησης της Διοίκησης του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου. Το Ε.ΤΕ.Π.Η. σήμερα έχει επαναπροσδιορίσει τους όρους και στόχους της λειτουργίας, προχωρώντας σε μια σειρά δράσεων με στόχο την ανάδειξη των ερευνητικών επιτευγμάτων του Πανεπιστημίου και την προώθηση της καινοτομίας σε επιχειρηματικές δράσεις από Πτυχιούχους του Ιδρύματος. Με τη δράση «Οδύσσειες Καινοτομίας» οργανώθηκαν για πρώτη φορά πανελλαδικά ειδικά σεμινάρια καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, που οδήγησαν στην εκπόνηση οκτώ σχεδίων νέων επιχειρήσεων. Από αυτά βραβεύτηκαν τα τρία πρώτα, ύστερα από ειδική αξιολόγηση, στα οποία δίνεται η δυνατότητα με τη συμβολή μεντόρων να ξεκινήσουν ως νέες επιχειρήσεις σε τομείς νέων τεχνολογιών. Στις επιχειρηματικές αυτές δράσεις δραστηριοποιούνται νέοι ερευνητές που είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου.

Ανασυγκρότηση της Επιτροπής διενέργειας των εκλογών
Στο μεταξύ κι ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου οκταμελούς Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν οριστεί για τις 24 Οκτωβρίου.
Η Πρυτανεία προχώρησε στην ανασυγκρότηση της Επιτροπής που είναι αρμόδια να διεξαγάγει τις εκλογές με τα παρακάτω μέλη:
1. Χρηστάκη Μπαϊκούση του Αναστασίου, Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών
2. Αθανάσιο Αγγέλου του Δημητρίου, Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής
3. Μάριο-Αθανάσιο Μαρσέλο του Σωτηρίου, Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής
4. Σοφία Καλανταρίδου του Νικολάου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής
5. Μιχαήλ Καρακασίδη του Αναστασίου, Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (σε αντικατάσταση του καθηγητή κ.Θωμά Μπάκα)
Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών κ.Χρηστάκης Μπαϊκούσης.
Χρέη Γραμματέα θα εκτελεί ο κ.Ανέστης Αγαπιάδης, υπάλληλος κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, Προϊστάμενος της Γραμματείας του Τμήματος Μαθηματικών, με αναπληρωτή του την κ.Άννα Υφαντή, Προϊσταμένη της Γραμματείας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών.
Στη διάθεση της Επιτροπής τίθεται η Δ/νση Μηχανοργάνωσης.

www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: