Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

«Παγκόσμια κρίση» από μια έξοδο του Νότου από το ευρώ


Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα ήταν υποφερτή, αλλά σε περίπτωση που ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, σημειώνει νέα μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου Prognos AG, που δημοσίευσε το Ίδρυμα Bertelsmann. Το γερμανικό think tank προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη έξοδος Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας από τη ζώνη του ευρώ θα κόστιζε 17 τρισ. ευρώ και θα βύθιζε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, «σε μία κατάσταση εκτός ελέγχου».

Στη μελέτη, που δημοσιεύει το Spiegel, επισημαίνεται ότι μία ελληνική αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ θα είχε σχετικά περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο εάν πυροδοτηθεί αλυσιδωτή αντίδραση που θα οδηγήσει στην αποχώρηση και άλλων κρατών του ευρωπαϊκού νότου, ο οικονομικός αντίκτυπος παγκοσμίως θα είναι καταστροφικός.

Οι αναλυτές δεν υπολόγισαν μόνο τις απώλειες για τους πιστωτές που έχουν δανείσει χρήματα στα κράτη που μαστίζονται από την κρίση, αλλά και τον πιθανό αντίκτυπο μιας κατάρρευσης του ευρώ στην οικονομική ανάπτυξη των 42 πιο σημαντικών βιομηχανικά κρατών και αναδυόμενων οικονομιών που συγκροτούν πάνω από 90% της παγκόσμιας οικονομίας.

Με τη χρήση ενός οικονομετρικού μοντέλου, η Prognos υπολόγισε αρχικά τις συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, και στη συνέχεια βήμα-βήμα τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη ακόλουθη αποχώρηση της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Το κόστος της εξόδου

Μία ελληνική έξοδος από μόνη της θα οδηγούσε σε απώλεια ΑΕΠ ύψους 164 δισ. ευρώ έως το 2020 μέσω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, της ανεργίας και ραγδαίας πτώσης στην εσωτερική ζήτηση, εκτιμούν οι αναλυτές. Στη Γερμανία θα κόστιζε 64 δισ. ευρώ σε χαμένα δάνεια και 73 δισ. ευρώ σε απώλεια οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ του 2013 και του 2020. Ωστόσο, αυτό αντιστοιχεί μόνο στο 2,9% του γερμανικού ΑΕΠ.

Αν αποχωρούσε η Πορτογαλία, η Γερμανία θα έχανε 225 δισ. ευρώ έως το 2020 και θα έπρεπε να διαγράψει πιστώσεις που φθάνουν τα 99 δισ. ευρώ. Οι παγκόσμιες απώλειες στην ανάπτυξη θα έφθαναν τα 2,4 τρισ. ευρώ, με το κόστος για τις ΗΠΑ να φθάνει τα 365 δισ. ευρώ και την Κίνα τα 275 δισ. ευρώ.

Εάν ακολουθούσε το δρόμο της εξόδου και η Ισπανία, η Γερμανία θα έχανε 850 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ μέχρι το 2020 και θα έπρεπε να παραγράψει 266 δισ. ευρώ σε πιστώσεις. Οι ΗΠΑ θα έχαναν 1,2 τρισ. από το ΑΕΠ τους, και συνολικά οι 42 χώρες που εξετάστηκαν στη μελέτη θα έχαναν 7,9 τρισ. ευρώ.

Τέλος, αν η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εγκατέλειπε επίσης το ευρώ, «η κατάσταση θα έβγαινε ολοκληρωτικά εκτός ελέγχου», όπως αναφέρεται στη μελέτη. Εκτιμάται ότι η Γερμανία θα είχε απώλειες 1,7 τρισ. ευρώ στο ΑΕΠ και θα έπρεπε να διαγράψει 455 δισ. ευρώ σε πιστώσεις. Η ανεργία στη Γερμανία θα αυξανόταν πάνω από ένα εκατομμύριο έως το 2015. «Θα υπήρχε σοβαρή ύφεση και παγκόσμια οικονομική κρίση» γράφει το Ίδρυμα Bertelsmann. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα ήταν η Γαλλία και θα ακολουθούσαν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: