Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Θετικά μηνύματα για τους ασθενείς του Νομού Πρέβεζας, από το «μέτωπο» των φαρμάκων.

Θετικά μηνύματα για τους ασθενείς του Νομού Πρέβεζας, από το «μέτωπο» των φαρμάκων

Η κοινωνία του Νομού Πρέβεζας, έζησε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς η πρόσβαση σε φάρμακα που ήταν άκρως απαραίτητα για τη θεραπεία ασθενών, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Το «μπάχαλο» αυτό στο χώρο των φαρμάκων φαίνεται πως ομαλοποιείται, σύμφωνα με το κλίμα που μας μεταφέρει από το ετήσιο συνέδριο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (έγινε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου), ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πρέβεζας-Λευκάδας, Βαγγέλης Κύρλας, ο οποίος και παρέστη.
Στο συνέδριο ήταν επίτιμος καλεσμένος ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ο οποίος και έδωσε διευκρινίσεις για το ΦΕΚ με την Υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Υπάρχουν τρία σημεία στη νέα αγορανομική διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων, που έχουν άμεση σχέση με το «δρομολόγιο» που κάνει το φάρμακο για να φτάσει στα χέρια των ασθενών, που σαφώς και το έχουν μεγάλη ανάγκη. Τα τρία αυτά σημεία της διάταξης είναι:
-Υλοποιείται η μόνιμη διεκδίκηση των φαρμακοποιών (βάσει των αποφάσεων των ΓΣ) για δίμηνη τουλάχιστον πίστωση από την Βιομηχανία. Αυτό σε συνάρτηση με τον ένα μήνα των αποθηκών οδηγεί σε πίστωση προς τα φαρμακεία 2-3 μήνες.
-Επανέρχεται η δυνατότητα πρόσθετης έκπτωσης έως 5% από την βιομηχανία προς τις αποθήκες και τα φαρμακεία.
-Σε εφαρμογή του Μνημονιακού Νόμου Λοβέρδου (Ν.4052/12) προβλέπεται για τα φάρμακα με Χ.Τ. άνω των 200 ευρώ να υπάρχει κέρδος μόλις 30 ευρώ.
Θα προσπαθήσουμε παρακάτω να αναλύσουμε ποια η σημασία αυτών των σημείων για τους ασθενείς του Νομού Πρέβεζας. Τα δύο πρώτα σημεία είναι ιδιαιτέρως θετικά, καθώς ομαλοποιείται το «δρομολόγιο» του φαρμάκου από τις εταιρίες που το παράγουν μέχρι τον ασθενή. Οι εταιρίες ζητούσαν μέχρι τώρα να πληρώσουν οι φαρμακοποιοί μετρητοίς τις παραγγελίες τους, ο ΕΟΠΥΥ χρωστούσε στους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα να «στεγνώσει» η αγορά φαρμάκων και οι ασθενείς να μη βρίσκουν τα φάρμακά τους ή να αναγκάζονται να τα πληρώνουν. Το θέμα αυτό φαίνεται πως ρυθμίζεται.
Παρ' όλα αυτά στο Συνέδριο αναφέρθηκε πως οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες ήταν πρόθυμες εξ' αρχής να δώσουν πίστωση στους φαρμακοποιούς, οι μεγάλες πολυεθνικές όμως ήταν αντίθετες. Εκφράστηκαν φόβοι ότι ίσως οι πολυεθνικές να αγνοήσουν τη νέα διάταξη, κάτι διόλου απίθανο. Στην περίπτωση αυτή ο ΠΦΣ είναι αποφασισμένος να κινηθεί και νομικά εναντίον τους, με όσα «όπλα» μπορεί να διαθέτει.
Το τρίτο σημείο ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα στους ασθενείς του Νομού Πρέβεζας, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας και για τη θεραπεία τους απαιτούνται πολύ ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα (π.χ. καρκινοπαθείς).
Μέχρι τώρα αυτά τα σκευάσματα τα έδιναν Νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός όμως για τον οποίο έγινε τόσος ντόρος από τον κ. Λοβέρδο χρωστάει και της... Μιχαλούς, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να μην δίνουν πια φάρμακα. Οι φαρμακοποιοί αν ισχύσει το τρίτο σημείο, δε θα προχωρούν σε παραγγελίες ακριβώς σκευασμάτων, γιατί θα έχουν ζημία, καθώς ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει και στους φαρμακοποιούς και είναι αμφίβολο αν θα πάρουν τα χρήματά τους.
Ο ΠΦΣ δηλώνει κατηγορηματικά πως θα αντιπαλέψει το τελευταίο σημείο. Όπως πάντως μας ανέφερε ο κ. Κύρλας, τα μηνύματα ήταν σε γενικές γραμμές θετικά από τη Θεσσαλονίκη, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον τομέα των φαρμάκων.


www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: