Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας στην Πρέβεζα.


Σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης στρέφονται πλέον και στην Πρέβεζα οι περισσότεροι καταναλωτές με δεδομένο το γεγονός ότι από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο που ζεσταίνει τα σπίτια μας θα πωλείται στη λιανική αγορά έναντι 1,40 με 1,45 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες του νομού στο 1,43 ευρώ το λίτρο περίπου, αναμένεται να εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα εξισωθεί ο φόρος στο... 80% του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης.
Καυσόξυλα, ενεργειακά τζάκια, σόμπες που καίνε πέλετ, δηλαδή υπολείμματα ξύλου και καυστήρες βιομάζας, βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των καταναλωτών, καθώς η χρήση τους είναι φθηνότερη σε σχέση με το πετρέλαιο.
Όσον αφορά τη ζήτηση του ξύλου που θα τροφοδοτήσει τζάκια και σόμπες η κίνηση από τους εμπόρους του νομού χαρακτηρίζεται ίδια με την περσινή, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν έχουν σταματήσει καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι αιτήσεις πολιτών προς τη διεύθυνση δασών για να προχωρήσουν σε υλοτόμηση. 
Την ίδια στιγμή ο διευθυντής δασών κ. Δάλαρος χαρακτηρίζει ανησυχητική την αύξηση που παρουσιάζουν τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας στην περιοχή της Πρέβεζας, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιστατικά από το Δήμο Ζηρού μέχρι και το δήμο Πάργας.
Ο Διευθυντής Δασών μας μίλησε για το δύσκολο έργο της προστασίας των δασών, για τα προβλήματα από τα ελλιπή μέσα που έχει στη διάθεσή του για τον αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής και τόνισε ότι παρόλα αυτά οι έλεγχοι είναι συνεχείς από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
Ο ίδιος θύμισε ότι το Δασαρχείο μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες που θα ζητήσουν νόμιμα να συλλέξουν τα ξερά και πεσμένα δέντρα από τα δάση κάτι που ήδη γίνεται για τους μόνιμους κατοίκους των χωριών και μέχρι 2 τόνους.
Παράλληλα οι καταναλωτές στρέφονται ήδη από τώρα σε εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα που άλλωστε δεν τους περισσεύουν.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και ο κ. Παύλος Σαραμπασίνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στα ενεργειακά τζάκια ο οποίος μας είπε ότι οι επτά στους δέκα μετατρέπουν τα τζάκι τους και τους λέβητες του καλοριφέρ σε ενεργειακούς και στρέφονται σε σόμπες που καίνε πέλετ δηλαδή επεξεργασμένα υπολείμματα ξύλου.
Να σημειώσουμε τέλος ότι αυξημένη είναι και η ζήτηση στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών για ηλεκτρικές θερμάστρες και σόμπες πετρελαίου.

www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: