Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

«Κύμα» μετανάστευσης προς Γερμανία και από την Περιφρειακή Ενότητα Πρέβεζας

«Κύμα» μετανάστευσης προς Γερμανία και στην Π.Ε. Πρέβεζας

Εικόνες που είχαν στιγματίσει την Ήπειρο και ειδικότερα το Νομό Πρέβεζας, στις δεκαετίες του '60 και του '70, με την «αφαίμαξη» του πιο παραγωγικού δυναμικού της, με προορισμό κυρίως τη Γερμανία, ενδέχεται να ξαναζήσει η περιοχή μας.

Προκύπτει από στοιχεία πως είμαστε στην αρχή ενός νέου «κύματος» μετανάστευσης της νεολαίας, με κύριο προορισμό τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες. Στο διάστημα 25 Ιουλίου μέχρι και 20 Αυγούστου, το προσωπικό στο τμήμα διαβατηρίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, εξυπηρετούσε 13 με 14 ραντεβού την ημέρα, ατόμων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ταξίδευαν για Γερμανία.

Από αυτούς αρκετοί ήταν Έλληνες που διαμένουν ήδη μόνιμα στη Γερμανία, αλλά χρησιμοποιούν την Α.Δ. Πρέβεζας, επειδή η διαδικασία μέσω ελληνικού προξενείου είναι χρονοβόρα για να ρυθμίσουν τα ζητήματά τους. Παρ' όλα αυτά, από τον αριθμό αυτών των ανθρώπων, ένα μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τώρα τη ζωή του στη Γερμανία.

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στην περιοχή του Φαναρίου και τα γύρω χωριά, καθώς στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, αρκετοί έφυγαν για μετανάστες και διατηρούν δικές τους επιχειρήσεις εστίασης και όχι μόνο και οι συγγενείς τους ετοιμάζονται τώρα να τους ακολουθήσουν.

Αλλά και στην πόλη της Πρέβεζας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει των ομάτιών τους και έχουν φύγει στη Γερμανία, σε πρώτη φάση για να δουλέψουν σε συγγενείς τους, αλλά και σε άλλες δουλειές (ειδικά όσοι έχουν μεταπτυχιακές σπουδές).

Τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου Εργασίας της Γερμανίας, αναφέρουν ότι οι Έλληνες μετανάστες στη χώρα της Μέρκελ έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά περίπου 10%.

Στις 8 Νοεμβρίου 1965 η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» σε άρθρο της είχε τίτλο: «6500 κάτοικοι του νομού Πρεβέζης μετανάστες στην Δυτική Γερμανία».

Μακάρι να μη χρειαστεί να γράψουμε κι εμείς ένα τέτοιο άρθρο...

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: