Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Νέα ασθένεια «σαν το AIDS» αναγνωρίστηκε στην Ασία, δεν είναι όμως μεταδοτική.

H Κιμ Ουέν, Βιετναμέζα που ζει στις ΗΠΑ, υπέφερε για χρόνια από συχνές, μυστηριώδεις λοιμώξεις    

Μια νέα ασθένεια που προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος αναγνωρίστηκε στην Ασία σχεδόν μια δεκαετία μετά την εμφάνιση του πρώτου, μυστηριώδους κρούσματος. Τα αίτιά της παραμένουν άγνωστα, δεν φαίνεται όμως να είναι μεταδοτική.

Συνολικά 100 ασθενείς που είτε ζουν είτε κατάγονται από την Ασία εξετάστηκαν στο πλαίσιο μελέτης του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, σε συνεργασία με ερευνητές στην Ταϊλάνδη και την Ταίβαν.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Κιν Ουέν, μοδίστρα 62 ετών, η οποία γεννήθηκε στο Βιετνάμ αλλά ζει στις ΗΠΑ από το 1975. Για πολλά χρόνια υπέφερε από συχνές και τελικά ζήτησε ιατρική βοήθεια το 2009, όταν εμφάνισε μεγάλη απώλεια βάρους και μόλυνση στα οστά με υψηλό πυρετό.

Όπως φαίνεται. η ασθένεια είναι μια νέα μορφή επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, δηλαδή εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να αμύνεται κατά των παθογόνων παραγόντων.


Οι ασθενείς δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό ανάλογων συμπτωμάτων, ένδειξη ότι η νέα ασθένεια πιθανότατα δεν οφείλεται σε ένα μεμονωμένο γονίδιο. Δεδομένου όμως ότι όλα τα κρούσματα αφορούν Ασιάτες, οι ερευνητές υποθέτουν ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων -δεν αποκλείεται μάλιστα η ασθένεια να πυροδοτείται από κάποιου είδους λοίμωξη στην παιδική ηλικία.

Η νέα ασθένεια προκαλεί ανοσοανεπάρκεια όπως το AIDS, οι ομοιότητες όμως σταματούν εδώ. Ο ιός HIV επιτίθεται στα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία όμως παραμένουν ανέπαφα στη νέα ασθένεια.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς παράγουν παθολογικά αντισώματα που μπλοκάρουν την ιντερφερόνη γ, μια ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Ο παράγοντας που προκαλεί την παραγωγή αυτών των ασυνήθιστων αντισωμάτων παραμένει άγνωστος, γι΄αυτό και δεν υπάρχει τρόπος πλήρους ίασης.

Η ανακάλυψη της νόσου δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine.

www.news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: