Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Πάνω από 500.000 Έλληνες δουλεύουν ανασφάλιστοι. «Αιμορραγούν» τα Aσφαλιστικά Ταμεία.


Περισσότεροι από 500.000 είναι οι άνθρωποι που εργάζονται ανασφάλιστοι αυτήν την στιγμή στην χώρα μας. Την ώρα που το Κράτος χάνει πολλά χρήματα από την «καλπάζουσα» ανεργία, το υπουργείο Εργασίας βλέπει την ετήσια «μαύρη τρύπα» να ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ.


Η κατάσταση αυτήν την στιγμή που επικρατεί στην ελληνική οικονομία είναι αυτή που αναγκάζει χιλιάδες Έλληνες να αποδέχονται να εργαστούν ανασφάλιστοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην αποφεύγοντας έτσι την ανεργία.

Το ποσοστό της μαύρης εργασίας ανέρχεται στο 35% με τις απώλειες μάλιστα για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που «αιμορραγούν» να φτάνει τα 6 δις ευρώ ετησίως.

Έτσι προκειμένου να σταματήσει την διεύρυνση της μαύρης αυτής τρύπας στα έσοδα, το υπουργείο Εργασίας είναι διατεθειμένο να προβεί σε αυστηρές κυρώσεις σε όσους απασχολούν ανασφάλιστους.

Σύμφωνα με το tovima.gr οι υπουργικές αποφάσεις θα προβλέπουν εξοντωτικές χρηματικές ποινές και πρόστιμα για την πρώτη φορά που θα συλληφθεί επιχείρηση ή επαγγελματίας να απασχολεί ανασφάλιστο στην εργασία του ενώ για τη δεύτερη φορά η ποινή θα είναι το προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης. Οταν η επιχείρηση επαναλειτουργήσει, σε περίπτωση που ξανασυλληφθεί ο επιχειρηματίας να απασχολεί ανασφάλιστους εργαζομένους, θα τιμωρείται με οριστικό κλείσιμο και αφαίρεση της άδειας της επιχείρησης.

Οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο ελέγχων και τις ποινές για όλους όσοι απασχολούν ανασφάλιστους (Ελληνες ή μετανάστες), αναμένεται να εκδοθούν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Ειδικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) στην Πάρο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός - κυρίως μεταναστών - που εργάζονται χωρίς χαρτιά και χωρίς ασφάλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: