Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Συνέντευξη του Χρήστου Παπουτσή στο newsbomb.gr


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ – ΥΠΟΨ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ 5
10672 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                               TΗΛ.(210)3387700
FAX: (210) 3387709



Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α΄Αθηνών στο newsbomb.gr

Υπάρχει μία πάγια αντίληψη στον κόσμο. Όλοι λένε ότι το ΠΑΣΟΚ αφήνει 1 εκατ. ανέργους, κλειστές εκατοντάδες επιχειρήσεις και την Ελλάδα εγκλωβισμένη στο Δ.Ν.Τ και στα Μνημόνια. Γιατί τότε να ψηφίσει κάποιος το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτές τις εκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε από τη Νέα Δημοκρατία, μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και η Ελλάδα σήμερα μετά τη μεγαλύτερη ρύθμιση χρέους που έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως, είναι μια χώρα όρθια, που μπορεί να ελπίζει και να οργανώνει το μέλλον της σε στέρεες βάσεις.
Η αλήθεια είναι όμως πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη ύφεση. Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες , μεγάλες θυσίες από το λαό και δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Επιπλέον, η αγορά ασφυκτιά, και πρέπει να εξασφαλίσουμε ρευστότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου να αρχίσει να κινείται η οικονομία.
Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης , που οδηγεί τη χώρα στην ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η Ελλάδα δεν αντέχει ούτε ακυβερνησία, ούτε νέες περιπέτειες , ούτε νέες αναταραχές.
Χρειάζεται κυβέρνηση σθεναρή που μπορεί να διαπραγματευθεί και να πετύχει την ανάκαμψη της οικονομίας. Και , επιπλέον, να εγγυηθεί τη συνεργασία των υγιών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας.

 Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδος στο Μνημόνιο, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο. Ήδη ο κόσμος αναρωτιέται αν είναι αναγκαία αυτά τα μέτρα και κυρίως αναζητεί μια ελπίδα, αν ποτέ θα ξεπεραστεί η κρίση. Θα την ξεπεράσουμε;

Εκτός από τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα, το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον Ιούνιο. Όχι νέοι φόροι και σταδιακή αφαίρεση εκτάκτων φόρων, εισφορών και τελών. Δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.  Όχι οριζόντιες περικοπές  μισθών και συντάξεων. Έμφαση στις διαρθρωτικές  αλλαγές για μικρότερο και λιγότερο δαπανηρό κράτος, για άνοιγμα των επαγγελμάτων και των αγορών, για ελεύθερη πρόσβαση όλων στην οικονομική και παραγωγική  δραστηριότητα. Ολοκληρωμένη επισκόπηση  δαπανών.
Στόχος μας είναι να βγει η Ελλάδα από την επιτήρηση σε τρία χρόνια. Αλλά μέχρι τότε πρέπει σταδιακά να πυροδοτούμε την ανάπτυξη , να τροφοδοτούμε με ρευστότητα την αγορά και να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας.
  
Όλοι μιλούν για το διακύβευμα των εκλογών. Ποιο είναι τελικά και αποτελεί προϋπόθεση για το σκηνικό που θα προκύψει στις 7 Μαΐου;
Τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα στην έξοδο από την κρίση.
Έχω ευθύνη να πω την αλήθεια. Εάν την επόμενη μέρα διαμορφώνεται ένα πολιτικό σκηνικό , όπου δεν προβλέπεται ανάσχεση της ύφεσης, όπου, με τις επιλογές που ανακοινώνουν τώρα τα κόμματα,  οδηγούμαστε σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε αύξηση της ανεργίας και επομένως στην αμφισβήτηση της ρύθμισης των δανείων που έχουμε ήδη επιτύχει, τότε θέλω να πω ότι η χώρα δεν πάει πουθενά. Είναι αδιέξοδο.

Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις; Ποιες;
Με αυτές που θα συμφωνήσουν στο εξής τρίπτυχο: Πρώτον , η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Με την έννοια της διαρκούς διαπραγμάτευσης με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Δεύτερον, επιτάχυνση στις αλλαγές των δομών του κράτους και στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών για την περικοπή των δαπανών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Τρίτον, μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαρκής προσπάθεια για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και για την υποστήριξη  ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πολλές φορές στην απευθείας επικοινωνία των πολιτών με εμάς στην εκπομπή «Αποκαλύπτω» (με τον Κώστα Χαρδαβέλλα) σχολιάζουν ότι το ΠΑΣΟΚ από κεντροαριστερό κόμμα μετακύλησε δεξιότερα κι άφησε περιθώριο ισχυροποίησης στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ. Ασπάζεστε αυτές τις απόψεις;

Σίγουρα τη διετία 2009-2011 υπήρξαν δύσκολες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, αποτυχίες, αδυναμίες, και λανθασμένες επιλογές προσώπων και πολιτικών που μας εγκλώβισαν όλους.
Όπως είναι αλήθεια ότι ορισμένοι αξιοποίησαν την κρίση για να επιχειρήσουν μια επέλαση νεοφιλελεύθερων επιλογών διαχείρισης της εξουσίας. Διαφώνησα τότε δημοσίως και στη Βουλή. Και δέχθηκα σκληρή κριτική.
Όμως, δεν δέχομαι την ισοπέδωση. Ούτε χαρίζω σε κάποιο άλλο κομματικό σχηματισμό το αξιακό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, βασικό πυλώνα του κεντρώου χώρου και της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Θητεύσατε για καιρό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τι έχετε να πείτε στους πολίτες που αγωνιούν για την αυξανόμενη εγκληματικότητα, τους παράνομους μετανάστες, την ανάγκη για… «δημόσια τάξη», όπως λένε πολλοί στις δημοσκοπήσεις.

Η ασφάλεια είναι δικαίωμα του πολίτη. Είναι απαίτηση της κοινωνίας και προϋπόθεση για την ανάπτυξη.
Και είναι αλήθεια ότι πολλοί πολίτες και ιδιαίτερα στην Αθήνα, υποφέρουν από την άνοδο της εγκληματικότητας. Πληρώνουμε χρόνια αδιαφορίας όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων. Είναι επίσης αλήθεια ότι η κρίση αυξάνει τη φτώχεια και η φτώχια την εγκληματικότητα. Κι αυτή επιδεινώνεται από το μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών.
Στους 27 μήνες που θήτευσα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλάξαμε τα πάντα. Διαμορφώσαμε ένα νέο και σύγχρονο πλαίσιο ασφάλειας σε συνεργασία  με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Schengen. Θέσαμε σε λειτουργία ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των συνόρων σε συνεργασία με τον Frontex, την ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων.
Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο για την αναμόρφωση του πλαισίου για το Άσυλο στην Ελλάδα και δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα πρώτης Υποδοχής και Κράτησης μεταναστών. Παράλληλα, προχωρήσαμε στην απέλαση 25 χιλιάδων παράνομων μεταναστών.
Τίποτα δεν γίνεται στον αυτόματο πιλότο. Ούτε είναι θέμα επικοινωνιακών χειρισμών. Η μεταρρύθμιση που έγινε είναι μεγάλη, είναι προοδευτική και έχει ήδη σοβαρά αποτελέσματα που φαίνονται.
Θέλω όμως, να τονίσω ότι έχουν πολιτικές επιδιώξεις όσοι κραδαίνουν την ψεύτικη εικόνα ενός κράτους απόντος, ανίκανου να προστατεύσει τον πολίτη. Επενδύουν στην κοινωνία του φόβου, προσδοκώντας ότι θα κερδίσουν την ψήφο του φοβισμένου πολίτη.
Στην πραγματικότητα όμως, επωάζουν το αυγό του φιδιού. Και στην ουσία προωθούν τον εκφασισμό της κοινωνίας.
Οι συγκυρίες είναι εκρηκτικές και η δημαγωγία στο πεδίο της ασφάλειας είναι εγκληματική για την κοινωνία.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος βαθμολόγησε τα μέλη του απερχομένου υπουργικού συμβουλίου. Με αφορμή αυτό το γεγονός θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν αισθάνεστε δικαιωμένος για το έργο και τις επιλογές σας όσο συμμετείχατε σ’ αυτήν την κυβέρνηση, παρά τις αιχμές που διατυπώθηκαν όταν παραδώσατε το χαρτοφυλάκιό σας.

Σ’ αυτή την περίοδο των 17 μηνών που εγώ βρέθηκα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με 12 νόμους και 49 Προεδρικά Διατάγματα, συγκροτήσαμε το νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την εσωτερική ασφάλειας της χώρας.
Γύρισε νέα σελίδα στο Λιμενικό Σώμα με την ίδρυση του Αρχηγείου και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του. Στη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος με την ίδρυση της Οικονομικής Αστυνομίας. Επιπλέον, ενισχύσαμε, αναβαθμίσαμε και εκσυγχρονίσαμε το Πυροσβεστικό Σώμα δικαιώνοντας τις προσπάθειες και τις ελπίδες χιλιάδων ανθρώπων.  
Διαχειρίστηκα την εξουσία στην πιο ταραγμένη εποχή της μεταπολεμικής Ελλάδας με διαρκή ένταση στην κοινωνία. Κι όμως, δεν επέτρεψα ούτε για μια στιγμή παρά την έντονη κριτική, την επιβολή αυταρχικών μεθόδων και τη λογική ενός αστυνομικού κράτους. Κι όταν εκδηλώθηκαν τέτοια φαινόμενα ήταν μεμονωμένα, ελέγχθηκαν και οι υπεύθυνοι τιμωρήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: