Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α΄Αθήνας στο neolaia.gr


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ – ΥΠΟΨ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ 5
10672 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                               TΗΛ.(210)3387700
FAX: (210) 3387709



Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Νιώθετε κάποιου είδους θυμό (πιθανόν ότι οι σύντροφοί σας να έδειξαν μικροψυχία) για το γεγονός ότι τελικά δεν καταφέρατε να είστε υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος;

Όχι δε νιώθω θυμό. Εκείνο το οποίο όμως  με ενόχλησε ανθρώπινα, ήταν η ξαφνική αλλαγή της στάσης ορισμένων, οι οποίοι μου στέρησαν το δικαίωμα της  υποψηφιότητας. Στέρησαν από ένα μεγάλο μέρος  των στελεχών του Κινήματος το δικαίωμα να εκφρασθούν. Αυτή είναι η ουσία. Δεν με ενόχλησε αν κάποιος επέλεξε να υποστηρίξει το Βαγγέλη Βενιζέλο. Είναι δικαίωμα του, το σέβομαι και αγωνίστηκα για να έχει ο καθένας το δικαίωμα να κάνει ελεύθερα αυτού του είδους τις επιλογές.
Ωστόσο επιμένω στα χαρακτηριστικά του μεγάλου, ανοικτού και πολυσυλλεκτικού ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η δύναμή μας.

Διατελέσατε στο παρελθόν υπουργός Ναυτιλίας.
Τι απαντάτε σε αυτούς που πιστεύουν πως "Ναι μεν έχουμε πλούσιους εφοπλιστές, όμως τα πλοία δεν κατασκευάζονται, δεν επισκευάζονται και δεν φορολογούνται στην Ελλάδα, ενώ και το πλήρωμά τους, δεν απαρτίζετε από Έλληνες". Ποια οφέλη λοιπόν απορρέουν, από το γεγονός ότι η Ελλάδα, είναι κορυφαία δύναμη παγκοσμίως στην ναυτιλία;

Όταν συμμετείχα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλοι γνώριζαν ότι εκπροσωπούσα σχεδόν το 50% του στόλου της Ένωσης.  Κι όταν με υποδέχθηκε στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός ομόλογός μου υπουργός στην επίσημη προσφώνηση καλωσόρισε τον υπουργό της παγκόσμιας υπερδύναμης.
Σημειολογικές υπερβολές που επί της ουσίας είναι κοντά στην πραγματικότητα. Η ελληνόκτητη ναυτιλία απαρτιζόμενη από πλοία υπό ελληνική σημαία, αλλά και πλοία με ξένες σημαίες που ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες και είναι επανδρωμένα με Έλληνες ναυτικούς, κατέχει επί μια 10ετία την πρώτη θέση στον κόσμο.
Εάν αναλογιστούμε ότι περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και το 40% του ευρωκοινοτικού εμπορίου, διεξάγεται με θαλάσσιες μεταφορές, μπορούμε να κατανοήσουμε την ισχύ , το κύρος και την επιρροή που έχει η ελληνική ναυτιλία στην παγκόσμια οικονομία. Και εξ αυτού τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη για τη χώρα μας.
Όσον αφορά στο ερώτημα εκείνο που θέτουν όσοι αρνούνται να ξεκολλήσουν από το παρελθόν , η απάντηση είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια ορίζονται από διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει η Ελλάδα οι κανόνες και το πλαίσιο της ναυτιλιακής βιομηχανίας, της ναυτεργασίας και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Ποια είναι η θέση σας, για την πιθανή επανασύσταση του υπουργείου;

Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Χρειάζεται ένα ισχυρό αυτόνομο υπουργείο Ναυτιλίας, με ικανό και εξειδικευμένο πολιτικό προσωπικό. Ένα σύγχρονο Υπουργείο, ανοιχτό στους νέους επιστήμονες, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν κάνει ναυτιλιακές σπουδές.  Ένα υπουργείο  του οικονομικού κύκλου της κυβερνητικής πολιτικής, για να αναδείξει τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις και πολιτικές στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας και των θαλασσίων συγκοινωνιών.
Ορισμένοι επιδιώκουν την παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος. Είμαστε όμως σε άλλη εποχή. Δημιουργήθηκε Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και είναι ενταγμένο πλέον στο νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας. Και ο νέος ρόλος του είναι απολύτως προσαρμοσμένος στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα διαμορφώθηκε ένα αυστηρό πλαίσιο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας διαχωρίζοντας τους μηχανισμούς ελέγχου από τις υπηρεσίες έκδοσης πιστοποιητικών.
Καταργώντας οριστικά ένα απαράδεκτο αδιαφανές καθεστώς για το οποίο η Ελλάδα είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Στην μετακαστελόριζου εποχή, είναι σίγουρο πως έγιναν αρκετά λάθη από τη διακυβέρνηση του κόμματός σας. Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο λαός;

Η Ελλάδα δεν αντέχει ούτε ακυβερνησία, ούτε νέες περιπέτειες , ούτε νέες αναταραχές.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, με κυβέρνηση ψύχραιμη, στιβαρή και αποτελεσματική. Έτσι ώστε να εγγυηθεί τη συνεργασία των υγιών δυνάμεων της οικονομίας και της κοινωνίας. Η πατρίδα χρειάζεται κυβέρνηση που θα εγγυηθεί το εθνικό συμφέρον, την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Κι αυτό μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το εγγυηθεί με υπεύθυνο και αποφασιστικό τρόπο.
Προφανώς, υπήρξαν λαθεμένες επιλογές προσώπων σε κρίσιμες θέσεις, λαθεμένες προτεραιότητες στην υλοποίηση της πολιτικής, καθυστερήσεις σε κρίσιμους τομείς.
Όμως, το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε από τη ΝΔ την εξουσία με τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και μην ξεχνάτε, δύο φορές σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας και αβεβαιότητας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με τον τιτάνιο αγώνα που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η χώρα στάθηκε όρθια και τώρα μπορεί να ελπίζει. Ο λαός έκανε μεγάλες θυσίες και τώρα πρέπει να πιάσουν τόπο.

Στη θητεία σας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί δεν καταφέρατε να περιορίσετε την εγκληματικότητα στο κέντρο;
Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Είναι αλήθεια ότι οι Αθηναίοι υποφέρουν από την άνοδο της εγκληματικότητας. Πληρώνουμε χρόνια αδιαφορίας όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων. Για προβλήματα που μπαίνουν κάτω από το χαλί εδώ και πολλά χρόνια.
Θέλω να σας ομολογήσω, ότι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αισθάνθηκα πολύ αμήχανα όταν κλήθηκα να αντιμετωπίσω προβλήματα της Αθήνας που είχα επισημάνει ως Υποψήφιος Δήμαρχος του 2002. Λες και δεν πέρασε ούτε μια μέρα από το 2002 μέχρι σήμερα. Λες και δεν άλλαξαν κυβερνήσεις , Υπουργοί και Δήμαρχοι…
Είναι επίσης αλήθεια ότι η κρίση αυξάνει τη φτώχεια και η φτώχια αυξάνει την εγκληματικότητα. Κι αυτή επιδεινώνεται από το μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών.
Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των συλλήψεων και η εξιχνίαση των εγκλημάτων.
Γεγονός που κατέστησε την ΕΛΑΣ μια από τις πιο αποτελεσματικές αστυνομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτό δεν αξιολογήθηκε ποτέ ως είδηση από τα Μέσα Ενημέρωσης για να προβληθεί. Να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εγκληματική δραστηριότητα. Να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Ιδιαίτερα,  για το κέντρο της Αθήνας, η Ελληνική Αστυνομία επιχειρεί σε καθημερινή βάση με ειδική δύναμη η οποία συγκροτήθηκε γι’ αυτό το σκοπό και με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή, κ. Δροσάκη εδώ και ενάμισι χρόνο. Το τονίζω , εδώ και ενάμιση χρόνο , όχι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες. Και είχαμε αποτελέσματα, εμφανέστατα σε κάποιες περιοχές. Μάλιστα από τις 2/4/2011 οι δράσεις της ανακοινώνονται καθημερινώς με λεπτομερή δελτία τύπου. Αριθμός με συλληφθέντες κακοποιούς, πόρνες, παράνομους μετανάστες, αριθμός απελάσεων, αριθμός κατασχεθέντων προϊόντων παραεμπορίου, περιοχές των επιχειρήσεων, σε ποια σπίτια, ποιες εταιρείες, ποιες αποθήκες έγιναν έλεγχοι. Ουδείς όμως το προέβαλε.             Προεβλήθησαν όλα αυτά ότι δήθεν ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες.
Είναι κρίμα, γιατί με αυτό τον τρόπο απαξιώθηκαν σημαντικές και οργανωμένες προσπάθειες χιλιάδων αστυνομικών. Αναφέρθηκα στο όνομα του επικεφαλής της ειδικής δύναμης για τον οποίο έχω δεχθεί εκατοντάδες συγχαρητήριες επιστολές από πολίτες και καταστηματάρχες του κέντρου της Αθήνας. Όπως βλέπετε σας απαντώ με στοιχεία και ονοματεπώνυμο. Και όχι με επικοινωνιακά «happenings».

Ως τελευταίος πρόεδρος της ΕΦΕΕ, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες που είχατε τότε (ως γενιά), δικαιώθηκαν;

Σαν νέοι άνθρωποι θέλαμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Δεν το καταφέραμε έτσι ακριβώς όπως το ονειρευόμασταν. Όμως , άλλαξαν πολλά πράγματα προς το καλύτερο. Η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε και ενισχύθηκε. Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι πια άγνωστη έννοια και απαγορευμένες λέξεις. Τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα κατοχυρώθηκαν. Αυτά, που σήμερα θεωρούνται ως δεδομένα και δεν τα σεβόμαστε.
Εκφράσαμε στην εποχή μας το ριζοσπαστισμό της νέας γενιάς και αναδείξαμε την αξία του οργανωμένου συλλογικού αγώνα. Πάντοτε με συγκεκριμένους στόχους με προοδευτικό πολιτικό περιεχόμενο.
Και αυτή την περίοδο η Ελλάδα, έχει ακριβώς την ίδια ανάγκη. Κάνει μια μεγάλη προσπάθεια. Χρειάζεται ένας συλλογικός αγώνας. Μια συλλογική προσπάθεια για την επιβίωσή της χώρας μας. Και η νέα γενιά πρέπει να είναι στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα. Με σύνεση, συνέπεια, αποφασιστικότητα και όραμα.

Μία τεράστια μερίδα του κόσμου, θεωρεί ως μεγαλύτερο αίτιο οργής, το γεγονός ότι δεν έχουν ασκηθεί ποινικές ευθύνες σε βουλευτές (και τέως υπουργούς) για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Τι απαντάτε;

Η κρίση και η παρακμή στη σημερινή ελληνική κοινωνία δεν είναι μόνο οικονομική. Και δεν αφορά ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας μόνο. Αφορά ένα ολόκληρο σύστημα που λειτουργούσε για χρόνια στο ελληνικό κράτος, αφορά το πολιτικό σύστημα, αφορά την ίδια την κοινωνία, αφορά συμπεριφορές και νοοτροπίες. Είναι μια ηθική και θεσμική κρίση. Κι όταν μιλάμε για το πολιτικό σύστημα, αναφέρομαι σε πολιτικά κόμματα, σε πολιτικούς, σε Μέσα Ενημέρωσης, σε εταιρείες Διαφήμισης και Δημοσκοπήσεων, σε εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και του Συνδικαλισμού.
Αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε στη ζωή, ούτε στην πολιτική.
Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της πελατειακής λογικής, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση πεδίο κομματικής αντιδικίας. Είναι αναγκαίος όρος, είναι υποχρέωση όλων μας, για να ανακτήσουμε το χαμένο ηθικό πλεονέκτημα της Ελλάδας.
Πρέπει ο πολιτικός κόσμος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Από κοινού να υπερασπιστούμε την αυτονομία της πολιτικής με μία φωνή, με ισχυρή πολιτική βούληση. Να προτάξουμε το δημόσιο συμφέρον απέναντι στα πάσης φύσεως συμφέροντα , σε κάθε σκοπιμότητα, προσωπική ή κομματική.
Να θωρακίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, ενισχύοντας την αξιοπιστία τους. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τη συναίνεση του λαού, μόνη ικανή συνθήκη για να προχωρήσουν οι μεγάλες τομές και οι αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.
Στο ΠΑΣΟΚ, κάναμε την επιλογή να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς ακόμη κι αν ματώσουμε. Και είχαμε αποτελέσματα. Δεν χαριστήκαμε σε κανέναν.

Πολύς λόγος, επίσης γίνεται για τα βουλευτικά προνόμια. Θεωρείτε ότι το βάρος της οικονομικής κρίσης, έχει ισοκατανεμηθεί;
Οι βουλευτές έχουν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις, οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις. Ελπίζω όχι στην ανεξαρτησία τους… Έχετε δίκιο, όμως, υπάρχει ανισοκατανομή των βαρών που οφείλεται στις οριζόντιες περικοπές στις οποίες υποχρεώθηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Όμως, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στη δημοκρατία όσοι συντηρούν την προσπάθεια αποδόμησης των βουλευτών και απαξίωσης του κοινοβουλευτισμού.
Ποιος ωφελείται από την ισοπέδωση της Βουλής, από την ισοπέδωση της πολιτικής ζωής, , του συνδικαλισμού και της αυτοδιοίκησης;
Θέλουμε άραγε μια κοινωνία εύκολης αγανάκτησης χωρίς αποτέλεσμα; Μια κοινωνία πρόσκαιρων εντυπώσεων μιας μέρας ανάλογα με το πού πέφτει το φως της δημοσιότητας;
Θέλουμε τα πάσης φύσεως οικονομικά και εξωθεσμικά συμφέροντα να διαμορφώνουν τον πολιτικό χάρτη της χώρας και να επιβάλουν τις επιλογές τους; Να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, πρωθυπουργούς και υπουργούς;
Η απάντηση είναι ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη και πιο αποφασιστική αντιμετώπιση της παθογένειας των αντιπροσωπευτικών μας θεσμών και πάνω απ’ όλα ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Μετεκλογικά, με ποια κόμματα θεωρείτε ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συμπράξει;

Πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.
Πιστεύω ότι έχει μεγάλη αξία για τη χώρα να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ ο βασικός πυλώνας του Κεντρώου χώρου και της Αριστεράς στην Ελλάδα.
Πιστεύω ότι υπάρχουν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις για να συμφωνήσουμε σε τρία βασικά σημεία.
 Πρώτον , η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Με την έννοια της διαρκούς διαπραγμάτευσης με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Δεύτερον, επιτάχυνση στις αλλαγές των δομών του κράτους και στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών για την περικοπή των δαπανών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Τρίτον, μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαρκής προσπάθεια για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και για την υποστήριξη  ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης.

Γιατί θα λέγατε στους νέους σήμερα, να συνεχίσουν να ελπίζουν; Γιατί δηλαδή να κάτσουν στην Ελλάδα και να μη φύγουν στο εξωτερικό;
Γιατί η πατρίδα μας έχει πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορούν να δημιουργήσουν πολλές νέες ευκαιρίες.
Γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη τα παιδιά της. Και εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε την υποχρέωση να αγωνιστούμε και να πετύχουμε ένα ασφαλές πεδίο για τους νέους ανθρώπους, με πολλές ευκαιρίες στη μόρφωση και τη δουλειά.
Η γενιά μου δεν έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει τους σημερινούς νέους σε αυτές τις επώδυνες συνθήκες που ηθελημένα ή άθελά μας εμείς δημιουργήσαμε. Είναι δική μας υποχρέωση να υποστηρίξουμε τη νέα γενιά για να περάσουμε χέρι – χέρι αυτή την επικίνδυνη ζώνη.
Πρέπει να υποστηρίξουμε χωρίς καμιά καθυστέρηση την ανάπτυξη , τη ρευστότητα στην αγορά έτσι ώστε να κινηθεί η οικονομία και να αντιμετωπισθεί η ανεργία.
Και ταυτόχρονα να υποστηρίξουμε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες παρέχοντας γνώση και εφόδια καθώς το μέλλον θα είναι έτσι κι αλλιώς ανταγωνιστικό στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου μας έλεγε συχνά ότι μια χώρα δεν έχει μέλλον όταν δεν επενδύει στους νέους ανθρώπους. Ότι ένα κόμμα δεν έχει ζωή και ενδιαφέρον όταν κλείνει τις πόρτες στη νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: