Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Citigroup: Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013



Οι δηλώσεις και τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, που δεν λένε να κοπάσουν, οδήγησαν σε νέα, τεράστια «βουτιά» το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη. Τελικά, το Χρηματιστήριο «κρατήθηκε» οριακά πάνω από τις 500 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κάτω και από τα επίπεδα των 500 μονάδων.


O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 502,52 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,53%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 36,703 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,29%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,41% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,98 %.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες του Πετρελαίου (-10,38%), των Κατασκευών (-8,56%), του Εμπορίου (-5,68%) και των Τραπεζών (-5,56%).

Με απώλειες έκλεισαν όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ(-10,52%), της Cyprus Popular Bank(-10,31%), της Motor Oil (-10,12%) και της Τιτάν (-9,65%).

Ανοδικά κινήθηκαν 37 μετοχές, 96 πτωτικά και 26 παρέμειναν σταθερές.

Φουντώνουν τα σενάρια περί ελληνικής εξόδου

Την πτώσης του Χρηματιστηρίου είχε προηγηθεί μπαράζ δηλώσεων και εκτιμήσεων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2013 και υποτίμηση του νέου της νομίσματος κατά 60% έναντι του ευρώ, που θα προκαλέσει ένα μεγάλο και αναπόφευκτο κύμα αστάθειας στην Ευρώπη, προβλέπει σε έκθεσή της η Citigroup. Στον αντίποδα, ο Fitch κάνει λόγο για ελάχιστη διάχυση της κρίσης σε περίπτωση ελληνικής εξόδου. Την ίδια ώρα, πάντως, για απρόβλεπτες συνέπειες από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη προειδοποιεί ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.


Στην έκθεσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπούιτερ υποστηρίζει ότι η έξοδος δεν είναι 100% βέβαιη, ωστόσο είναι το πιθανότερο σενάριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία έξοδος της Ελλάδας αναμένεται να οδηγήσει σε υποτίμηση της νέας δραχμής έναντι του ευρώ κατά 50-60% για διάστημα 5 ετών, εκτίναξη του χρέους ως προς ΑΕΠ στο 400% έως το 2013 και νέα αναδιάρθρωσή του το 2015, συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 10% το 2013 και άνοδο του πληθωρισμού στο 20% το 2013 και το 2014.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι συνέπειες από την ελληνική έξοδο «Grexit» θα θέσει σε εγρήγορση τα στελέχη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και πιθανώς θα ενθαρρύνει την ΕΚΤ να επανεκκίνηση τις μακροπρόθεσμες διαδικασίες αναχρηματοδότησης και να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 0,5%.

«Αναμένουμε ότι μία ελληνική έξοδος θα ακολουθηθεί από μία σειρά πολιτικών «απάντησης» προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και μία κλιμακούμενη οικονομική αναταραχή», επισημαίνουν οικονομολόγοι της Citigroup. Η Citigroup αναφέρει ότι η πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη κυμαίνεται από 50 - 75%, ενώ προσθέτει ότι μία έξοδός της θα γίνει το βασικό της ζήτημα, εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μετά τις εκλογές του Ιουνίου.


Την ίδια ώρα πάντως για απρόβλεπτες συνέπειες από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη προειδοποιεί ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εάν θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια.

«Θα πρόκειται για μεγάλα, μαζικά σοκ, οι συνέπειες των οποίων θα είναι απρόβλεπτες» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δημοσιογράφους, αρνούμενος πάντως να συμμετάσχει στη συζήτηση για τις προοπτικές ενός τέτοιου σεναρίου. Ο κ. Νοβότνι εκτίμησε επίσης ότι θα απαιτηθεί χρόνος για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης, υπογράμμισε πως «απαιτείται αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για να σταθεροποιηθούν οι χρηματοοικονομικές αγορές».


Από την άλλη πλευρά, ελάχιστη διάχυση της κρίσης προβλέπει το βασικό σενάριο της Fitch σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως δήλωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος του οίκου. «Οι συνέπειες (μιας εξόδου) θα εξαρτώνταν από την απάντηση των πολιτικών», δήλωσε ο Ντάγκλας Ρένγουικ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όμως σε περίπτωση εξόδου «θα περιμέναμε μια ισχυρή πολιτική απάντηση» των ευρωπαϊκών αρχών, γεγονός που θα οδηγούσε στη διατήρηση της βαθμολογίας των άλλων χωρών της ευρωζώνης, πρόσθεσε.

Ο οίκος ευνοεί αυτό το σενάριο σε βάρος ενός δευτέρου, το οποίο ωστόσο δεν αποκλείει, και κατά το οποίο θα παρατηρούνταν μια σημαντική διάχυση στις λεγόμενες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η χρηματοπιστωτική δέσμευση των πιο σταθερών χωρών για να τις στηρίξουν. Αυτό το πιο σκοτεινό σενάριο θα οδηγούσε πιθανόν στην υποβάθμιση του συνόλου των χωρών της νομισματικής ένωσης.
Στο μεταξύ, ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομίας Βιτόριο Γκρίλι, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε την Πέμπτη πως η Ιταλία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μιλώντας στο περιθώριο επιχειρηματικού συνεδρίου, ο κ. Γκρίλι επισήμανε πως στόχος είναι να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Ερωτηθείς εάν η Ιταλία καταρτίζει σχέδιο για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ανέφερε: «Οφείλουμε να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο [...] Τα πάντα είναι πιθανά αν και στόχος μας είναι να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον Fitch, οι πιο ευάλωτοι σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ο ασφαλιστικός κλάδος της Ιταλίας και της Ισπανίας, εξαιτίας της μετάδοσης της κρίσης στα κρατικά ομόλογα των εν λόγω χωρών.


Ασύμφορη θεωρεί η Goldman Sachs για την Ελλάδα την επιλογή της αποχώρησης από το ευρώ, καθώς το κόστος έκδοσης ενός αξιόπιστου εθνικού νομίσματος θα είναι εξίσου υψηλό με την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση, όπως εξηγεί στη σημερινή της έκθεση.

Σύμφωνα με πολλούς παράγοντες της αγοράς, η κρίση χρέους στην Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση νέου νομίσματος προς αντικατάσταση του ευρώ. Όπως υποστηρίζει η επενδυτική τράπεζα, αυτή θα ήταν το αποτέλεσμα μονομερών κινήσεων που θα ανάγκαζαν τους ηγέτες της ευρωζώνης να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα.

Οι αναλυτές της GS, πάντως, εκτιμούν πως κάτι τέτοιο δεν συνιστά επιλογή για τους Έλληνες πολιτικούς, καθώς η έκδοση εθνικού νομίσματος είναι στην ουσία πολύ πιο δυσβάσταχτη απ' ό,τι φαίνεται, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο η χώρα να εγγυηθεί την αξιοπιστία του νέου νομίσματος. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας και «σφιχτή» νομισματική πολιτική. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι οι αρμόδιοι άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα, όταν αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη, δεν πρόκειται να διαλέξουν τον δρόμο της εξόδου από το ευρώ. Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο οι ενέργειες της ελληνικές πλευράς να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις.


www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: