Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

«Ψαλίδι» στις αποδοχές χιλιάδων ιδιωτικών υπαλλήλων από σήμερα.


Μείωση τουλάχιστον κατά 15% έως 20% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα αναμένεται από την Δευτέρα λόγω λήξης της μετενέργειας σε πολλές κλαδικές συμβάσεις.




Στις συμβάσεις αυτές από σήμερα Δευτέρα καταργούνται όλα τα επιδόματα εκτός των επιδομάτων τέκνου, ωριμάνσεως, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας.



Για τη δυσμενέστερη αλλαγή μισθών στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας απαιτείται νέα σύμβαση, επιχειρησιακή, κλαδική ή και ατομική.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι μισθοί που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας μπορεί να υποχωρήσουν έως και 40%!

Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την ψήφιση του τελευταίου νόμου (στις 14 Φεβρουαρίου) μέχρι τώρα σε όσες περιπτώσεις έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις κατά μέσον όρο οι μισθοί έχουν υποχωρήσει κατά 22%.

Με βάση τα στοιχεία έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις, που καλύπτουν 4.533 άτομα με μειώσεις μισθών που φτάνουν έως και το 35% και 33.133 ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις από 17,5% έως και 28%.

Σημειώνεται πως στο Μνημόνιο προβλέπεται πως η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι τρία έτη. Οσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες ισχύος, λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.



www.opinionpost.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: