Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Επιμελητήριο Πρέβεζας: Εντατικοποίηση των ελέγχων κατά τη θερινή περίοδο.



Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του για την εντατικοποίηση των ελέγχων κατά τη θερινή περίοδο σε παραδοσιακά καφενεία, εστιατόρια, καφετέριες, fast foods, κέντρα διασκέδασης, αεροδρόμια, κυλικεία αρχαιολογικών και αθλητικών χώρων.

Οι έλεγχοι γίνονται σ' αυτούς τους χώρους λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας και επειδή υπάρχουν καταγγελίες για απόπειρα εκμετάλλευσης των καταναλωτών.



Κατά τους διενεργούμενους ελέγχους θα δίνεται έμφαση στις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:
. Σύνταξη και τήρηση των προβλεπόμενων τιμοκαταλόγων (υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε μια ή περισσότερες ξένες γλώσσες) στα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης στο 50% των τραπεζιών τόσο του στεγασμένου όσο και του υπαίθριου χώρου. Για τα αμιγή καφενεία ισχύει η υποχρεωτική ανάρτηση τιμοκαταλόγου σε εμφανές σημείο του καταστήματος.
. Υποχρεωτική ανάρτηση τιμοκαταλόγου στην κύρια είσοδο του καταστήματος (πλην αμιγών καφενείων).
. Επί των τιμοκαταλόγων οι τελικές τιμές αναγράφονται σε μία και μόνο στήλη και περιλαμβάνουν πέρα του Φ.Π.Α. και τις πάσης φύσεως επιβαρύνσεις των καταναλωτών (δημοτικοί φόροι, αμοιβή σερβιτόρων, αμοιβή ζωντανής μουσικής κλπ.).
. Αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των ενδείξεων του είδους των χρησιμοποιημένων ελαίων για την παρασκευή και προσφορά φαγητών, των ενδείξεων «προτηγανισμένο», «κατεψυγμένο» ή «προμαγειρεμένο» για τα προσφερόμενα φαγητά, της ένδειξης για την ΦΕΤΑ ή της ονομασίας κάθε παρόμοιου της προσφερόμενου τυριού π.χ. «Λευκό Τυρί άλμης» ή «υποκατάστατο Λευκού Τυριού».
. Τήρηση του βάρους των μερίδων των φαγητών, γλυκών κ.λ.π.
. Υποχρεώσεις κατά την προσφορά φαγητών και φρούτων με το κιλό: α) Ψάρια που σερβίρονται μαγειρευμένα με το κιλό, ζυγίζονται ωμά και πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά με σημείωμα στο οποίο αναγράφεται το ακριβές βάρος του ωμού και η τιμή του ως μαγειρευμένο, β) κρέατα ψητά της ώρας με το κιλό, υποχρεούνται οι καταστηματάρχες να τα ζυγίζουν ψημένα και όχι ωμά και να τα συνοδεύουν με σημείωμα στο οποίο να αναγράφεται το ακριβές βάρος ψημένου και η τιμή του.
. Δεν χρεώνεται η αξία που αναφέρεται στο «ΚΟΥΒΕΡ», (π.χ. σερβίτσια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες κ.λ.π.).
. Έκδοση απόδειξης ταμειακής μηχανής με συνοδεία διπλότυπου μπλοκ στο οποίο μπλοκ αναγράφονται αναλυτικά τα είδη που κατανάλωσε ο πελάτης, η αντίστοιχη για κάθε είδος τιμή τιμοκαταλόγου και η συνολική αξία των ειδών που καλείται να πληρώσει ο πελάτης. Το πρωτότυπο του εν λόγω μπλοκ παραδίδεται στον πελάτη το δε στέλεχος διατηρείται τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής του και παραδίδεται στα ελεγκτικά όργανα εφόσον ζητηθεί.
. Τήρηση της σχετικής διάταξης «περί υποχρέωσης τήρησης του δελτίου παραπόνων», μέσω ειδικής θήκης, τοποθετημένης σε εμφανές μέρος για τους πελάτες δίπλα ακριβώς από την έξοδο του καταστήματος.

. Στα πλαίσια του ισχύοντος Κ.Τ.Π. και λοιπών αποφάσεων και εγκυκλίων του Α.Χ.Σ. θα πρέπει να δοθεί έμφαση και να παρθούν δείγματα για είδη βιοτικής ανάγκης που λόγω εποχής παρουσιάζουν αυξημένη κατανάλωση όπως ενδεικτικά αναφέρουμε (χυμοί και διάφορα ποτά ελεύθερα αλκοόλης, οινοπνευματώδη ποτά, παγωτά διαφόρων κατηγοριών, γαλακτοκομικά προϊόντα, κομπόστες, μαρμελάδες κ.α.) καθώς και υγρά καύσιμα και ιδιαίτερα σε πρατήρια που παρουσιάζουν μεγαλύτερη τουριστική κίνηση σε συνδυασμό και με τον ποσοτικό έλεγχο για πιθανές ελλιπείς παραδόσεις μέσω αντλιών στα πλαίσια του περιοδικού ελέγχου των μέτρων και σταθμών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: