Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Αδιαλλαξία στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν Βενιζέλος - Σαμαράς.

Στις διαδοχικές συναντήσεις του Κάρολου Παπούλια με τους υπολοίπους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες ξεκινούν το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταφέρονται οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης που μέχρι στιγμής φαίνεται να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του εξαπέλυσαν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σύσκεψης Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ξεκίνησε οκτώ λεπτά μετά τις 12.00 το μεσημέρι. Προσερχόμενος στην αίθουσα ο Κάρολος Παπούλιας ζήτησε «δυνατότερη καλημέρα» από τους δημοσιογράφους που τον ανέμεναν εκεί

Η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ξεκίνησε οκτώ λεπτά μετά τις 12.00 το μεσημέρι. Προσερχόμενος στην αίθουσα ο Κάρολος Παπούλιας ζήτησε «δυνατότερη καλημέρα» από τους δημοσιογράφους που τον ανέμεναν εκεί, απέφυγε όμως να δηλώσει «αισιόδοξος», όταν ρωτήθηκε σχετικά. (Φωτό: Eurokinissi/Γ. Κονταρίνης)

Η αρχή των κατ' ιδίαν ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς που δεν είχαν λάβει διερευνητική εντολή θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα με το ραντεβού του Προέδρου της Δημοκρατίας και Πάνου Καμμένου.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Η σύσκεψη των τριών αρχηγών που έλαβαν διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης (Τσίπρα, Σαμαρά, Βενιζέλου) υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκίνησε στις 12.00 το μεσημέρι, διήρκεσε μιάμισι ώρα και διεξήχθη σε τεταμένη, κάποιες φορές, ατμόσφαιρα.

«Η διαβούλευση συνεχίζεται» αρκέστηκε να πει προς τους δημοσιογράφους εξερχόμενος του Μεγάρου ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ χωρίς δηλώσεις απεχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αδιαλλαξία στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν Βενιζέλος - Σαμαράς


Μιλώντας αργότερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προς τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι παρά το αδιέξοδο της πρώτης φάσης της διαβούλευσης, διατηρεί «περιορισμένη, αλλά υπαρκτή αισιοδοξία» για τον σχηματισμό κυβέρνησης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του.

«Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ, συμπίπτουν στη θέση για κυβέρνηση ως τις ευρωεκλογές», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, ωστόσο, επανέλαβε ότι προϋπόθεση είναι να συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο επέκρινε για τη στάση του, κάνοντας λόγο για «νέου τύπου αλαζονική συμπεριφορά». Ο ίδιος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να αναλάβει ευθύνες που δεν του αναλογούν.



«Πού είναι η γραβάτα σας;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον Αλέξη Τσίπρα που προσήλθε πρώτος, πεζή, στο Προεδρικό Μέγαρο. «Θα δανειστώ μία από τις δικές σας», ακούστηκε αστειευόμενος να απαντά.


«Πού είναι η γραβάτα σας;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον Αλέξη Τσίπρα που προσήλθε πρώτος, πεζή, στο Προεδρικό Μέγαρο. «Θα δανειστώ μία από τις δικές σας», ακούστηκε αστειευόμενος να απαντά.

Και μεταφέροντας μία φράση του Αλ. Τσίπρα από τη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου ανέφερε: «Μας είπαν έχετε 168 βουλευτές. Αφήστε μας να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε και ο Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του έξω από το γραφείο του στην οδό Μουρούζη όπου κατευθύνθηκε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε την εντολή του λαού, δεν δέχεται να στηρίξει κυβέρνηση και δεν δίνει ούτε την ανοχή του για να ξεκινήσει μια επαναδιαπραγμάτευση για το Μνημόνιο, ειλικρινά δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αδιαλλαξία στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν Βενιζέλος - Σαμαράς



Αμηχανία και παγωμένα χαμόγελα
Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε, έξι λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του Γραφείου του Νίκο Παππά και τον εκπρόσωπο Τύπου Πάνο Σκουρλέτη.
Ένα λεπτό αργότερα έφτασε, μόνος του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και στις 12 παρά ένα λεπτό ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη και τον διευθυντή του γραφείου του Κων/νο Μπούρα.
Στις 12.05 εισήλθε στην αίθουσα συσκέψεων ο Κάρολος Παπούλιας. «Καλημέρα κ. Πρόεδρε», του είπαν οι δημοσιογράφοι. «Δεν το λέτε με τη καρδιά σας», χαμογέλασε ο κ. Παπούλιας και προχώρησε προς την αίθουσα.
Ο μόνος από τους τρεις αρχηγούς που προχώρησε σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους ήταν ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μίλησε ανοιχτά για σχηματισμό κυβέρηση με ορίζοντα τις ευρωεκλογές:
«Ο ελληνικός λαός δεν μας έστειλε απλά ένα μήνυμα, έδωσε εντολή. Εντολή συνεργασίας όλων μας, για να αλλάξουμε πολιτική, αλλά, ταυτόχρονα, να παραμείνουμε μέσα στο ευρώ. Εντολή συνεργασίας για μία βιώσιμη κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Για δημιουργία, δηλαδή, μιας κυβέρνησης που θα είναι απολύτως βιώσιμη και, σημειώστε, πέρα και πάνω από πρόσωπα».

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: