Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Υστατη μάχη στο Προεδρικό για σχηματισμό κυβέρνησης.

Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αυριανές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς βρίσκεται πλέον η ύστατη ελπίδα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Υστατη μάχη στο Προεδρικό για σχηματισμό κυβέρνησης

ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ, ΤΣΙΠΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛO.



Ο Κάρολος Παπούλιας κάλεσε για τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής τους κ.κ. Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο, τους αρχηγούς δηλαδή των τριών κομμάτων που έλαβαν διερευνητική εντολή σε κοινή σύσκεψη υπό την προεδρία του.

Στη συνέχεια θα δει σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις τους αρχηγούς των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων: Πάνο Καμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής και Φώτη Κουβέλη πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Στη 1.00 το μεσημέρι του Σαββάτου ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο και επέστρεψε, ως άκαρπη, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Στον διάλογο που είχαν ενώπιον των δημοσιογράφων, ο κ. Βενιζέλος «εισηγήθηκε» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το κύριο βάρος των προσπαθειών να εστιασθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Παπούλιας διέγνωσε «ψήγματα αισιοδοξίας».

Υστατη μάχη στο Προεδρικό για σχηματισμό κυβέρνησης




- ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούν στην ανάγκη και τη δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων με διετή εντολή, όριο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στόχο την υπέρβαση του μνημονίου. Βέβαια όρος και προϋπόθεση για μία τέτοια κυβέρνηση είναι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενημέρωσα τον κ. Τσίπρα αλλά δεν έχω λάβει θετική απάντηση. Εκεί πρέπει πλέον να εστιαστούν οι προσπάθειές σας, είπε ο κ. Βενιζέλος.
-Βλέπω ψήγματα αισιοδοξίας, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα, έχουμε τη Δευτέρα ΕΚΟΦΙΝ και Eurogroup και την άλλη εβδομάδα σύνοδο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, απάντησε ο κ. Παπούλιας.


ΣΥΡΙΖΑ: Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους κι ας προχωρήσουν
του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την σημερινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τονίζοντας ότι έγινε σαφές πως υπάρχει προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στην ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜ.ΑΡ για τη συγκρότηση κυβέρνησης.
Εκτιμούμε πως πρόκειται για μία προσπάθεια συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής. Είναι όμως αδιανόητο και πρωτάκουστο να θέτουν ως προϋπόθεση για την συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης, τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ που ως γνωστόν αντιμάχεται την άδικη και καταστροφική πολιτική του μνημονίου και κατέθεσε με σαφήνεια πριν και μετά τις εκλογές την δική του εναλλακτική προγραμματική πρόταση.
Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό και ας προχωρήσουν. Τα αριθμητικά δεδομένα τους το επιτρέπουν. Θα κριθούν και αυτοί και εμείς.


Βενιζέλος: Εφτασε η ώρα της αλήθειας για όλους
Οι κυριακάτικες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το θεσμικό αποτέλεσμα των χωρίς αποτέλεσματα διερευνητικών εντολών που προηγήθησαν, τελευταία πράξη των οποίων ήταν η άκαρπη συνάντηση Βενιζέλου - Τσίπρα το απόγευμα της Παρασκευής.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μνημονιακή» και απέρριψε την πρόταση που του υπεβλήθη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ: «Εχουμε μπροστά μας μία κοινή γραμμή 3 κομμάτων που ζητά κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου με αριστερό άλλοθι» είπε, ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «την άρνηση σε αυτό το σχέδιο δεν τη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ελληνικός λαός από το βράδυ της Κυριακής με τη ετυμηγορία του».
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, σηκώνοντας ιδιαίτερα τους τόνους κατά του προέδρου της ΝΔ και κρατώντας τους ηπιότερους κατά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. 
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για αλαζονεία και μικροκομματικούς υπολογισμούς και πρόσθεσε: «Η ώρα της αλήθειας έφτασε για όλους», καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Τσίπρα στη διαβούλευση υπό την προεδρία του κ. Παπούλια να σκεφτεί πιο ώριμα και υπεύθυνα.
Η άρνηση Τσίπρα (που απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, χαρακτήρισε κουραστική «την καραμέλα της δραχμής» προκάλεσε την αντίδραση και του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκη, που κατηγόρησε τον πρόεδρο τςη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή τορπίλισε κάθε δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης και ότι οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία.

Τηλφωνική επικοινωνία Παπούλια - Ρομπάι
Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι συνομίλησε το Σάββατο τηλεφωνικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα.
Οπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, η συνομιλία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ.Ρομπάι.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: