Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ποδηλάτες Πρέβεζας.«Παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για το αδύνατο...»



Με το τραγούδι που ερμήνευσε ο Κώστας Μακεδόνας «Παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για το αδύνατο», θα μπορούσε κάλλιστα η Κίνηση Φίλων του Ποδηλάτου Πρέβεζας, να δώσει το... σύνθημα για την ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας της Κυριακής (12μ.μ.-Πλατεία Ανδρούτσου).

Τα μέλη της Κίνησης, Γιώργος Λογοθέτης, Σπύρος Κανιώρης, Κώστας Ακοτιβιώτης και Μαρία Σπυράκου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, το πρωί της Πέμπτης στο χώρο της πρώην λαϊκής αγοράς, όπου έκαναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους πολίτες της Πρέβεζας και εξήγησαν πως η ποδηλατοπορεία είναι μία πράξη διαμαρτυρίας και διεκδίκησης καλύτερης ποιότητας ζωής για ποδηλάτες και πεζούς, βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στην Πρέβεζα και το ιστορικό της κέντρο.

Το λόγο αρχικά πήρε ο Σπύρος Κανιώρης ο οποίος ανέφερε: «Η Κίνηση Φίλων του Ποδηλάτου Πρέβεζας, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, συμμετέχει στην πανελλήνια ποδηλατοπορεία, που γίνεται ταυτόχρονα σε 30 πόλεις της Ελλάδος. Καλούμε τους πολίτες και τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουν στη συλλογική και κορυφαία πράξη, όλων των ποδηλατιστών της Ελλάδας, για να διεκδικήσουμε πιο ανθρώπινες πόλεις, βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, βιώσιμη κινητικότητα, ανάπτυξη.

Η ποδηλατοπορεία θα γίνει την Κυριακή στις 12.00μ.μ. και θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ανδρούτσου. Θα ακολουθήσει την μεγάλη παραλιακή διαδρομή της πόλης μέχρι τον Παντοκράτορα, επιστροφή στη Λεωφόρο Ειρήνης, στο Φόρο και κάπου εκεί θα κλείσει, από τη Σπηλιάδου, προς τα δικαστήρια.

Θα μπορούσαμε να πάμε σε μεγαλύτερες διαδρομές ή σε διαδρομές σχεδιαζόμενες για ποδήλατο, αλλά μέχρι στιγμής παρά τις χρόνιες παρεμβάσεις μας και τις διεκδικήσεις, ένας ποδηλατόδρομος δεν είναι ολοκληρωμένος, δεν υφίσταται ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, ώστε με ασφάλεια να κινούνται με ποδήλατο οι κάτοικοι και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της πόλης μας.

Η πανελλαδική ποδηλατοδρομεία, πέρα από διεκδίκηση, είναι και μια απόλαυση. Είναι η ημέρα, που χιλιάδες ποδηλάτες σε όλη τη χώρα, κινούνται σε όλο το οδόστρωμα, ελεύθερα, απολαμβάνουν τη χαρά της μετακίνησης με το ποδήλατό τους και όλοι μαζί κάνουν έναν ωραίο διεκδικητικό κύκλο.

Η Πρέβεζα έχει μεγάλη παράδοση στο ποδήλατο και διεκδικεί να γίνει σύγχρονη πόλη του ποδηλάτου. Κάποτε ήταν αναγκαιότητα γιατί δεν υπήρχαν αυτοκίνητα. Σήμερα πρέπει να γίνει καταμερισμός. Άλλο πράγμα είναι το αυτοκίνητο και άλλο το ποδήλατο. Εμείς διεκδικούμε δράσεις όπως για παράδειγμα ''με το ποδήλατο στη δουλειά'', διεκδικούμε να υπάρχει ασφάλεια για τα μικρά παιδιά, να ζούμε σε μία πόλη ανθρώπινη».


Στο μεταξύ, στάθηκε στην υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης, σημειώνοντας: «Το ιστορικό κέντρο, παρά τα ψηφίσματα και τις διαμαρτυρίες μας, αντί να βελτιωθεί, υποβαθμίζεται. Μηχανάκια, αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς κανένα πρόγραμμα. Ό,τι είχε συμφωνηθεί σε παλαιότερες συσκέψεις δεν υλοποιείται. Συνεπώς, ένα ''διαμάντι'' όπως είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης, ένα αναπτυξιακό ''διαμάντι'', που μπορεί να φέρει τουρισμό, ανάπτυξη και να είναι απόλαυση για όλους, ταλαιπωρείται άδικα από ορισμένες μειοψηφίες.

Καλούμε τη δημοτική αρχή και όλες τις αρχές τις πόλεις, να επανεξετάσουν τη στάση τους και να δώσουν κατευθύνσεις σε όλους τους πολίτες, για μια καλύτερη Πρέβεζα».

Παράλληλα ο κ. Κανιώρης, επισήμανε ότι το σύνθημα «Περικυκλώνοντας την Πρέβεζα, που αγαπάμε», περικλείει μία φιλοσοφία διαμαρτυρίας και διεκδίκησης: «Οι ποδηλάτες... περικυκλώνουν, ό,τι ωραίο έχει η Πρέβεζα, δείχνοντας όλα τα σημαντικά σημεία, που είναι διεκδικούμενα από όλους τους πολιστικούς φορείς της πόλης. Τα κάστρα της, τα αλσύλλια, το πεδίο βολής, τους προμαχώνες, το ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας, θέλουν υποστήριξη, θέλουν αναβάθμιση. Εμείς μέσα από την ποδηλατική διαμαρτυρία μας, τονίζουμε πως η πόλη θέλει ολόκληρη, ανασύνταξη».

Τέλος ευχαριστησε όσους συνέδραμαν στη διοργάνωση της ποδηλατοπορείας: «Θέλω να ευχαριστήσω την ''Κορπή ΑΕ'', που προσφέρει τα νερά στους ποδηλάτες, την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και το πρόγραμμα ''Ποδηλατουπόλεις - Τοπικές ευκαιρίες για αειφόρα μεταφορά και τουριστική ανάπτυξη'' που πρόσφεραν κάποιες μπλούζες, καπέλα και στίκερς, τα οποία συνχρηματοδοτούν με εμάς και να τονίσουμε ότι όλα είναι διεκδικούμενα, εφικτά, με συμμετοχή, ώστε η πόλη να πιάσει το στίγμα της σημασίας της καλύτερης ζωής, της βιώσιμης ανάπτυξης, της βιώσιμης κινητικότητας».

Γιώργος Λογοθέτης: «Η Πρέβεζα να γίνει ποδηλατικός πόλος»

Ο Γιώργος Λογοθέτης από την πλευρά του σχολίασε: «Να γίνουμε χίλιοι σε αυτή την ποδηλατοπορεία. Να δει ο κόσμος, ότι το ποδήλατο πλέον έχει μπει στη ζωή μας και αυτό που λείπει είναι κάποια διαδικαστικά θέματα, για να μπει και στην καθημερινότητά μας. Στο σχολείο, στη δουλειά, στη διασκέδαση.
Θα πρέπει να βοηθήσει οπωσδήποτε η δημοτική αρχή. Η πόλη μεγαλώνει. Έχουμε μια πόλη μονοπολική, που έχει μόνο ένα σημείο ασφαλές, που δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και μηχανάκια. Πιστεύω πως πρέπει να διευρυνθεί το ιστορικό κέντρο και να ανοίξουμε διαδρομές νέες προς τις παραλίες μας, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον ποδηλατικό τουρισμό που οραματιζόμαστε. Και γιατί όχι να γίνει η Πρέβεζα ποδηλατικός πόλος για την ευρύτερη περιοχή.
Βολεύουν αρκετά πράγματα όπως η μορφολογία του εδάφους, οι κοντινές διαδρομές, που είναι ευχάριστες. Πιστεύω ότι χωρίς πολλά χρήματα και με λίγες παρεμβατικές κινήσεις, η πόλη μπορεί να αλλάξει μορφή».


Μαρία Σπυράκου: « Διεκδικούμε τον δημόσιο χώρο που μας αναλογεί»

Η Μαρία Σπυράκου έδωσε μια άλλη διάσταση στην ποδηλατοπορεία: «Διεκδικούμε για ακόμη μια φορά τον δημόσιο χώρο που μας αναλογεί, για μια καλύτερη και ανθρώπινη πόλη. Δε τον χαρίζουμε σε όποιον επιμένει να αδιαφορεί, να αγνοεί και να μη σέβεται την ποιότητα της ζωής όλων μας. Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το ψήφιμα που καταθέτουμε κάθε χρόνο και νομίζω ότι πρέπει να το ξανακαταθέσουμε, γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα μέχρι τώρα»

Κώστας Ακοτιβιώτης: « Θέλουμε να σπάσουμε ρεκόρ συμμετοχής»

Ο Κώστας Ακοτιβιώτης ανέφερε: «Καλούμε για μια μαζική συμμετοχή, όλους τους Πρεβεζάνους. Θέλουμε να σπάσουμε ρεκόρ συμμετοχής σε αυτή την ποδηλατοπορεία. Θέλουμε να δείξουμε πόσο πολύ αγαπάμε το ποδήλατο, πόσο πολύ αγαπάμε την πόλη και πόσο πολύ περιμένουμε ένα καλύτερο αύριο τόσο για τον πεζό, όσο και για τον ποδηλάτη στην Πρέβεζα».

Η διαδρομή στην Πρέβεζα

Η διαδρομή της ποδηλατοδρομείας στην Πρέβεζα θα είναι η παρακάτω:
Πλατεία Ανδρούτσου - πεζόδρομος παραλίας - Κυανή Ακτή - Παντοκράτορας (σχολείο) - Ζεύξη - Γρ.Λαμπράκη - Λεωφόρος Ειρήνης - Φόρος-Ατιντάνων - Σπηλιάδου - Πλατεία Ανδρούτσου (τέλος διαδρομής).


Ποδηλατοπορεία και στο Καναλάκι

Την ίδια μέρα (13 Μαΐου) το απόγευμα, στις 17:00 θα υλοποιηθεί η 5η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στο Καναλάκι. O Δήμος Πάργας συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία και το ραντεβού έχει κλειστεί στο Καναλάκι στις 17:00 το απόγευμα.
Η διαδρομή θα είναι η παρακάτω:
Καναλάκι - Καστρί - Κορώνη - Μεσοπόταμος - Καστρί - Καναλάκι (τέλος διαδρομής).

Το κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου καλεί τους πολίτες να μετάσχουν στις ποδηλατοπορείες και να αγκαλιάσουν το ποδήλατο σε μια περιοχή όπου ενδείκνυται για τις μετακινήσεις με αυτό. Η καθημερινή χρήση του ποδηλάτου έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, βελτιώνει τις συνθήκες διακίνησης και κάνει τις πόλεις πιο ανθρώπινες.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, στο πλαίσιο του έργου «Ποδηλατουπόλεις - Τοπικές ευκαιρίες για αειφόρα μεταφορά και τουριστική ανάπτυξη» ("Cycling cities - Local Opportunities for Sustainable Mobility and Tourism Development" - CYCLO), στο οποίο συμμετέχει ως μέλος του εταιρικού σχήματος του έργου, στηρίζει την υλοποίηση των ποδηλατοπορειών στην πόλη της Πρέβεζας και στο Καναλάκι και καλεί τους κατοίκους για μια μαζική συμμετοχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: