Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Οργή και πικρία στους ΛιγκιάδεςΙωαννίνων, όπου βρέθηκαν οκτώ ψήφοι υπέρ της Χρυσής Αυγής!



Χρειάστηκε να περάσουν 70 χρόνια από τις 3 Οκτωβρίου του 1943, όταν 83 κάτοικοι των Λιγκιάδων βρήκαν τραγικό θάνατο από την καταστροφική μανία των Ναζί, για να ξυπνήσουν και πάλι οι μνήμες της θηριωδίας. Στο μαρτυρικό χωριό του δήμου Ιωαννιτών βρέθηκαν οκτώ ψήφοι υπέρ της Χρυσής Αυγής στις εκλογές της Κυριακής, γεγονός που προκάλεσε την οργή και την πικρία στους κατοίκους που βίωσαν το δράμα του Ναζισμού, χάνοντας χωρίς κανένα λόγο τους συγγενείς τους. Ο Κ. Παππάς που έχασε τα τέσσερα αδέρφια του και τον παππού του τόνισε πως η ίδια η πολιτεία εξέθρεψε επί χρόνια αυτά τα φαινόμενα, όταν τα ανεχόταν, ενώ επέρριψε ευθύνες και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. «Τα τελευταία 20 χρόνια έχει έρθει εκδρομή στους Λιγκιάδες ένα σχολείο, ενώ έχουμε ενημερώσει πως είμαστε στη διάθεση των υπηρεσιών εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων, έτσι ώστε να γίνει μία εκπαιδευτική εκδρομή όπου θα πληροφορηθούν όλοι οι μαθητές τι έγινε στους Λιγκιάδες. Δυστυχώς, τα χρόνια που πέρασαν είναι πολλά και η ιστορική μνήμη εξασθενεί ενώ οι πολιτικές του συστήματος οδήγησαν τη νεολαία στα άκρα. Θα πρέπει όμως να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας με κάθε τρόπο», τόνισε ο κ. Παππάς, ενώ με οργή για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής μίλησε ο Λευτέρης Γεράκος, η οικογένεια του οποίου θρήνησε δέκα νεκρούς σε μία ημέρα. «Είναι κατακριτέα αυτή η πράξη τους και αν τους γνωρίζαμε, δε θα τους επιτρέπαμε να πλησιάσουν στο χωριό», τόνισε χαρακτηριστικά. 


Εξαίρεση Καβαλάρι και Καλουτά.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χρυσή Αυγή έλαβε ψήφους σχεδόν σε όλα τα μαρτυρικά χωριά των Ιωαννίνων, με εξαίρεση το Καβαλάρι και την Καλουτά. Αναλυτικά, στη Μουσιωτίτσα βρέθηκαν 15 ψηφοδέλτια, στο Γρεβενίτι 3, όπως και στη Δόλιανη, στο Μακρίνο 2, σε Τρίστενο, Φλαμπουράρι και Ασπραγγέλους από 3, στην Ελάτη 1, στα Κάτω Πεδινά 6, στο Μανασσή 1 και στο Κεφαλόβρυσο 38. 

Οι κάτοικοι του Κομμένου 
Οργή και θλίψη εκφράζουν και οι κάτοικοι του Κομμένου Άρτας για τους 30 συγχωριανούς τους που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή. «Αποτελούν μια θλιβερή και τραγική παραφωνία μέσα σε έναν ιερό τόπο που τον πότισαν με το αίμα τους τα 317 θύματα της χιτλερικής και ναζιστικής βίας χωρίς όρια. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ψήφος τους προς τα σύμβολα του ναζισμού και του φασισμού δεν είναι παρά μια πράξη οργής και θυμού εναντίον ενός συστήματος που έχει οδηγήσει την πατρίδα μας στην κόψη του ξυραφιού. Διαφορετικά θα καταγραφούν στην ιστορία ως οι αιματοβαμμένες οπισθοφυλακές των 120 στρατιωτών της γερμανικής Βέρμαχτ που δολοφόνησαν και έκαψαν ζωντανά, μαζί με τους άλλους, και τα 35 παιδιά ηλικίας 4 μηνών έως 5 χρονών. Και η ψήφος τους αυτή θα μείνει στη μνήμη του χωριού μας ως μια ασυγχώρητη πλάνη που θα μεγαλώνει τον πόνο εκείνων που δεν μπορούν και δε θέλουν να ξεχάσουν τα φαντάσματα του ναζισμού και τα αθώα βλέμματα των μανάδων και των παιδιών μπροστά στα όπλα της σφαγής και της εξόντωσης», αναφέρουν σε δήλωσή τους.

 Τρεις μόλις ημέρες μετά τη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης και την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο, έχοντας ξεπεράσει τις 400.000 ψήφους σε ολόκληρη την Επικράτεια, το ελληνικό κράτος τίμησε την Ημέρα Λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που μεταξύ των άλλων δεινών προκάλεσε και το θάνατο 650.000 Ελλήνων. Η σημειολογία της χθεσινής επετείου και του εορτασμού είναι προφανής και αυτό φάνηκε στις δηλώσεις και τοποθετήσεις των επίσημων εκπροσώπων των τοπικών αρχών στις εκδηλώσεις. Μία από αυτές έγινε από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο που εκπροσώπησε το Δήμο Ιωαννιτών στην κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στην κεντρική πλατεία, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμπίνα. Η άνοδος της ακροδεξιάς σε εθνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι θέμα που προκαλεί συζητήσεις. Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στην σημασία της ημέρας μνήμης για τους προγόνους που αγωνίστηκαν ενάντια στο ναζισμό και το εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα. «Το αποτέλεσμα των εκλογών εμπεριέχει οργή, άγνοια και αφέλεια. Όσοι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή θα πρέπει να το ξανασκεφθούν σοβαρά και κυρίως να παρακολουθήσουν τι λένε οι εκπρόσωποί της και ποιες είναι οι προθέσεις τους», σημείωσε.

 Η εκδήλωση στο Χάνι Την Ημέρα Λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τίμησε και ο Δήμος Πωγωνίου στο μνημείο που έχει φιλοτεχνηθεί στο Χάνι Δελβινακίου. Παρουσία σύσσωμης της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων, αλλά και αρκετών κατοίκων τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε ομιλία σχετική με το νόημα της ημέρας. Η θλίψη ήταν ευδιάκριτη για το γεγονός της στήριξης της Χρυσής Αυγής στα μαρτυρικά χωριά του Πωγωνίου με τον Δήμαρχο Κ. Καψάλη να τονίζει πως μπορεί η χώρα να διέρχεται μία δύσκολη περίοδο, να βιώνει έναν οικονομικό πόλεμο, ωστόσο οι πολίτες θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην ξεχνούν το παρελθόν.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: