Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στους Έλληνες πολιτικούς. ''Εφαρμογή δημοσιονομικού συμφώνου ή ανεξέλεκτη χρεωκοπία''.


Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ του δημοσιονομικού συμφώνου δεν είναι ενιαία για όλα τα κράτη-μέλη, εξαρτάται από την κατάσταση του καθενός, αλλά για τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ελλειμμάτων δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς καμία χαλάρωση των μέτρων. Διαφορετικά τις περιμένουν οι αγορές, τα υψηλά επιτόκια και η πτώχευση...


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μπορεί να απέφυγε χθες να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, σεβόμενος, όπως είπε, σχετικό αίτημα του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά φρόντισε να απευθύνει προειδοποίηση στην Ελλάδα ότι αυτό που επείγει γι' αυτήν ως μνημονιακή χώρα με τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η δημοσιονομική εξυγίανση μέσω φυσικά του μνημονίου. Δεν τίθεται λοιπόν για τη χώρα μας θέμα χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας που αποσκοπούν στη μείωση των ελλειμμάτων. Βέβαια θα πρέπει να προετοιμάσει από τώρα το έδαφος για τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης με μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, που με τη βοήθεια των Βρυξελλών θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την αναθέρμανση των επενδύσεων. 

Το δημοσιονομικό σύμφωνο λοιπόν δεν θα λειτουργήσει ενιαία για όλα τα κράτη-μέλη, όπως ανέφεραν τόσο ο Ζ.Μ. Μπαρόζο όσο και ο επίτροπος Όλι Ρεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τον εορτασμό για την "Ημέρα της Ευρώπης". Ορισμένα θα τύχουν χαλάρωσης των μέτρων, αφήνοντας έτσι έδαφος στην ανάπτυξη, και άλλα, όπως η Ελλάδα, δεν έχουν άλλη επιλογή λόγω της δημοσιονομικής τους κατάστασης από το να δώσουν προτεραιότητα στην εξυγίανση, πρώτο σκαλί για μια μελλοντική ανάπτυξη. "Δεν υπάρχει ενιαία λύση για όλους... Πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατάσταση κάθε χώρας στο θέμα της δημοσιονομικής σταθερότητας" ξεκαθάρισε ο Ζ.Μ. Μπαρόζο, κατά τον οποίο: "Θα είναι απολύτως ανεύθυνο και δημαγωγικό να πει κανείς στις χώρες (που έχουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα) να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ανάπτυξη αυξάνοντας το έλλειμμά τους".  

Πάντως, αναγνώρισε ότι "αρχίζει και αναδύεται μία νέα συναίνεση περί συνδυασμού δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης", απόδειξη η συζήτηση στη Γαλλία και την Ελλάδα για την "επείγουσα αυτή ανάγκη".

Ο Ζ.Μ. Μπαρόζο τόνισε ότι σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, που αποτελεί δείγμα δημοκρατίας. Πρέπει, πρόσθεσε, να ληφθεί υπόψη ότι τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα «συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια πολλών χρόνων, πολύ νωρίτερα από το μνημόνιο... Περιμένουμε τώρα τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, που θα υποστηρίξει το πρόγραμμα»... 

Σε ερώτηση αν υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση τμημάτων του μνημονίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής αρνήθηκε να κάνει "υποθετικές δηλώσεις σε υποθετικές ερωτήσεις". Δεν είναι η ώρα, είπε, για σχόλια την ώρα που τα κόμματα προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Και ανέφερε ότι μίλησε με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για δηλώσεις». 



Δεν υπάρχουν σχόλια: