Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

«Ναι» σε παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά...



«Πρόωρη», «πολύπλοκη», «δαπανηρή» και «χωρίς νόημα» χαρακτηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επιμένοντας ωστόσο στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας. Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα πως δεν έχει αλλάξει η πρόθεσή της να ξεπεράσει την κρίση η Ελλάδα παραμένοντας στην ευρωζώνη, «δεν επιδέχονται αλλαγές οι συμφωνίες», ενώ την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων τόνισε και ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ. Νέες προειδοποιήσεις, σε... ηπιότερους τόνους, και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η χώρα δεν μπορεί να ελπίζει σε νέα στήριξη από το εξωτερικό αν δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Έβαλντ Νοβότνι.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, η Άγκελα Μέρκελ τονίζει: «Έλεγα πάντα ότι η αντιμετώπιση της κρίσης είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία και ήθελα πάντα να τη διευθετήσουμε με τρόπο ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν έχει αλλάξει». Ωστόσο, «αμετάβλητες παραμένουν και οι συμφωνίες με την τρόικα και οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων».


Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην κάτω Βουλή η κ. Μέρκελ απέρριψε εκ νέου την ιδέα μίας οικονομικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στη δημιουργία δημοσίου χρέους, εκτιμώντας ότι μία τέτοια πολιτική «θα οδηγούσε πίσω στην έναρξη της κρίσης».
«Μία ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική και αναγκαία... Μία ανάπτυξη μέσω πιστώσεων θα μας έφερνε πίσω στην αρχή της κρίσης. Δεν το θέλουμε, δεν θα το κάνουμε», δήλωσε υπό τα χειροκροτήματα των Γερμανών βουλευτών.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία εξέθεσε τις θέσεις της ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 στις ΗΠΑ στις 18 και 19 Μαΐου, σημείωσε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα έχει σημαντική θέση στις συνομιλίες. Στη σύνοδο θα συζητηθούν τα επόμενα μέτρα δημοσιονομικής ανάταξης, καθώς και τα μέτρα ανάπτυξης που συζητούνται σήμερα στην Ευρώπη. Αυτοί είναι οι δύο άξονες της στρατηγικής μας στην αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε.
Στην προειδοποίηση προς την Ελλάδα να ακολουθήσει το πρόγραμμα διάσωσης που έχει συμφωνηθεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό, προέβη εκ νέου σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά αν δεν βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της, τότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας πως «τα αίτια της ελληνικής κρίσης βρίσκονται στην Ελλάδα» και ότι «η χώρα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα. Είναι θέμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει αν είναι προετοιμασμένος να κάνει ότι είναι απαραίτητο». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ και η Ευρώπη θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Τις γνωστές τους θέσεις του για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το κοινωνικό δίκαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση επανέλαβε ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «το συντομότερο δυνατό να σχηματιστεί στην Ελλάδα κυβέρνηση, η οποία θα έχει τη βούληση να ακολουθήσει με συνέπεια την μεταρρυθμιστική πορεία».
Από την πλευρά του, ο προερχόμενος από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε στην Rheinische Post ότι «οι προϋποθέσεις για την χορήγηση βοήθειας είναι σαφείς και συγκεκριμένες και σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν, η Γερμανία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αποδέσμευση του ποσού που της αναλογεί».
Με δηλώσεις του στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Γκέοργκ Λινκ ανέφερε ότι για τους επόμενους δύο ή ίσως και τρεις μήνες η ροή των κεφαλαίων προς την Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης. «Από τη μια πλευρά θα παρέχονται προς την Ελλάδα δάνεια ως έκφραση αλληλεγγύης, ενώ αυτή, επιδεικνύοντας σύνεση, θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την μείωση του χρέους. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες τόνωση της ανάπτυξης, μετατρέποντας, π.χ. τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αναπτυξιακό πρόγραμμα», εξήγησε.
Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τον στόχο της για μείωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αν εφαρμόσει το πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησε με τους δανειστές της, εκτίμησε, σύμφωνα με το Reuters, ο αξιωματούχος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Αντρέας Ντόμπρετ.
«Όλα τα στοιχεία που έχω δει - και τα οποία εξέτασα αρκετά προσεκτικά - μου δείχνουν ότι, αν οι Έλληνες εφαρμόσουν με συνέπεια αυτό το πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκε με την τρόικα, η Ελλάδα έχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020»,ανέφερε σε συνέδριο στη Βιέννη. Τόνισε, επίσης, πως η εφαρμογή του προγράμματος «είναι προς το συμφέρον όλων».

«Πρόωρη» και «χωρίς νόημα» η συζήτηση για έξοδο από το ευρώ.

Στο μεταξύ, πρόωρη χαρακτήρισε τη συζήτηση για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Τόνισε ωστόσο ότι η χώρα δεν μπορεί να ελπίζει σε νέα στήριξη από το εξωτερικό αν δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ο Νοβότνι προειδοποίησε εξάλλου ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια «γιατί υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης, αλλά τα πρώτα βήματα πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά».
Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε περισσότερες δυσκολίες, αφού η πρακτική εφαρμογή μιας αποχώρησης είναι πολύ περίπλοκη και δαπανηρή προειδοποίησε, από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ. Σε δηλώσεις της στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, η κ. Φέκτερ υποστήριξε πως η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν θα είχε νόημα, καθώς ακόμη και μετά την αποχώρηση, θα πρέπει να ληφθούν τα ίδια μέτρα όπως και σήμερα, δηλαδή να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση, να υπάρξουν κίνητρα για την ανάπτυξη.
Όπως υποστήριξε η ίδια, με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, θα υπάρξει μεσοπρόθεσμα ανάπτυξη, έστω και αν ο δρόμος είναι επώδυνος και βέβαια η τήρηση των όρων που έχουν συμφωνηθεί και είναι σαφείς, είναι προϋπόθεση για τη βοήθεια.
Την ίδια ώρα, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν πως η Ελλάδα βρίσκεται «κοντά στην έξοδό της από την Ευρωζώνη», ωστόσο διαφωνούν σχετικά με το πότε θα συμβεί. Η οριακή πλειονότητα των ερωτηθέντων - 35 στους 64 - πιστεύουν πως η Ελλάδα θα βρίσκεται ακόμη στην Ευρωζώνη στο τέλος του 2013. Οι υπόλοιποι προέβλεψαν ότι δεν θα είναι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: