Σάββατο 12 Μαΐου 2012

30ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας-18ος Διεθνής Διαγωνισμός Θρησκευτικής Μουσικής



Από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου 2012 στην Πρέβεζα, η Χορωδία «Αρμονία» θα διοργανώσει το 30ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας, στα πλαίσια του οποίου θα διενεργηθεί ο 18ος Διεθνής Διαγωνισμός Θρησκευτικής Μουσικής.

Εκδόθηκε μάλιστα και ανακοίνωση, που ενημερώνει για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού:
«Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας ανοίγει για 30η συνεχόμενη φορά την αυλαία του. Για 18η συνεχή χρόνια θα πραγματοποιηθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός Θρησκευτικής Μουσικής (Δ. Δ. Θ. Μ.). Ο 18ος Δ. Δ. Θ. Μ. έχει σαν σκοπό την καθιέρωση και εδραίωση του θεσμού, με στόχο την προαγωγή της χορωδιακής μουσικής, την ανάπτυξη του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου και την καλλιέργεια του μουσικού αισθήματος.

Περίπου 300 χορωδίες από όλον τον κόσμο έχουν κατά καιρούς συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του, ενώ κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες από την Ελλάδα κι όλον τον κόσμο έχουν κατά καιρούς κοσμήσει το πάνελ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του. Σήμερα, συγκαταλέγεται ως ένα από τα εγκυρότερα φεστιβάλ και διαγωνισμούς στην Ευρώπη με διεθνή ακτινοβολία και κύρος.


Σημεία ιδιαίτερης προσοχής
. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής λήγει οριστικά την 15η Μαΐου 2012.

. Στον 18ο Δ. Δ. Θ. Μ. μπορούν να λάβουν μέρος μόνο ερασιτεχνικές χορωδίες (αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει και για τους μαέστρους).
. Οι εκδηλώσεις του διαγωνιστικού μέρους πραγματοποιούνται στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μ. Πρέβεζας, ενώ οι υπόλοιπες φεστιβαλικές εκδηλώσεις γίνονται σε διάφορα σημεία της πόλης μας, όπως το Δημοτικό Κηποθέατρο, το Ωδείο της Αρχαίας Νικόπολης, το Θέατρο Βράχων στο Νταμάρι του Αγίου Θωμά, κ. α.

Τα χορωδιακά συγκροτήματα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε παραπάνω από μία κατηγόριες. Σε περίπτωση που μία χορωδία επιθυμεί να λάβει μέρος σε περισσότερες από μία κατηγορίες, θα πρέπει να συμπληρώσει ξεχωριστή αίτηση συμμετοχής για κάθε κατηγορία που θα συμμετέχει. Επίσης, δεν θα επιβαρύνεται και με άλλο κόστος εγγραφής, πλην του προβλεπομένου που συνοδεύει την κύρια αίτηση συμμετοχής.

Οι διαγωνιστικές κατηγόριες έχουν ως εξής:

. Κατηγορία A: Μικτές Χορωδίες με ελάχιστο όριο 22 μέλη. Μέγιστο όριο απεριόριστο.
. Κατηγορία B: Χορωδίες Όμοιων Φωνών (ανδρικές ή γυναικείες) με ελάχιστο όριο 22 μέλη. Μέγιστο όριο απεριόριστο.
. Κατηγορία C: Παιδικές Χορωδίες με ελάχιστο όριο 22 μέλη. Μέγιστο όριο απεριόριστο (ανώτατο όριο ηλικίας: 17 έτη).
. Κατηγορία D: Χορωδίες Δωματίου (μικτά, ανδρικά ή γυναικεία σύνολα) με μέγιστο όριο 20 μέλη.
. Κατηγορία E: Νεανικές Χορωδίες (μικτές ή γυναικείες) με ελάχιστο όριο 22 μέλη. Μέγιστο όριο απεριόριστο. (ανώτατο όριο ηλικίας: 25 έτη).


Διεθνής Κριτική Επιτροπή
Οι διαγωνιστικές εκτελέσεις θα βαθμολογηθούν από τουλάχιστον 3μελή Διεθνή Κριτική Επιτροπή (Δ. Κ. Ε.), που θα απαρτίζεται από διάσημους Έλληνες και ξένους μουσικούς.
Κάθε εκτέλεση έργου θα αξιολογείται και θα βαθμολογείται σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

. Τεχνική υποδομή (ρυθμός, άρθρωση, ήχος),
. Βαθμός δυσκολίας των έργων,
. Τονική ακρίβεια,
. Ερμηνεία (καλλιτεχνική εκτέλεση), &
. Υφολογική πιστότητα.


Η Δ. Κ. Ε. θα βαθμολογήσει την συνολική τεχνική κατάρτιση και εμφάνιση της χορωδίας λαμβάνοντας υπόψη της, τόσο την επιλογή του διαγωνιστικού ρεπερτορίου, όσο και την ικανότητα της χορωδίας να επικοινωνεί με το κοινό της.

Κάθε κριτής, μετά το τέλος του διαγωνισμού, θα παραδώσει στην οργανωτική επιτροπή τα σχόλια του, τα οποία θα σταλούν στις συμμετέχουσες χορωδίες.
Τα αποτελέσματα της Δ. Κ. Ε. θα είναι τελεσίδικα και απρόσβλητα από κάθε πλευρά.


Οι συμμετέχουσες χορωδίες στο διαγωνισμό θα πρέπει να ετοιμάσουν με ελεύθερη επιλογή 4 έργα θρησκευτικής μουσικής και ένα (1) φολκλορικό έργο από τη χώρα προέλευσης της χορωδίας. Στο ρεπερτόριο που θα ετοιμαστεί θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνεται:

. Ένα έργο θρησκευτικής μουσικής, το οποίο να έχει γραφτεί πριν το 1800
. Ένα έργο θρησκευτικής μουσικής, το οποίο να έχει γραφτεί μεταξύ των 1800 - 1950
. Ένα έργο θρησκευτικής μουσικής, το οποίο να έχει γραφτεί μετά το 1950.


Η επιλογή των έργων ελεύθερης επιλογής για κάθε κατηγόρια ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να είναι σε «a cappella» (χωρίς συνοδεία οργάνου) μορφή και σε ελεύθερη επιλογή τονικότητας (καθορισμένη εκ των πρότερων). Η ανώτατη χρονική διάρκεια του συνολικού διαγωνιστικού προγράμματος για όλες τις κατηγόριες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα είκοσι (20) λεπτά.

Η Δ. Κ. Ε. θα απονείμει μετάλλια στις χορωδίες που θα λάβουν την ακόλουθη βαθμολογία:

. Από 90,00 έως 100,00 βαθμούς, χρυσό μετάλλιο
. Από 80,00 έως 89,99 βαθμούς, άργυρο μετάλλιο
. Από 70,00 έως 79,99 βαθμούς, χάλκινο μετάλλιο


Τα ακόλουθα χρηματικά έπαθλα θα απονεμηθούν στις χορωδίες με χρυσό μετάλλιο και πρώτο βραβείο στην κατηγόρια τους, που ισοδυναμεί με την υψηλότερη βαθμολογία κάθε κατηγόριας:
Κατηγορία A: 600? και 1ο Βραβείο
Κατηγορία B: 500? και 1ο Βραβείο

Κατηγορία C: 400? και 1ο Βραβείο
Κατηγορία D: 400? και 1ο Βραβείο
Κατηγορία E: 400? και 1ο Βραβείο


H Δ. Κ. Ε. διατηρεί το δικαίωμα να αποδώσει και αλλά ειδικά βραβεία, που μπορεί να αφορούν:
. Την καλύτερη εκτέλεση από τις ελληνικές χορωδίες

. Την καλύτερη εκτέλεση ορθόδοξου ύμνου
. Την καλύτερη εκτέλεση φολκλόρ
. Την καλύτερη διεύθυνση, κ.τ.λ.


Η ανακοίνωση και απονομή των βραβείων, διπλωματών, μεταλλίων και χρηματικών επάθλων θα λάβει χώρα σε ειδική τελετή ενώπιον κοινού και επίσημων στη διάρκεια της τελετής λήξης του φεστιβάλ. Οι χορωδίες που θα εμφανιστούν θα επιλεγούν αυστηρά από την Κριτική Επιτροπή και θα ερμηνεύσουν 1 έως 2 τραγούδια από αυτά που θα υποδείξει η Κριτική Επιτροπή.

Συναυλίες εκτός διαγωνισμού


Στις συναυλίες εκτός διαγωνισμού μπορεί να συμμετέχουν και χορωδίες που δεν θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Ο τόπος και ο χρόνος θα καθορίζονται από την οργανωτική επιτροπή, θα αποδίδονται έργα ελεύθερης επιλογής, «a cappella», διάρκειας 10-15 λεπτών. Το πρόγραμμα των εμφανίσεων θα ανακοινωθεί ύστερα από επικοινωνία και συννενόηση με τις συμμετέχουσες χορωδίες».


Δεν υπάρχουν σχόλια: