Αύξηση της αδήλωτης εργασίας, στο 29,18% φέτος από 23,7% πέρυσι κατέγραψε το ΣΕΠΕ το Σεπτέμβριο.
Το Φεβρουάριο το ποσοστό των ανασφάλιστων ήταν 32,27% (έναντι 27,3% τον ίδιο μήνα πέρυσι), το Μάρτιο 28,9% (από 23,40%), τον Απρίλιο 35% (από 27%), το Μάιο 28,90% (από 22,5%), τον Ιούνιο 32,6% (από 22,53%) τον Ιούλιο σταθεροποιήθηκε (24,80% έναντι 24,42%), τον Αύγουστο αυξήθηκε στο 33,5% (από 24,30%) και το Σεπτέμβριο στο 26,91% (από 23,77%). Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι η αύξηση αυτή της αδήλωτης εργασίας είναι αποτέλεσμα της ύφεσης και αντανακλά τις συμφωνίες που γίνονται κάτω από το τραπέζι για την εξασφάλιση μιας όποιας αμοιβής έστω και χωρίς ασφάλιση.
Κόστος.
Η επέκταση της ανασφάλιστης - αδήλωτης εργασίας διευρύνει, ωστόσο, τις απώλειες εσόδων που, ήδη, «μετρούν» τα ταμεία λόγω της ύφεσης, της αύξησης του αριθμού των ανέργων αλλά και της μείωσης των μισθών, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της χρήσης των ευέλικτων συμβάσεων (μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) που διπλασιάστηκαν μέσα στη διετία (4 στις 10 προσλήψεις γίνονται με μειωμένα ωράρια και αντίστοιχα μειωμένες αποδοχές).
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ετήσια απώλεια εσόδων από την εισφοροδιαφυγή «αγγίζει» τα 8 δισ. ευρώ και τουλάχιστον τα 5- 6 δισ. ευρώ είναι έσοδα που «χάνει» το ΙΚΑ, ενώ οι μειώσεις μισθών συνεπάγονται μειώσεις εισφορών πάνω από 1 δισ. ευρώ. Με δεδομένη την αδυναμία του ΣΕΠΕ να ελέγχει όλες τις επιχειρήσεις, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Μιχ. Χάλαρης έχει δώσει εντολή να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι των επιθεωρητών εργασίας σε κλάδους οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένη παραβατικότητα.
Κλάδοι.
Οι κλάδοι αυτοί είναι τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια - ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (security).
www.imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου