Μια ολόκληρη περιοχή, η Μουργκάνα, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, έχει πεθάνει!
Χωρίς συγκοινωνία και με δρόμους χειρότερους από αυτούς της Αλβανίας!
Στο έλεος της εγκατάλειψης από το κράτος βρίσκεται μια ιστορική περιοχή στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, η Μουργκάνα Φιλιατών Θεσπρωτίας.Χωρίς συγκοινωνία και με δρόμους χειρότερους από αυτούς της Αλβανίας!
Ουσιαστικά έχει πεθάνει από την αδιαφορία των αρμοδίων παραγόντων.
Οι ηλικιωμένοι κάτοικοί της, στην πλειονότητά συνταξιούχοι του ΟΓΑ, βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους το δράμα του ξεχασμένου και περιθωριοποιημένου.
Ο Πέτρος Μίντζας λέει σχετικά: "Οι φρουροί της γενέθλιας γης των προγόνων μας, δυστυχώς, παραμένουν αποκομμένοι, αφού το συγκοινωνιακό δίκτυο που είναι βασική προϋπόθεση συγκράτησης του πληθυσμού και προσέλκυσης νέων που θέλουν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, είναι σχεδόν ανύπαρκτο και αναγκάζονται να μισθώσουν ταξί για να μεταβούν στο νοσοκομείο για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων".
Και προσθέτει: "Το επαρχιακό και το αγροτικό οδικό δίκτυο της περιοχής, είναι χειρότερο και από της γειτονικής Αλβανίας. Τους χειμερινούς μήνες πολλοί δρόμοι λόγω των κατολισθήσεων-καθιζήσεων γίνονται αδιάβατοι". Τα βάζει και με τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες: "Οι αιρετοί του τόπου μας, διαχρονικά εγκατέλειψαν στην τύχη τους αυτά τα μαγευτικά χωριά του ορεινού και ημιορεινού όγκου της Επαρχίας Φιλιατών, τα επισκέπτονταν μόνο στα πανηγύρια και κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιοδειών. Κανείς τους δε φρόντισε για την αναγκαία βελτίωση των κοινωνικών και τεχνικών υποδομών, που βρίσκονται σήμερα σε μαύρο χάλι".
Τέλος, προτείνει τη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας: "Ο δήμος Φιλιατών διαθέτει ένα πουλμανάκι ,το οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή χρησιμοποιούσε για ταξιδάκια αναψυχής. Με αυτό το λεωφορείο, μπορείτε να δημιουργηθεί δημοτική συγκοινωνία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δημότες της της Μουργκάνας. ∆ηλαδή, το πουλμανάκι να πραγματοποιεί εκ περιτροπής καθημερινά δρομολόγια προς τα χωριά των δύο περιοχών, μεταφέροντας τους κατοίκους στο Φιλιάτι με χαμηλό αντίτιμο εισιτηρίου. Αν υιοθετηθεί και υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, θα απαλλάξει τους υπερήλικες κατοίκους των 40 χωριών από ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί αφάνταστα και θα δώσει το φιλί της ζωής σε μια άγονη και εγκαταλελειμμένη περιοχή του ορεινού όγκου".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου