Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Γέρνει προς το ΝΑΙ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.


 

- Οι ώρες που περνούν κυλούν υπέρ του Παπανδρέου που θεωρεί ότι κατάφερε να εκτονώσει την ένταση
- Πολλοί από τους διαφωνούντες αλλάζουν στάση με αφορμή την αναβολή του δημοψηφίσματος.

- Ολονύκτιες διαβουλεύσεις. Τον πιέζουν για κυβέρνηση συνεργασίας.

- Πάντως, όλα παραμένουν ακόμη ανοικτά.
 
Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου το κλίμα δείχνει να αλλάζει. 

Η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει προς την πλευρά Παπανδρέου χωρίς βέβαια ακόμα κανείς να γνωρίζει αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τον ίδιο ή το περιβάλλον του ότι ικανοποιεί το αίτημα για επίσπευση των διαδικασιών συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ακόμα και βουλευτές οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έδειχναν να είναι αμετακίνητοι στην απόφασή τους να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, τώρα δείχνουν να είναι πρόθυμοι να πουν το ναι αλλά με βαριά καρδιά...

Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ άσχημο. Ειδικά μετά από όσα ακολούθησαν χθες με την ολοκλήρωση της ομιλίας Παπανδρέου στην Κ.Ο οι βουλευτές πιστεύουν ότι το ναι που θα πουν πολύ απλά δεν θα βυθίσει την χώρα στην ακυβερνησία. 

Το άλλο σενάριο που υπάρχει είναι ότι ο κ. Παπανδρέου θα είναι πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης και πολύ σύντομη και απλά θα είναι εκείνος που θα ρυθμίσει τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην κυβέρνηση εθνικης ενότητας και ότι θα φύγει "ως πρωθυπουργός" και όχι ταπεινωμένος.

Ωστόσο, όπως είχε πει και ο Χαρίλαος Φλωράκης, "η κάλπη είναι γκαστωμένη."

Διαβουλεύσεις όλη τη νύχτα

Μπορεί οι διεργασίες επισήμως να τελείωσαν λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ, όμως η νύχτα ήταν μακρυά.
Πολλά τραπέζια στήθηκαν. Μυστικοί δείπνοι σε μυστικά σημεία. Υπουργοί μεταξύ τους. Βουλευτές με υπουργούς. Παπανδρεϊκοί, Βενιζελικοί, παλιοί και νέοι λοχαγοί...

Τα δεδομένα χθες έλεγαν ότι η Κυβέρνηση έχει ως τώρα τέσσερις απώλιες. Σε αυτή της Ε. Καϊλή προστέθηκε η Β. Παπανδρέου με την οργισμένη αντίδραση και το "είστε εκτός τόπου και χρόνου" προς τον Γ. Παπανδρέου, αλλά και οι κύριοι Λιντζέρης και Καρύδης που είπαν πως δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης αν δεν διαφανεί το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας.

Αν οι παραπάνω επιμείνουν τότε η κυβέρνηση μετράει 148 ψήφους. 

Η Ε. Παναρίτη αναδιπλώθηκε και είπε πως της αρκεί το ότι δεν πάμε πλέον σε δημοψήφισμα, αλλά πριν μετρηθεί ως ... κέρδος η δική της ψήφος μπήκε υπό αμφισβήτηση η θετική ψήφος των κυρίων Κρεμαστινού, Αμοιρίδη,Βουδούρη και Καρτάλη.
Αν αφαιρεθούν και αυτές οι ψήφοι ο αριθμός πέφτει στο 144. 
Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι... ολονυχτίες. Για να πεισθούν κάποιοι να υπερψηφίσουν και άλλοι να καταψηφίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Κάποιοι θυμίζουν με νόημα ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε στο υπουργικό ότι δεν πρέπει να σύρει τη χώρα και το κόμμα στο γκρεμό, ενώ αμέσως μετά η Άννα Διαμαντοπούλου του είπε ότι αθέτησε τη συμφωνία... Περιμένουν έτσι την κίνηση της "τρόικας" του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Ραγκούσης δεν πήρε ανοιχτά θέση εχθές, ωστόσο όλοι θεωρούν ότι η τριάδα στην οποία προστέθηκε και ο Η. Μόσιαλος θα κάνει κίνηση είτε στο προσκήνιο, είτε στο παρασκήνιο.

Ο ελιγμός Βενιζέλου.

Ο Γ. Παπανδρέου υπαναχώρησε στο υπουργικό, αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα οι ίδιοι οι βουλευτές του έκανε πάλι ένα βήμα πίσω. Μοναδικό ... κέρδος της ημέρας, λένε, το ότι αποσύρθηκε το δημοψήφισμα, αλλά αυτό το είπε ξεκάθαρα μόνο ο Ε. Βενιζέλος.

Η Συγγρού δεν έκρυψε την οργή της φάνηκε στην ομιλία Σαμαρά που είπε ξεκάθαρα πως ο Παπανδρέου επιχειρεί να μείνει Πρωθυπουργός και απαίτησε άμεσα εκλογές μέσω κυβέρνησης στην οποία δεν θα μετέχουν κομματικά στελέχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ


Εδώ ήρθε ο ελιγμός Βενιζέλου που φάνηκε να στηρίζει τον Γ. Παπανδρέου, ενώ ήταν ο πρώτος που με τη χθεσινή του επιστολή άνοιξε το δρόμο των εξελίξεων. Ο Ε. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως βάζει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας λέγοντας ότι το αίτημα για εκλογές είναι ... ισοδύναμο εκείνου για δημοψήφισμα. Βάζει δηλαδή σε κίνδυνο την έκτη δόση , τη δανειακή σύμβαση κλπ και ζήτησε από τους βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


Πολλοί λένε πως η Κυβέρνηση επιχείρησε συσπείρωση για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης
Κάποιοι λένε ότι Παπανδρέου και Βενιζέλος προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά η κίνηση φαίνεται δεν βγαίνει...


Το σχέδιο Παπανδρέου για να κρατήσει την εξουσία 

Σαμαράς και Παπανδρέου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία αργά χθες τη νύχτα όμως δεν έχει γίνει, όπως λέγεται πρόοδος.
Έτσι και πάλι όλα γυρνούν στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και τη στάση των βουλευτών.

Τι θα γίνει αν καταψηφιστεί η Κυβέρνηση.

Αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης τότε από αύριο ξεκινούν οι διεργασίες για την επόμενη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρώτα θα δώσει εντολή σχηματισμού στον Γ. Παπανδρέου και εδώ όλα είναι ανοιχτά τόσο στο αν θα μπορέσει να συσπειρώσει ξανά την Κ.Ο. που τον έχει ξαναψηφίσει υπό τον κίνδυνο χρεοκοπίας όσο και αν θα βρεί χείρα βοήθειας εκτός κόμματος.
Αν αποτύχει ο Γ. Παπανδρέου την εντολή θα λάβει ο Α. Σαμαράς ο οποίος λέγεται πως θα την αρνηθεί για να προκαλέσει αυτό που είπε στην ομιλία του. Εκλογές το συντομότερο δυνατό.
Έτσι και πάλι όλα γυρνούν στην ψηφοφορία τα μεσάνυχτα...
Εκεί λοιπόν όλα δείχνουν ότι εντός ΠΑΣΟΚ υπάρχει το εξής δίλημμα "ρίχνουμε εμείς την Κυβέρνηση και κατηγορούμαστε στο μέλλον γι αυτό ή ωθούμε στην έξοδο τον Γ. Παπανδρέου μέσω κυβέρνησης συνεργασίας;" 


Δεν υπάρχουν σχόλια: