Το «κούρεμα» κατά 50% των ομολόγων των ασφαλιστικών Ταμείων βάσει των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, η ολοκλήρωση των αλλαγών στο ασφαλιστικό με σημαντικές μεταβολές στην κατεύθυνση της κεφαλαιοποίησης και για το σκέλος της επικούρησης και η ενεργοποίηση της νέας λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, είναι οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσει μέσα στο επόμενο δίμηνο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κατ' αρχάς για την πρώτη και σημαντικότερη εκκρεμότητα, που αφορά στο «κούρεμα» των ομολόγων, θα απαιτηθεί αρκετή προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις των Ταμείων, αν και πρακτικά αυτή η αντίσταση δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού το μεγαλύτερο τμήμα από τα διαθέσιμά τους έχει μετατραπεί από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ομόλογα. Η περιουσία τους σε ομόλογα ύψους 23,5 δισ. ευρώ μετά τη συμμετοχή τους στη διαδικασία του haircut θα υποστεί μείωση κατά 11 δισ. ευρω. Ταυτοχρόνως και για την κάλυψη της απώλειας που προκαλείται από τη συγκεκριμένη διαδικασία, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί υπέρ της αναζήτησης τρόπων που θα οδηγήσουν σε κάλυψη της απώλειας σε βάθος 20ετίας. Οι ενέργειες αυτές αφορούν τη δημιουργία εταιρείας Ειδικού Σκοπού στην οποία θα μεταφερθεί τμήμα της δημόσιας περιουσίας, με βασικό μέτοχο τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της νομοθετικής ρύθμισης για τη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών και των μειώσεων που θα επιφέρει στο κόστος εργασίας και στα Ταμεία για πάνω από 200.000 εργαζομένους, τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αντηλλάγησαν την περασμένη εβδομάδα με την τρόικα καταδεικνύουν ότι μάλλον έχει επέλθει συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση για το θέμα εκκρεμεί η υπουργική απόφαση, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση της νέας μειωμένης λίστας των ΒΑΕ από την 1.1.2012.
Η τρίτη και μεγάλης σημασίας, για τους δανειστές της χώρας, εκκρεμότητα συναρτάται με την περαιτέρω μείωση της δαπάνης του ασφαλιστικού συστήματος μέσω της απάλειψης του ενδεχόμενου να επιβαρυνθεί μελλοντικά το Δημόσιο από τη στήριξη των Ταμείων που παρέχουν επικουρική σύνταξη, εφάπαξ και καταβάλλουν παροχές νοσοκομειακής περίθαλψης. Το σχέδιο νόμου για το επικουρικό πρέπει να έχει ψηφιστεί εντός του 2011 με στόχο η υλοποίησή του να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Πυρήνας αυτών των μεταβολών στον τομέα της επικούρησης θα αποτελέσει η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, η μείωση των παροχών πάνω από ένα ορισμένο ύψος (ποσοστιαία όχι πάνω από το 20% ή και λιγότερο, των συντάξιμων αποδοχών), νέες περικοπές στο εφάπαξ και περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών στον τομέα των παροχών υγείας.
Αναφορικά με τα εργασιακά, οι μεγάλες εκκρεμότητες έκλεισαν με την ψήφιση του περίφημου άρθρου 37 με το οποίο ανεστάλη για μια τριετία η επέκταση ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, πλην ενός: αυτού που αφορά τη σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να επανεξετάσουν τους όρους και τα επίπεδα διαμόρφωσης των κατώτατων ορίων της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά και αποτροπής της αύξησης του 1,7% που προβλέπει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2012.
Πάντως, σήμερα στην έκθεση προόδου που θα φέρει υπό μάλης ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνοντας στη συνεδρίαση του Eurogroup θα περιλαμβάνοντα μια σειρά ρυθμίσεις που έκλεισαν και τυπικά. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνεται ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός των Ταμείων για την περίοδο 2011 - 2012, ο κανονισμός του ΕΟΠΠΥ και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στον τομέα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου