Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Τελική ευθεία για πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ''Δωδώνη''.
















Η... ώρα της αλήθειας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» έφτασε, μετά το χθεσινό ψυχρό «τελεσίγραφο» του διοικητή της μεγαλομετόχου ΑΤΕ Θεόδωρου Πανταλάκη, προς τους προέδρους των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου.Οι πρόεδροι ζήτησαν να τηρηθεί το καταστατικό και δεν δεσμεύτηκαν για τίποτε, θα ληφθούν αποφάσεις στα διοικητικά συμβούλια και σε συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους. Το πώς μπορούν να «απαντήσουν» στην...πρόκληση παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.«Μολών λαβέ» ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Μιχάλη Τζίμα, ο οποίος δεν εξεπλάγη, όπως και κανείς στην Ήπειρο, από το...τελεσίγραφο της ΑΤΕ.Κάλεσε μάλιστα τiς αρχές και φορείς να δείξουν έμπρακτα τη στήριξη τους στην πρόταση των κτηνοτρόφων για λειτουργία της «Δωδώνης» από τους ίδιους τους παραγωγούς, τους εργαζόμενους και τις Ενώσεις.

Συνάντηση μιας ώρας, με επικοινωνιακό στόχο.
Ο κ. Πανταλάκης χωρίς περιστροφές ανακοίνωσε στην συνάντηση μιας ώρας με τους προέδρους που ο ίδιος προκάλεσε, (επί ένα χρόνο δεν αποδέχτηκε αίτημα τους για συνάντηση...) ότι άμεσα προσλαμβάνεται οικονομοτεχνικός σύμβουλος για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού πώλησης του πακέτου των μετοχών της τράπεζας, Υποστήριξε μάλιστα ότι είναι υπόλογος έναντι μετόχων της ΑΤΕ και της τρόικας, επειδή καθυστέρησε τη διαδικασία απεμπλοκής και από τη «Δωδώνη».Η εξέλιξη ήταν μεν αναμενόμενη, αλλά ο τρόπος που επέλεξε ο διοικητής της ΑΤΕ να «ενημερώσει» τους άλλους μετόχους, δείχνει ότι θέλησε να τηρήσει περσινή του δέσμευση ότι θα το μάθουν από τον ίδιο, πρώτες οι Ενώσεις και τίποτε άλλο.Επικοινωνιακά και μόνο έχει σημασία, για την ΑΤΕ και τον ίδιο η συνάντηση, αφού μπορούσε με μια ανακοίνωση να ενημερώσει τους πάντες.Ουσιαστικά, ο κ. Πανταλάκης δεν άφησε κανένα περιθώριο για άλλη λύση, όπως για μεταβίβαση μέρους των μετοχών στις Ενώσεις και τους κτηνοτρόφους, ή να καταθέσουν πρόταση εξαγοράς χωρίς να πάει σε διαγωνισμό και πλέον η αντίδραση τόσο των Ενώσεων-μετόχων, όσο μια των κτηνοτρόφων, μαζί και των τοπικών αρχών και φορέων, θα κρίνει το ιδιοκτησιακό μέλλον μιας εταιρείας που όλοι, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στα λόγια την θέλουν συνεταιριστική, όμως στην πράξη ουδέν έπραξαν...

Είχε προαναγγελθεί, ούτε συζήτηση για το καταστατικό...
Κάτι παραπάνω από έναν χρόνο, από τον περσινό Ιούνιο που δόθηκε το εναρκτήριο...λάκτισμα για απεμπλοκή της ΑΤΕ από θυγατρικές εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα και όσα επακολούθησαν, δεν υπήρξε η ανάλογη αντίδραση.Οι μεν Ενώσεις μετά την, πριν ένα χρόνο περίπου, συνάντηση τους με τον διοικητή της ΑΤΕ... μετέφεραν δια των προέδρων τους ότι δεν θα πουληθεί η εταιρεία, όπως είχαν υποστηρίξει νωρίτερα οι κτηνοτρόφοι (σε συνάντηση με τον κ. Πανταλάκη τους είχε πει... φέρτε πρόταση εξαγοράς πριν πάει σε διαγωνισμό), αλλά η ουσία είναι ότι στην πορεία και ελέω τρόικας και εξυγίανσης της ΑΤΕ όλοι γνώριζαν ότι πρόκειται για οριστική απόφαση.Η πρόσφατη, απορριπτική, απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων, για τις αγωγές των Ενώσεων για αντικαταστατική και παράνομη εξαγορά μετοχών (από το 60% η ΑΤΕ έφτασε στο 67,7% και κάνει κουμάντο σε όλα) από άλλες Ενώσεις, έδωσε τη δυνατότητα στην ΑΤΕ να υπερπηδήσει και το τελευταίο, υποτιθέμενο, εμπόδιο και να μην ενδιαφέρεται καν για το καταστατικό(φάνηκε και στη συνάντηση), το οποίο προτάσσουν οι Ενώσεις και οι κτηνοτρόφοι. Όσο κι αν οι Ενώσεις υποστηρίζουν ότι δεν έκλεισε νομικά το θέμα, το Εφετείο δεν εξέτασε την ουσία και η απόφαση τους δίνει το δικαίωμα να επανέλθουν, ο χρόνος είναι σύμμαχος της ΑΤΕ και μπορεί μέχρι το τέλος του έτους να πάει σε διαγωνισμό.Με απλά λόγια και χωρίς τροποποίηση του καταστατικού (απέτυχε να το κάνει σε δυο έκτακτες γενικές συνελεύσεις) και ειδικότερα του επίμαχου άρθρου 8 η ΑΤΕ θα προχωρήσει στο διαγωνισμό, άσχετα με την κατάθεση νέων αγωγών. Αυτό έδειξε με τη στάση του στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Πανταλάκης.

Θεατής η κυβέρνηση...
Το γεγονός ότι η συνάντηση ήταν καθαρά «ενημερωτική» για την πώληση και τίποτε άλλο, δείχνει ότι η κυβέρνηση ούτε παρενέβη, όπως ζητήθηκε κατά κόρον από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τους δήμους και τους βουλευτές και τους φυσικούς φορείς της «Δωδώνης», ούτε και πρόκειται να το πράξει. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σχετικά πρόσφατα από την Άρτα δεν άφησε περιθώρια, απλά προέτρεψε τους Ηπειρώτες να συστρατευτούν για να αγοράσουν τις μετοχές για να συνεχίζει να παράγει ποιοτικά προϊόντα η «Δωδώνη». Αντίθετα οι Ενώσεις και ιδίως οι κτηνοτρόφοι επιμένουν ότι τους ανήκει η γαλακτοβιομηχανία και η ΑΤΕ οφείλει να φύγει χωρίς να ζητά και υπεραξίες. Το χειρότερο όλων είναι ότι όλο αυτό το διάστημα δεν κατέληξαν οι τοπικοί φορείς σε μια πρόταση, έστω για εξαγορά μέρους των μετοχών για να πιέσουν πολιτικά. Προφανώς οι πολιτικοί της Ηπείρου γνώριζαν ότι η ΑΤΕ θέλει να πουλήσει όλο το πακέτο με διαγωνισμό και αυτό είναι που σήμερα αποδεικνύεται. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ ενιαία στάση από τους φορείς, πλην της ..,ευχής να μην ιδιωτικοποιηθεί.

Η ανακοίνωση των Ενώσεων.
Μετά τη συνάντηση (παρόντες σε αυτή και οι διευθυντές των Ενώσεων και ο πρόεδρος της «Δωδώνης», υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΤΕ)εκδόθηκε από τις Ενώσεις της Ηπείρου η ακόλουθη ανακοίνωση:«Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας, κάνουν γνωστό ότι σήμερα την 22/9/2011 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Α.Τ.Ε. στην Αθήνα, συνάντηση με τον Διοικητή της κ. Πανταλάκη, μετά από πρόσκλησή του.Κατά την διάρκεια της συζήτησης έγινε γνωστή η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας να πουλήσει τις μετοχές της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» προσλαμβάνοντας άμεσα σύμβουλο για τον σκοπό αυτό.Η απόφαση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της κατεύθυνσής της από την ΤΡΟΙΚΑ, για υποχρεωτική απεμπλοκή της ΑΤΕ από εξωτραπεζικές δραστηριότητες.Οι εκπρόσωποι των ΕΑΣ μετόχων επέμειναν στις γνωστές τους θέσεις οι οποίες απορρέουν από την ιδρυτική πράξη της γαλακτοβιομηχανίας (καταστατικό) και δεν δεσμεύτηκαν σε κάτι παραπάνω.Η περαιτέρω στάση τους θα καθοριστεί μετά από κοινές συσκέψεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν ΑΜΕΣΑ μεταξύ των Διοικητικών Συμβουλίων τους και των κτηνοτρόφων - παραγωγών».

«Μολών λαβέ» από τους κτηνοτρόφους
Με τη φράση «μολών λαβέ» αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας στο ερώτημα και τώρα τι;Αναμενόμενη ήταν η απόφαση πώλησης, αλλά ο τρόπος που επιλέχθηκε να ανακοινωθεί από την ΑΤΕ ήταν προκλητικός, σύμφωνα με τον κ. Τζίμα ο οποίος παρέπεμψε σε συσκέψεις και συναντήσεις που θα γίνουν αρχής γενομένης από σήμερα για να αποφασιστεί η μορφή της αντίδρασης.Μάλιστα, έθεσε όλους τους βουλευτές, την Περιφέρεια και τους δήμους, προ των ευθυνών τους και τους κάλεσε να μπουν μπροστά για την υλοποίηση της πρότασης των κτηνοτρόφων για λειτουργία της «Δωδώνης» από τους παραγωγούς, τους εργαζόμενους και τις Ενώσεις. Σε περίπτωση που η εταιρεία ιδιωτικοποιηθεί η κτηνοτροφία θα σβήσει, ήταν η προειδοποίηση του.

Εφημερίδα ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.

epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: