Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Προβλέψεις από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, για νέα επωδυνη παρέμβαση στις συντάξεις το 2012

.

Μόνο αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριφερθεί σαν δημόσια ευρωπαϊκή τράπεζα διαθέτοντας 2,8 τρισ. ευρώ για την αγορά των ομολόγων όλων των υπερχρεωμένων χωρών και εκτυπώσει χρήμα (όπως η FED) υπάρχει προοπτική εξόδου από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, τόνισε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Όπως υποστήριξε, "αν δεν συμβεί αυτό και ταυτόχρονα δεν υπάρξει για την Ελλάδα μια αναπτυξιακή στρατηγική με αναδιανομή του εισοδήματος, επιστροφή συντάξεων, μισθών, εργασιακής νομοθεσίας στις προβλέψεις του 2008, τότε η ελληνική οικονομία την επόμενη δεκαετία θα περάσει μια βίαιη οικονομική και κοινωνική παρακμή".
Ειδικότερα για το ασφαλιστικό προέβλεψε ότι το 2012 θα έχουμε νέα επώδυνη παρέμβαση, καθώς η ύφεση, οι απολύσεις, οι μειώσεις των μισθών και η εκτόξευση της ανεργίας σε πραγματικά επίπεδα στο 26% το 2012 θα υπονομεύουν τα ήδη καταρρέοντα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, με άλλα 6,5 δισ. ευρώ. "Με τα σημερινά δεδομένα, διαμορφώνεται μια 'αρνητική αναλογικότητα' στα ταμεία, δηλαδή θα πάρουμε λιγότερα απ' ό,τι δώσαμε".

Ο Σ. Ρομπόλης σημείωσε ακόμα ότι συνεχίζουμε να καταστρέφουμε την ελληνική οικονομία, με την παραγωγική μηχανή "να βρίσκεται σε θνήσκουσα κατάσταση" για να βελτιώσουμε μόλις κατά 10% την ανταγωνιστικότητά της, όταν μόνο την τελευταία διετία "οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 30%".

Πρώτα βγαίνεις από την ύφεση.
 
"Αν δεν χαράξουμε στρατηγική εξόδου από την ύφεση, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρέους, ακόμα και αν υπάρξει δραστικό 'κούρεμα'", σημείωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Αργεντινή δεν κατέρρευσε λόγω χρέους, αλλά λόγω ύφεσης, και τόνισε ότι χρειάζονται σειρά μέτρων για να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Όπως σημείωσε, χρέος και έλλειμμα δεν ήταν οι πρωτογενείς παράγοντες στην ευρωπαϊκή κρίση, αλλά τα εξωτερικά ελλείμματα των χωρών, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου, που τροφοδοτήθηκαν από την ανισορροπία της Ευρωζώνης. "Είναι δυσβάσταχτο για την κοινωνία να δίνει 20 δισ. ευρώ τον χρόνο σε τόκους για να εξυπηρετήσει το τερατώδες χρέος των 350 δισ. ευρώ" σημείωσε ο Ν. Φίλιππας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
 
Μηχανισμός παγίδευσης της κοινωνίας.
 
"Αν το Μνημόνιο ήταν μια άσκηση δημιουργικής καταστροφής, τότε πέτυχε, γιατί κατέρρευσαν οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις διαλύθηκαν. Η ύφεση αποδεικνύεται ένας συνειδητός σχεδιασμός για την παγίδευση της κοινωνίας, τη συρρίκνωση ή και διάλυση του κοινωνικού κράτους, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο υπόδειγμα για την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου" σημείωσε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγος Γ. Δραγασάκης.
Όπως τόνισε, "το χρέος χρησιμοποιείται ως μοχλός επιβολής αυτής της πολιτικής επισημαίνοντας: α) δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη όταν τα πλεονάσματα θα εξυπηρετούν το χρέος, β) πρέπει να διεκδικήσουμε ό,τι και η μεταπολεμική Γερμανία, δηλαδή ένα αντίστοιχο σχέδιο Μάρσαλ, δηλαδή μη εξυπηρέτηση του χρέους για όσο διάστημα θα υπάρχουν ελλείμματα και εξυπηρέτησή του όταν θα υπάρξει ανάκαμψη, αλλά και διαγραφή μεγάλου μέρους του και γ) δεν χρειάζεται ούτε παθητική προσαρμογή στο ευρώ ούτε έξοδος από την Ευρωζώνη, αλλά ρήξη με τις ευρωπαϊκές πολιτικές που επιτείνουν την κρίση.
"Στην Ευρώπη σήμερα αρχίζουν να κατανοούν ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα ευρωπαϊκού χρέους", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: