Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

«Κεραυνοί απ΄ τον ουρανό της ψυχής μου».


   















Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού.

«Τούτους τους κεραυνούς/ τους ρίχνω πάνω σ΄ όσους/ στα όνειρα των λαών/ επιζητούν το χρήμα/. Σ΄ όσους
προκλητικά κι ανέντιμα/ διαψεύδουν ελπίδες/. Σ΄ όλους τους απερίσκεπτους/ π΄ ανάξιους αυξάνουν και ψηλώνουν/. Και στου σοφούς/ που «εν γνώσει» τους/ ανόητους σε ύψη ανεβάζουν.
Γ.Κ.Τ.
Μεστός, καταγγελτικός και κεραυνοβόλος όσο ποτέ άλλοτε ο στίχος του Αρτινού ποιητή Γιάννη Κ. Τσώλη στη νέα του συλλογή «Κεραυνοί απ΄ τον ουρανό της ψυχής μου», που τυπώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση.
Ανήσυχο, δημιουργικό πνεύμα ο καλός συμπατριώτης, με καθάρια τη συνείδησή του και με βίο άσπιλο, ταγμένο αδιαλείπτως υπέρ της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το κοινό καλό που πηγάζει από τις επιταγές της ορθόδοξης πίστης, τα προαιώνια ήθη και έθιμα της πατρίδας μας, δεν εφησυχάζει στιγμή.
Και με την περίτεχνη-ποιητική γραφίδα του, λιτή αλλά ολοζώντανη και παραστατικότατη, ορθώνει ηθικό ανάστημα και κατακεραυνώνει όλους και όλα, όσους και όσα οδήγησαν στη σημερινή τραγική πραγματικότητα: τη σήψη και τον ξεπεσμό, την αθλιότητα και την αναλγησία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Οι στίχοι του γεμάτοι ανθρώπινο ψυχισμό στέκονται δίπλα σε κάθε αδικημένο, σε κάθε κατατρεγμένο. Και ναι μεν αυτοί μπορεί να κατακεραυνώνουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, της πολιτικής και τους πνεύματος, αποπνέουν όμως και μια αύρα ελπίδας, ανάτασης και αισιόδοξης προοπτικής εξόδου από το τέλμα στο οποίο έχουμε περιπέσει.
Περίτεχνα, με έντονο λυρισμό και σατιρική διάθεση καυτηριάζει όλους εκείνους και εκείνες τις καταστάσεις που μας οδήγησαν στον πνευματικό και κοινωνικό κατήφορο, στον. πάτο του βαρελιού. Ανυπόταχτος από τη φύση και το πνεύμα ο δημιουργός προσπαθεί με όλη τη δύναμη που εκπέμπουν οι εμπνευσμένοι στίχοι του ν΄ αναστηλώσει το ηθικό μας και να μας στηρίξει να σταθούμε ελπιδοφόρα στα πόδια μας, αντιστεκόμενοι με κάθε μέσο και δύναμη στις σημερινές και αυριανές χθόνιες προκλήσεις. Προκλήσεις που έχουν στόχο τον άνθρωπο, τη θρησκεία, τον πολιτισμό, την παιδεία, την αξιοκρατία, την πνευματική χειραγώγηση, την υποδούλωση σώματος και ψυχής.
Όλα αυτά πολεμάει με τους εμπνευσμένους στίχους του ο καταξιωμένος ποιητής Γιάννης Τσώλης, κατακεραυνώνοντας και μαστιγώνοντας την υποκρισία και τον εφησυχασμό που μας έχουν κατακυριεύσει, δίνοντας την ευκαιρία και το δικαίωμα σε χθόνιους εχθρούς να μας καταβαραθρώσουν όλους.
Και τα 64 ποιήματα της παρούσης συλλογής, 5ης κατά σειρά, επίκαιρα, αποκαλυπτικά και διδακτικά ξεπηδάνε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ως πολύχρωμα, μοσχομυριστά λουλούδια, διαλεγμένα, λες, από τα απέραντα ανθοπερίβολα της ιδιαίτερης πατρίδας του, Νεοχώρι Άρτας. Άφθονο όμως είναι και το γκρίζο χρώμα το οποίο κυριαρχεί στο περιβάλλον των μεγαλουπόλεων, της πολιτικής και του πνεύματος.
Αγαπητέ Γιάννη δέξου τα θερμότερα των συγχαρητηρίων μου κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για το πολύ σπουδαίο πόνημά σου, το οποίο εύχομαι να είναι καλοτάξιδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: