Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ,διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στην Ήπειρο, τιμώντας την συμπλήρωση των 400 χρόνων από τηνΕπανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου.



ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ
ΣάββατοΚυριακή – Δευτέρα  10-11-12  Σεπτεμβρίου 2011

                               Αθήνα 5-9-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε λίγες μέρες  συμπληρώνονται 400 χρόνια από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου. Ήταν 10 Σεπτεμβρίου του 1611 όταν χίλιοι, περίπου, εξεγερμένοι αγρότες και βοσκοί με επικεφαλής τον εμπνευσμένο  ιεράρχη Διονύσιο τον αποκαλούμενο Φιλόσοφο,  κυρίως από την περιοχή της Παραμυθιάς, οπλισμένοι  με γεωργικά εργαλεία, κατέλαβαν για μια νύχτα τα Ιωάννινα, πυρπολώντας το διοικητήριο του Οσμάν Πασά στην Καλούτσανη, στην πρώτη εξέγερση τέτοιας έκτασης και έντασης στον ελλαδικό χώρο την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Το κίνημα της εξέγερσης είχε έντονα εθνικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αφορμές του στάθηκαν οι νέοι, εξαντλητικοί φόροι που μόλις είχαν επιβληθεί. Αφετηρία του η περιοχή της Μονής του Αγίου Δημητρίου Διχουνίου – το ορμητήριο του Διονυσίου.
Ο Διονύσιος, με  καταγωγή από την Παραμυθιά, είχε μονάσει για πρώτη φορά σε αυτό το Μοναστήρι, κατόπιν σπούδασε φιλοσοφία στην Ιταλία, υπηρέτησε ως Μέγας Αρχιδιάκονος στο Πατριαρχείο, Πρωτοσύγγελος στο Γαλατά και Έξαρχος του Πατριάρχη στις εκκλησίες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Πελοποννήσου. Το 1591 εκλέγεται Μητροπολίτης Λάρισας και λίγο αργότερα μεταφέρει την έδρα του στα Τρίκαλα όπου προετοιμάζει το επαναστατικό κίνημα. Το 1601 κηρύσσεται έκπτωτος από το Πατριαρχείο, μετά την αποτυχία του πρώτου κινήματος που επιχείρησε στην περιοχή της Θεσσαλίας, μαζί με τον θυσιασθέντα τότε και κατοπινά Νεομάρτυρα της Εκκλησίας μας Σεραφείμ.
Πρώτοι σταθμοί της εξέγερσης του 1611 στάθηκαν οι επιθέσεις ενάντια στους Τούρκους στη Τουρκογρανίζη (Γρανίτσα) και τη Ζαραβούσα (Άγιος Νικόλαος). Στις 11 Σεπτεμβρίου 1611 η επανάσταση του Διονυσίου, προδομένη και από τους Προεστούς των Ιωαννίνων, καταπνίγεται στο αίμα, ο ίδιος συλλαμβάνεται με προδοσία και γδέρνεται ζωντανός σε σπηλιά του Κάστρου, δίπλα στις όχθες της Παμβώτιδας. Δύο μέρες μετά καίγονται ζωντανοί δύο άλλοι πρωτεργάτες του κινήματος, ο Ντελή Γιώργος και ο Λάμπρος και τα κεφάλια τους, μαζί με άλλα 83 κεφάλια επαναστατών και το δέρμα του Διονυσίου στέλνονται ως τρόπαια στην Κωνσταντινούπολη.

  H κατάπνιξη του κινήματος επιφέρει μεγάλες και βίαιες αλλαγές στον ευρύτερο Ηπειρωτικό χώρο. Καταργούνται προνόμια που είχαν παραχωρηθεί από τα 1430 στους κατοίκους των Ιωαννίνων, εκδιώχνονται σε δύο φάσεις (1613, 1618) όλοι οι Χριστιανοί από το Κάστρο των Ιωαννίνων και, κυρίως, εξαπλώνεται η τρομοκρατία σε βάρος των Χριστιανών και ο μαζικός, βίαιος εξισλαμισμός των πληθυσμών της Ηπείρου. Ο Διονύσιος παραδίδεται από τους εχθρούς του στη χλεύη της Ιστορίας ως Σκυλόσοφος. Στο μεταξύ, όμως, ο σπόρος που πότισε με το ίδιο του το αίμα, δίπλα στο αίμα των εξεγερμένων χωρικών, ρίζωσε βαθιά στις καρδιές των υπόδουλων Ηπειρωτών για να καρπίσει αργότερα στην Ήπειρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τιμά την επέτειο των 400 χρόνων από το επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου, αντλώντας πολύτιμα διδάγματα και προβάλλοντας την ξεχωριστή αξία και την προσφορά της στην ιστορική διαδρομή του τόπου και του λαού μας. Η Π.Σ.Ε. ανέλαβε, κατ’ επιθυμία του αποδημικού Ηπειρωτικού Ελληνισμού και των Ηπειρωτικών αδελφοτήτων του εξωτερικού,  πρωτοβουλία, για τη διοργάνωση κεντρικών  εκδηλώσεων μνήμης και πολιτισμού στην Ήπειρο και στα Ιωάννινα το Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα  10-11 και 12 Σεπτεμβρίου 2011, τις ημέρες  που συμπληρώνονται 400 ακριβώς χρόνια από την κατάληψη της πόλης από τους εξεγερμένους χωρικούς, στους τόπους που περιγράφουν την ηρωική διαδρομή του επαναστατικού κινήματος του 1611.
Με διοργάνωση ημερίδας στην Παραμυθιά την πρώτη ημέρα Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με το Δήμο Παραμυθιάς και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατάθεση στεφάνων και δοξολογία στην ιερά μονή Αγ. Δημητρίου Διχουνίου, την Κυριακή το πρωί 11 του μήνα  και περιδιάβαση στους χώρους όπου εκδηλώθηκε η επανάσταση. 
Η κεντρική εκδήλωση που θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο του επαναστατικού κινήματος, θα πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Ιτς Καλέ στο κάστρο των Ιωαννίνων και  θα αρχίσει στις επτά (7) η ώρα το απόγευμα,  έχει χαρακτήρα πολυθεάματος, συμπεριλαμβάνοντας μουσικό πρόγραμμα από το παραδοσιακό συγκρότημα του κορυφαίου ηπειρώτη κλαρινίστα Σταύρου Καψάλη με τραγουδιστή τον Γιάννη Παπακώστα, χορευτικό πρόγραμμα, οπτικοακουστικές προβολές, ποιητικό, θεατρικό, ιστορικό αναλόγιο, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις στο χώρο.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν τα πολυφωνικά σύνολα “Ήνορο” και “Χαονία” ενώ παρουσιάζεται από διακεκριμένους Ηπειρώτες ηθοποιούς σε σκηνοθεσία του Εφόρου Πολιτισμού της ΠΣΕ Αλέξανδρου Λαμπρίδη.
Ο τριήμερος κύκλος εκδηλώσεων συνδιοργανώνεται από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με τους κατά τόπους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης – την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμου; Ιωαννίνων, Ζίτσας και Σουλίου, καθώς και με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την ευγενική χορηγία του  Ταχυδρομικού  Ταμιευτηρίου  και των  Κρατικών Λαχείων, τους οποίους και ευχαριστούμε δημόσια, που με τη στήριξή τους αναδεικνύεται ένα κορυφαίο γεγονός της ιστορίας μας και το επίκαιρο και πολύτιμο αξιακά περιεχόμενο της επετείου του


Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: