Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πάει και το Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Ζηρού.



[3557499358_18658ca78f.jpg]

Ωραία απόφαση έλαβε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ζηρού, το οποίο λειτουργεί απ' το 2009, λόγω οργανωτικών αδυναμιών. Μια απόφαση η οποία αρχικά μπορεί να θεωρηθεί άδικη για την ευρύτερη περιοχή της Φιλιππιάδας, αλλά για να μην μασάμε τα λόγια μας, ήταν αναμενόμενη και φυσικά, τότε που έπρεπε να προκύψουν παρεμβάσεις, για να μην προχωρήσει η απόφαση, κανένας εκ των παραγόντων της περιοχής, δεν έκανε τίποτα απολύτως.
Η εκτίμηση αυτή εκφράζει την πραγματικότητα. Γιατί πολύ καιρό πριν όλοι συζητούσαν το ενδεχόμενο της αναστολής λειτουργίας των κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σ' όλη την χώρα και κανένας, τότε δεν έκανε την παραμικρή παρέμβαση, ώστε να δείξει την αγωνία λειτουργίας του συγκεκραμένου κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.


Δυστυχώς και για τους παράγοντες της Φιλιππιάδας, αρχής γενομένης απ' τον Δήμο Ζηρού, δεν έδειξαν την ευαισθησία που έπρεπε, ώστε να προλάβουν την απόφαση, που τώρα θέλουν να  αλλάξουν και όπως είναι λογικό, αυτή η προσπάθεια θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.


Σε μια εποχή που τα πάντα. σαρώνονται απ' τις κυβερνητικές αποφάσεις, όπου ακυρώνουν κατακτήσεις προηγούμενων χρόνων, θα πρέπει οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, να λειτουργούν προληπτικά και όχι να ακολουθούν τα γεγονότα, όπου δεν μπορούν να έχουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την περιοχή.


Και για να είναι αποτελεσματική μια τέτοια προσπάθεια, δεν χρειάζεται ο ένας να θεωρεί ότι μόνος του μπορεί να κάνει τα πάντα. Χρειάζονται όλοι οι παράγοντες της περιοχής, να συνεισφέρουν σε μια προσπάθεια και η όποια τους συνεισφορά να αναγνωριστεί. Παρατηρήθηκε και ο ανταγωνισμός της οικειοποίησης κάποιες αποτελεσματικής παρέμβασης, που προέκυψε πρόσφατα στο νομό Πρέβεζας.


Μελαγχολική ήταν και η δήλωση του πρώην νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου, που σε συζήτηση που είχαμε μαζί του, μας έλεγε ότι «τους τελευταίους μήνες ακυρώνονται κατακτήσεις για τις οποίες τόσες και τόσες προσπάθειες κάναμε και μας προέκυψαν αυτά τα αποτελέσματα».


Και δεν έχει καθόλου άδικο. Γιατί ο ίδιος όλα τα προηγούμενα χρόνια, ως νομάρχης Πρέβεζας, είχε κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του νομού, για να φέρει το όποιο αποτέλεσμα και τώρα διαπιστώνει, ότι αυτή την επιλογή άλλοι προσπαθούν να την ξεχάσουν, για να έρχονται όλο και περισσότερες αρνητικές αποφάσεις, που φέρνουν πίσω τον τόπο μας.
Για να επανέλθουμε στο θέμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζηρού, που καταργείται. Αν είχε προηγηθεί ο συντονισμός των παρεμβάσεων όλων των παραγόντων της περιοχής, μπορεί αυτή η ακυρωτική απόφαση, να είχε αποφευχθεί.


www.gnomiartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: