Μετά από πολλή ταλαιπωρία, υπομονή και επιμονή του φίλου Μιχάλη Παπαδάκη, ανιψιού του παλιού συντρόφου Σπύρου Βρυώνη, τοποθετήθηκε στο κτήριο του παλιού αρχοντικού Πάλιου, που σήμερα στεγάζει τα ιατρεία των κ.κ. Νίκου Γέρου και Χαρ. Γκούβα (στην παραλία, στην οδό Σπηλιάδου 10), αναμνηστική πινακίδα για την ιστορικότητα του κτηρίου.
Το κείμενο της πινακίδας γράφει:
Το κείμενο της πινακίδας γράφει:
Σπύρος Βρυώνης
Τάκης Παπαδημητρίου
Λευτέρης Κωστούλας
ΕΔΩ Ήταν το αρχοντικό Πάλιου, ένα από τα παλιά αρχοντικά της Πρέβεζας που δυστυχώς γκρεμίστηκαν και χάθηκαν για πάντα. Ήταν παραλιακό (η θάλασσα έφτανε ως εδώ μπροστά) διώροφο κεραμοσκεπές κτίριο με κήπο, που κτίστηκε το έτος 1880-1885 από οικογένεια εμπόρων τυροκομικών ειδών στην σημερινή οδό Σπηλιάδου 10. Στον κήπο του ανατολικά είχε ένα μεγάλο πλάτανο. Η καμάρα που φαίνεται στο ισόγειο είναι προφανώς χώρος για τα άλογα. Το αρχοντικό αυτό απεικονίζεται ευκρινώς σε φωτογραφία του έτους 1935 και είναι φορέας σημαντικής ιστορικής μνήμης.
Ειδικότερα:
. Εδώ έμενε ο οθωμανός διοικητής της Πρέβεζας Σουκρή Πασσάς, από το 1890 έως το 1897.
. Εδώ έμενε μετά το έτος 1897 ο νέος οθωμανός Μουτέ Σαρίφης, (το χρησιμοποίησε ως κατοικία έως τις αρχές του 20ού αιώνα).
. Εδώ στεγάσθηκε μετά την απελευθέρωση του 1912 μέχρι το 1944 η τότε Νομαρχία Πρέβεζας.
. Εδώ εργάσθηκε (στον 1ο όροφο) για 33 μέρες, ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης μέχρι την αυτοκτονία του με πιστόλι, στις 21 Ιουλίου 1928.
. Εδώ στεγάσθηκε επί γερμανικής κατοχής (1941-1944), η διορισμένη Νομαρχία Ασπρογέρακα, αλλά και η Γερμανική Διοίκηση (Commandatur).
. Εδώ, στις 6 Αυγούστου 1943 τέσσερις θαρραλέοι κουστουμαρισμένοι αντάρτες του ΕΛΑΣ (Σπύρος Βρυώνης, Παναγιώτης Τσιτσές, Τάκης Παπαδημητρίου, Ελευθέριος Κωστούλας) ξεγέλασαν τον Γερμανό φρουρό, εισήλθαν στο γραφείο του τότε νομάρχη Ασπρογέρακα με τα πιστόλια στα χέρια, και με την απειλή εκτέλεσης κατάφεραν να ακυρώσουν τη σύνταξη γερμανικής λίστας πολιτικής επιστράτευσης Πρεβεζάνων. Έτσι, 250 Πρεβεζάνοι πολίτες γλύτωσαν από τα στρατόπεδα του Νταχάου και του Άουσβιτς.
. Μετά την απελευθέρωση (1944) το ίδιο κτίριο νοικιάσθηκε και στεγάσθηκαν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ Πρέβεζας.
. Στη συνέχεια διέμειναν κάποιες οικογένειες ιδιωτών, ώσπου το κτίριο ερήμωσε και παρά το ότι είχε κριθεί διατηρητέο, γκρεμίστηκε περί το έτος 1980 σε . δόσεις, πάντα ημέρα Κυριακή. Στη θέση του αρχοντικού Πάλιου, ανηγέρθησαν τα έτη 1992-1994 δύο συνεχόμενες αλλά ανεξάρτητες πολυκατοικίες, η βόρεια Α και η νότια Β.
Η δαπάνη κατασκευής της πινακίδας αποτελεί ευγενική χορηγία του κυρίου Μιχαήλ Παπαδάκη, στη μνήμη του Θείου του Σπύρου Βρυώνη.
ΔιΠ
www.forumprevezas.wordpress.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου