Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Στην τελική ευθεία το «λίφτινγκ» στο Μνημείο του Ζαλόγγου.

Η ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης στο Μνημείο του Ζαλόγγου, έτσι ώστε αυτό να καταστεί επισκέψιμο πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πρέβεζας.

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, οι οποίες οφείλονται στη ροή της χρηματοδότησης, καθιστούν απαγορευτική την προσέλευση επισκεπτών στον χώρο εδώ και αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται καθώς δεν μπορούν να ανέβουν στο μνημείο που φέρει την υπογραφή του μεγάλου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Ο ανάδοχος του έργου υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί. Στο διάστημα των περίπου πενήντα χρόνων που πέρασαν από τα αποκαλυπτήριά του (1961), το μνημείο μήκους 18 μ. και ύψους 13 μ. έχει υποστεί σοβαρές φθορές και ζημιές, κυρίως εξαιτίας των κεραυνών, του παγετού, των όμβριων υδάτων και της οξείδωσης του χάλυβα στον φέροντα οργανισμό.
Το μνημείο επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότερα από 30.000 άτομα προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στις ηρωικές μορφές των γυναικών του Ζαλόγγου, που πέρασαν στην αιωνιότητα ως σύμβολα αυτοθυσίας και ελεύθερου πνεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: