Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Εκτός εξισωτικής και χωρίς πότισμα τα κοπάδια περιμένουν συνδεδεμένη να πάρουν ζωοτροφές

Συνάντηση με τον κ. Αθανάσιο Μαυρομμάτη, Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, θα έχουν, την Πέμπτη (18/4), οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Οινιάδων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωσήφ Καρατζογιάννης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Νεοχωρίου, «οι κτηνοτρόφοι περιμένουν να πληρωθούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για να αγοράσουν ζωοτροφές."

Δεν πουλιέται τίποτα αυτή την περίοδο σε τριφύλλια και κτηνοτροφικά ψυχανθή (κουκί, μπιζέλι, λαθούρι κ.α.) γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα. Μας είπαν ότι θα μας πληρώσουν πριν το Πάσχα και περιμένουμε με αγωνία.

Αλλά αντιμετωπίζουμε και άλλα σοβαρά προβλήματα. Γύρω από τις εκτροφές μας είναι περιβόλια και ελαιώνες. Αυτό δεν είναι πρόβλημα καταρχήν γιατί παράγουν αγαθά αυτά τα χωράφια.

Όμως στην περιοχή μας δεν έχουμε καθόλου βοσκοτόπια για να βοσκάνε τα ζώα, με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε ζωοτροφές στα ζώα μας όλο τον χρόνο. Ένας βοσκότοπος υπήρχε στην περιοχή μας και τώρα θέλουν να κάνουν εκεί αποστραγγιστικό έργο.

Έχω 80 αγελάδες και καλλιεργώ 120 στρέμματα για ζωοτροφές. Παρόλα αυτά δεν μου φτάνουν και είμαι αναγκασμένος να αγοράζω 13 μπάλες κάθε χρόνο.

Από την άλλη είμαστε εκτός εξισωτικής αποζημίωσης γιατί η περιοχή μας θεωρείται «πλεονεκτική» αν και δεν γνωρίζω τι πλεονέκτημα έχει.

Αυτό όμως που μας κάνει έξω φρενών είναι η αδιαφορία της πολιτείας για τους κτηνοτρόφους.

Στην Θεσσαλία λένε ότι δεν έχουν νερά. Η περιοχή μας είναι κοντά στις εκβολές του Αχελώου αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούμε να ποτίσουμε τα ζώα μας.

Περιβόλια και ελαιώνες υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν έργα για να πηγαίνει νερό από το ποτάμι στις ποτίστρες. Και εμείς δεν μπορούμε να περάσουμε μέσα από τους ελαιώνες και τα περιβόλια τα ζώα μας.

Αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε νερό από τα χωριά μας στους στάβλους μας.

Στην Ελλάδα και στις περιοχές με νερά έχουν πρόβλημα. Θα πρέπει η πολιτεία κάποτε να ενδιαφερθεί σοβαρά η πολιτεία για τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα.

Παϊσιάδης Σταύρος

https://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: